UN u rezoluciji traži hitno povlačenje Rusije iz Ukrajine, Srbija glasala "za"

Generalna skupština UN je večeras, uoči godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu, rezolucijom zatražila povlačenje ruskih trupa "smesta", pozivajući na "pravedan i trajan" mir.
UN u rezoluciji traži hitno povlačenje Rusije iz Ukrajine, Srbija glasala "za"
Foto: Beta/AP

Rezolucija je dobila 141 glas "za", sedam "protiv" (Rusija, Belorusija, Sirija, Severna Kreja, Mali, Nikaragva, Eritreja), a 32 zemlje su bile uzdržane, uključujući Kinu i Indiju. Srbija je bila među zemljama koje su podržale rezoluciju.

Ukrajina i njeni saveznici su se nadali da će rezolucija večeras dobiti bar 143 glasa, kao u oktobru 2022. godine, kada je doneta rezolucija kojom je osuđena ruska aneksija istoka Ukrajine.

Kao i prethodne rezlucije koje su sve neobavezujuće, i večeras doneta potvrđuje "posvećenost teritorijalnom integritetu Ukrajine" i "zahteva da Rusija smesta, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine".
 
"Za godinu dana ne bi trebalo da se sastanemo da bismo obeležili drugu godišnjicu ovog besmislenog agresorskog rata", rekao je pre glasanja japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši, nadajući se "samitu za mir" 2024. godine.
 
"Rusija ne pokazuje želju za mirom… Ona ne poznaje mir osim tišine mrtvih i ruševina", upozorila je šefica francuske diplomatije Katrin Kolona drugog dana debata u Generalnoj skupštini.
 
"Rusija pokušava da ubedi neke od vas da će njeni pokušaji da poremete svetski poredak i nametne poredak zasnovan na sili, ići u njihovu korist. To je iluzija", dodala je ona i pozvala da se glasa za rezoluciju.
 
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je u sredu da nikada "u novijoj istoriji granica između dobra i zla nije bila tako jasna".
 
"Jedna zemlja jednostavno želi da preživi. Druga želi da ubija i uništava", rekao je Kuleba pozivajući na solidarnost međunarodne zajednice.
 
 
Kina koja je, kao i Indija, uglavnom bila uzdržana u glasanjima UN o Ukrajini, a i večeras je bilo tako, obećala je da će ove nedelje objaviti "političko rešenje" rata u Ukrajini, čije je elemente predstavila Kijevu i Moskvi.
 
"Ratovi nemaju pobednika", rekao je zamenik ambasadora Kine u UN, Dai Bing.
 
"Godinu dana od početka ukrajinske krize, činjenice dokazuju da slanje oružja neće doneti mir", ocenio je on i pozvao Kijev i Moskvu "da nastave dijalog što je pre moguće".
 
Analitičar Ričard Gauen iz Međunarodne krizne grupe je rekao da te rezolucije imaju pre svega simbolički značaj, a večeras doneta rezolucija će naglasiti dosadašnju izolaciju Moskve.
Kako je Srbija do sada glasala
 
U večeras usvojenoj rezoluciji potvrđuje se "posvećenost teritorijalnom integritetu Ukrajine" i zahteva se da Rusija "smesta, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine".
 
Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Srbija je glasala za četiri rezolucije GS UN o tom ratu, a jednom je bila uzdržana. Srbija je podržala dve rezolucije u martu prošle godine, prvu kojom je osuđena ruska agresija, i drugu kojom je od Rusije zatraženo da momentalno prekine rat protiv Ukrajine.
 
U aprilu prošle godine Srbija je glasala za isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, a u oktobru za rezoluciju kojom je GS UN osudila rusko pripajanje četiri ukrajinska regiona.
 
Srbija je uzdržana bila jedino u novembru, prilikom glasanja o rezoluciji kojom se zahteva pozivanje Rusije na odgovornost zbog invazije na Ukrajinu, uz obavezu plaćanja odštete Kijevu.
 
Od dosadašnjih šest rezolucija GS UN, najmanju podršku dobile su aprilska, kojom je Rusija isključena iz Saveta UN za ljudska prava (93 glasa "za"), i novembarska, o plaćanju odštete Kijevu (koju su podržale 94 države).
  • Nik

    24.02.2023 19:47
    @samo kažem
    Pa i Albanci su većinsko stanovništvo na Kosovu.
  • Map

    24.02.2023 09:58
    Sto ne zatraze hitno povlacenje amera sa Kosova i Metohije, pa hitno vracanjr Kraisnika na njihova ognjista pa hitno prestajanje ucenjivana malih drzava, koji su to fasisti takve svet jos nije video
  • Samo kazem

    24.02.2023 09:37
    Mnoooogooo licemerja, ali bas mnogo.
    Japan kaze "besmisleni agresorski rat". Da se podsetimo sta je Japan radio Kini i kakva zverstva su radili tamo, trebali bi biti pod sankcijama 1000 godina. Francuska kaze da Rusija ne poznaje mir osim tisine mrtvih i rusevina. Da se podsetimo sta je Francuska radila svojim kolonijama, a i sama je napala Rusiju, Rusija nju nikada nije. A Ukrajina da jedna zemlja jednostavno zeli da preživi. Pa pokusavao je i ruski narod samo da moze da koristi svoj jezik, ali ste im to zabranili, usput izazvali gradjanski rat time i nasilnim rusenjem legitimno izabrane vlasti. Naravno, mir, ali ko garantuje Rusiji da ce Rusi u Ukrajini biti bezbedni? Tako da je najverovatnije da Rusi nece pristati da ne pripoje sebi ova podrucja koja zele i gde su vecinski stanovnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.