Uvođenje uvoznih taksi na sir slabo pomaže domaćim mlekarima, a diže cene u prodavnicama

Prilikom uvoza sedam vrsta sira i mleka od ponedeljka se plaćaju uvozne takse.
Uvođenje uvoznih taksi na sir slabo pomaže domaćim mlekarima, a diže cene u prodavnicama
Foto: 021.rs
Vlada Srbije je odluku o uvođenju prelevmana od 15 dinara po litri mleka i 30 dinara po kilogramu sira donela u petak, a na snagu je stupila već od ponedeljka, 20. februara. Uvoznici će tako plaćati po 30 dinara za sedam vrsta sireva - ementaler, čedar, edamer, tilsit, kačkavalj, masdam i gauda.
Kako je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković objavila i na svom Instagram profilu, ovom odlukom cilj je da se stabilizuje stanje i zaustavi pad cena otkupnog mleka na tržištu i na taj način zaštiti srpski proizvođač.
Oni, s druge strane, ovo vide kao jedan, ali ne dovoljan korak u tom pravcu. 
 
Da jedna mera za oporavak proizvođača nije dovoljna smatra i profesorka Poljoprivrednog fakulteta Natalija Bogdanov.
 
"Jedna mera nije dovoljna, pogotovo ne samo za mleko, jer su troškovi hrane previsoki", ističe Bogdanov za Danas.
 
Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević veruje da će se sasvim sigurno troškovi u ovom slučaju preneti na potrošače.
 
"To je veoma loše i sigurno nije u funkciji otklanjanja uzroka koji su doveli do nestašice mleka i drugih proizvoda iz stočarstva", kaže Bogosavljević.
 
Država, kako kaže, izlazi sa rešenjima koja su najlakša za donosice odluka, ali koja idu na štetu potrošača.
 
"Biće uvećane maloprodajne cene, a to će iskoristiti i svi oni drugi koji dodatno opterećuju porezom na dodatu vrednost. Ako se plaća taksa za uvoz od 30 dinara, to će kada se obračuna potrošača da košta 45, 46 dinara", ističe sagovornik lista Danas.
 
Na pitanje da li bi prelevmani eventualno mogli dovesti do smanjenja uvoza ili marži i možda okretanja domaćim proizvođačima, Bogosavljević kaže da je problem u tome što mi nemamo dovoljno proizvodnje.
 
"Da imamo dovoljno domaće proizvodnje, druga situacija bi bila. Ovako smo prinuđeni da uvozimo ove proizvode od mleka i mesa, i problem je što imamo deformisan sistem odnosa u formiranju cena. Interes države, trgovaca i proizvođača jeste da se povećavaju cene i to je politika i ove i prethodnih vlada", napominje on.
Bogosavljević podseća da imamo opadajuću reprodukciju u stočarstvu, a da su povećani profiti i dobiti i trgovaca i proizvođača i samim tim i države.
 
"Porez na dodatu vrednost po ovom osnovu biće povećan srazmerno učešću poreza na dodatu vrednost ovih proizvoda, a to nije zanemarujuće", ističe Bogosavljević.
  • syr

    22.02.2023 11:09
    Pošto je poznato da je Srbija svetski poznat proizvođač sireva, posebno kad su u pitanju ementaler, čedar, edamer, tilsit, kačkavalj, masdam i gauda.
  • nema

    22.02.2023 10:03
    cilj
    Cilj je da se ubaci nešto para u budžet , a ne da se zaštite i stimulišu domaći proizvođači. Kao i uvek očešaće se budžet i trgovci i prerađivačka industrija, ceh će platiti potrošači, a proizvođači će odustati od proizvodnje. Tržište će preplaviti uvozna roba iz zemalja koje poštuju i stimulišu svoju proizvodnju. Kako radimo, moraćemo da slušamo sve što nam se kaže,jer ništa svoje nećemo imati i bićemo potpuno zavisni od uvoza. Već sad, ako bi nam uveli neke sankcije , ne bismo imali šta da jedemo posle isteka roka na uveženoj robi .
  • Joca

    22.02.2023 09:59
    bolje nešto drugo dizati
    Koju na kraju plačaju građani, tako da slobodno mogu da dižu cene svakako je precenjeno, ironično

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija