Udruženje tužilaca Srbije: Smenjene tužiteljke nisu tražile da budu prebačene

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva Bojana Savović, koja je duže od godinu vodila istragu oko EPS, skinuta je sa tog slučaja i premeštena u drugo odeljenje. Sa slučaja je skinuta i Jasmina Paunović.
Udruženje tužilaca Srbije: Smenjene tužiteljke nisu tražile da budu prebačene
Foto: 021.rs
Udruženje tužilaca Srbije, komentarišući saopštenje Višeg javnog tužilaštva koje je navelo da tužiteljka Bojana Savović nije smenjena, već je na sopstveni zahtev, prebačena u drugo odeljenje, navelo je da se "prilikom obaveštavanja javnosti mora voditi računa o interesima morala".
"Prilikom obaveštavanja javnosti mora se voditi računa o interesima morala - kaže Pravilnik o upravi u javnim tužilaštvima. Saopštenja neistinite sadržine štete nisu dozvoljena. Koleginice nikad nisu tražile da budu prebačene u drugo odeljenje", navelo je Udruženje na Tviteru i time se stavilo na stranu Bojane Savović i Jasmine Paunović, koje su radile na slučaju "EPS", prenosi N1.
Udruženje je navelo i da će "pružiti podršku svakom javnom tužiocu koji svoju funkciju želi da obavlja samostalno i sa integritetom".
 
Kako su napisali na Tviteru, Paunović je prebačena "jer je prijavila višeg javnog tužioca Državnom veću tužilaca".
 
"Slučajno ili namerno, i ona je radila na predmetu EPS", dodaju.
 
Podsećamo, nakon što je danas smenjena sa pozicije zamenica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović, N1 saznaje da je sa slučaja "EPS" skinuta još jedna tužiteljka - Jasmina Paunović.
 
Ona je, zajedno sa koleginicom Savović, radila na slučaju krivičnog predmeta "EPS", u okviru kojeg je u sredu uhapšeno šest osoba.
 
Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je ranije da je zamenica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović "redovnom izmenom godišnjeg rasporeda, a po sopstvenoj ranije izraženoj želji, prebačena iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal". naveli su i da je Savović "odugovlačila sa slučajem".
 
Savović je u izjavi za N1 to demantovala.
 
"Netačni su navodi da sam izrazila želju da radim u drugom odeljenju i apsolutno su netačni navodi tužilaštva da sam na bilo koji način odugovlačila predmet", izjavila je tužiteljka, koja je duže od godinu vodila istragu oko EPS, a onda i smenjena.
 
"Predmet je bio sve vreme u SBPOK-u, a ne u tužilaštvu, održan je veliki broj sastanaka i konsultacija, a kao dokaz imam sačuvane mejl prepiske sa inspektorima SBPOK-a i urgencije koje sam im upućivala", naglasila je Savović.

Majić: Slučaj tužiteljke Savović simbolički vesnik novog doba

Sudija Miodrag Majić izjavio je povodom smene tužiteljke Bojane Savović da njen slučaj predstavlja "vesnik novog vremena" pritisaka na pravosuđe.

"Govorio sam da će nakon reforme pravosuđa političari moći da odahnu. Umesto njiih političke i druge pritiske vršiće naše kolege - istaknuti pravnici i oni među pravnicima koji strahuju da se još uvek nisu dovoljno istakli", napisao je sudija Majić na tviteru.
  • Marica

    26.02.2023 21:46
    Tužiteljka
    Podrška hrabroj tužiteljki Savović.
    Takvih je danas vrlo malo.
    Bravo.
  • Nikola

    24.02.2023 10:21
    Sada nema tajne službe koja bi ovaj protest pogurala, pa eto nema ni protesta.
    A mi Srbi nešto sami da napravimo? To nema šanse! Pretvorili smo se u jedan jako glup i lenj narod.
  • Veteran

    24.02.2023 08:57
    Ne mrzi me da ponovim:

    Podrška HRABROJ gospođi Savović!
    Nažalost, nemojte očekivati da će anestezirani Srbi, uključujući i mene, izaći na ulice da protestuju u znak podrške vašem hrabrom, časnom i nadasve profesionalnom potezu punog integriteta.
    Vaš potez se zapisuje negde u večnosti!
    Dubok naklon pun poštovanja.
    Svaka Vam čast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija