Protestni skup u subotu ispred Vlade Srbije: Osmi femicid u dva meseca, država ne reaguje

Feministički kolektiv "Ženska solidarnost" poziva na skup ispred Vlade Srbije koji će se održati u subotu, 25. februara u 13 časova.

Povod je poslednji u nizu femicid koji se dogodio u Srbiji, slučaj ubistva dvogodišnje devojčice u Zaječaru. Nju je prebio očuh, a devojčica je preminula u Zdravstvenom centru u ovom gradu.

Članica ovog kolektiva upozoravaju da je od početka ove godine ubijeno najmanje osam žena, a da se donosioci odluka uopšte ne obaziru na to.

Kako dodaju, prošle godine je zabeleženo 27 femicida, a svaki od njih je mogao da bude sprečen.
 
"Dok od državnih institucija u kontinuitetu jasno čujemo kako poručuju da su nesposobni i nevoljni da zaštite živote žena i devojčica, danas smo imale priliku da pročitamo i sopštenje MUP-a unutar kojeg se za ubistvo devojčice umesto ubice krivi majka koja nije prijavila nasilje. Svakodnevica žena u Srbiji je takva da smo sve mi, kako je dosadašnja praksa pokazala, gotovo potpuno nezaštićene od svakog oblika muškog nasilja. Svi zakoni, strategije i mere koje imamo usmerene ka prevenciji nasilja prema ženama i njegovom krajnjem ishodu – femicidu, nisu zasluga tih institucija, već pripadaju ženama koje su ih izborile i ženama kojima su u ovoj višegeneracijskoj borbi životi oduzeti", poručuje "Ženska solidarnost".
 
U reakciji kolektiva dodaje se da mediji uporno izbegavaju da imenuju muškarce kao ubice, tražeći bilo kakav način da žene imenuju kao krive. 
 
"Pročitale smo i da joj je on 'presudio' - govor koji potvrđuje korenito verovanje iza femicida, da muškarac ima dopuštenje da o njenom životu sudi i presuđuje. Ženama kojima ne možemo da vratimo njihove živote dugujemo da budemo na ulicama sve dok ne prohodaju nove generacije devojčica koje neće znati strahote svođenja izgubljenih života žena na brojeve", zaključuje se u reakciji "Ženske solidarnosti".
 
Zahtevi protesta su:
  • Uspostavljanje tela za borbu protiv femicida, čime će se obezbediti prikupljanje podataka o femicidima koji će biti dostupni javnosti i ujedno unaprediti rad institucija i poboljšati sistem zaštite žena od nasilja.
  • Definisanje femicida kao posebnog krivičnog dela.
"Femicid je uvek teško ubistvo. U skladu sa tim zahtevamo strože kazne za počinioce. Do tada, zahtevamo i određivanje adekvatnih kazni za nasilje i pokušaj femicida. U trećini slučajeva femicida određena je kazna zatvora od 10 do 15 godina; tek u 15,4 odsto slučajeva određena je kazna od 40 godina".
  • Adekvatna i kompletna procena rizika od femicida kod svake prijave nasilja – obezbeđivanje maksimalne zaštite i podrške ženi u situaciji nasilja, kao i blagovremene, odgovarajuće i efikasne hitne mere i kažnjavanje počionica, zajedno sa boljom procenom rizika u situacijama kada nasilnik ima oružje (1/3 femicida u Srbiji počinjeno je vatrenim oružjem).
  • Pooštravanje uslova za dobijanje oružja.
Podsetimo, zaječarska policija uhapsila je M. N. (25) iz okoline Vlasotinca zbog nasilja u porodici sa smrtnim ishodom. On se sumnjiči da je juče u iznajmljenom stanu u Zaječaru više puta po glavi i telu udario dvogodišnju ćerku svoje vanbračne supruge i teško je povredio, nakon čega je devojčica preminula. 
 
Njegova vanbračna supruga je, kako je saopštila policija, znala da je on tukao devojčicu, ali to nije prijavila policiji, bez pojašnjenja okolnosti u kojima su oni živeli i procene stanja majke.
 
Naknadno se oglasio resorni Centar za socijalni rad, rekavši da je porodica bila u sistemu socijalne zaštite i u evidenciji "po raznim osnovama".

Udruženje građanki FemPlatz upravo je pokrenulo kampanju "Koja je sledeća", sa ciljem da se formira nezavisno telo za borbu protiv femicida.

"Nadležni državni organi ne reaguju na naše zahteve i ne informišu javnost o preduzimanju bilo kakvih mera povodom velikog broja ubijenih žena. Zbog toga tražimo uspostavljanje nezavisnog tela za borbu protiv femicida u Srbiji", u utorak je saopštilo ovo udruženje, koje takođe poziva na protestni skup u subotu.

  • zatrabant

    25.02.2023 10:44
    Ma ko će da se bavi glupostima
    dok nije rešeno kosovsko pitanje
  • Aha

    25.02.2023 10:38
    Sada je femicid u pitanju. Boze pomozi u pitanju je dete. Dete je dete bez obzira na pol. Kao prvo tu ne treba praviti razliku. Ovo je korsicenje deta od strane ove grupacije. A kao drugo gde je bila ta majka zasto je ona ostavljala dete sa tim manijakom? Naravno da za takve neljude ne treba imati milosti. Ali se ne sme dozovoliti da feministicke grupacije razdvajaju decu zrtve niti da to koriste u svoje svrhe. Opet cu ponoviti dete je dete bez obzira na pol.
  • Jova

    25.02.2023 09:10
    Da li je tako?
    U tekstu se ističe femicid, koji je svakako problem u društvu, ali se podlo podvlači pod ovaj slučaj, i osuđuje samo očuh.
    U konkretnom slučaju, osoba označena kao "majka" zanemarila je svoje dete i prepustila ga zlikovcu. Ona je odabrala "muškarca" umesto svog deteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.