Kisić: Dobra vest - zaposlene i majke sa akademskim obrazovanjem rađaju više dece

Od svih država u našem okruženju samo je Srbija tokom 2022. zabeležila povećanje broja novorođene dece u odnosu na prethodnu godinu.
Kisić: Dobra vest - zaposlene i majke sa akademskim obrazovanjem rađaju više dece
Foto: 021.rs
Nadu u zaustavljanje demografskog sunovrata ojačale su i zaposlene, i visokoobrazovane žene, koje se češće opredeljuju da rode troje i više dece, navode Novosti.
Ovaj beogradski list navodi da se prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu od 2015. do 2021. godine beleži kontinuiran rast broja zaposlenih majki i žena sa visokim obrazovanjem koje donose na svet treće i četvrto dete. Analiza ukupnog broja isplaćenih roditeljskih dodataka po osnovu rođenja deteta Ministarstva za brigu o porodici i demografiju pokazala je da se ovaj trend nastavlja i u ovoj godini.
Broj trećerođene dece koje su rodile zaposlene majke u 2015. godini iznosio je 3.826, a u 2021. godini - 5.212 (rast od 36 odsto). Četvrto dete u 2015. godini rodilo je svega 489 zaposlenih majki, a u 2021. godini gotovo dvostruko veći broj njih - 899. Takođe, tokom 2015. ukupno je 1.237 majki sa diplomom fakulteta rodilo treće dete, a u 2021. godini taj broj je povećan na 1.719, što je rast od 39 odsto.
 
Pozitivni trend objašnjava se povećanjem stope zaposlenosti, posebno u populaciji žena u reproduktivnom periodu, unapređenjem sistema zdravstvene i socijalne zaštite, ali i podrškom države, koja je proširena i na vantelesnu oplodnju doniranim ćelijama. Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić kaže da statistika pokazuje da mere koje država sprovodi počinju da daju rezultate.
 
"Dobra je vest da zaposlene i majke sa akademskim obrazovanjem rađaju više dece. Država je u proteklom periodu pružila podršku porodicama koje žele da imaju troje i više dece. Trudničko i odsustvo radi nege deteta za treće i svako naredno dete traje dve godine, finansijska podrška porodicama za treće dete iznosi 1,8 miliona dinara u 120 rata, a za četvrto 2,8 miliona dinara u 120 rada. Uz to, mame koje rode treće dete dobijaju i jednokratnu finansijsku podršku od nešto više od 115.000 dinara", kaže Kisić.
Ona ukazuje i da će budućim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom biti omogućeno da partneri žena preduzetnica koriste pravo na negu deteta nakon tri meseca od rođenja, kao i da će majke preduzetnice koje rode troje i više dece imati pravo na odsustvo od dve godine.
 
U 2015. godini 21 majka koja je stekla zvanje mastera ili magistra, rodila je treće dete, a u 2021. godini taj broj se povećao na 375. Samo dve majke koje su imale doktorat tokom 2015. rodile su treće dete, dok je taj broj značajno povećan u 2021. godini - na 29, prenose Novosti statistiku.
  • Viktorija

    23.02.2023 11:47
    Obećanje
    Kada ćete gospođo Kisić ispuniti obećanje za trudnice preduzetnice da imaju isti tretman kao i ostale žene? I na bolovanju, iako ne rade moraju da plaćaju doprinose, odakle, ako ne rade, bolovanje dobijaju 60% umesto 100% kao i ostale trudnice. Kako da se poveća natalitet???
  • Ognjen

    23.02.2023 10:59
    Moje mišljenje
    U ovakvim crnim rupetinama od država kao što je ova naša je greh rađati decu da se kasnije muče u životu. Tek odlaskom u neku mnogo bolju državu treba o tome razmisliti.
  • Pljuc

    23.02.2023 10:54
    Bože, kako je ona pametna!
    A ja mislio da više rađaju pone bez posla, one gladne…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.