Na račun Crvenog krsta uplaćeno 19 miliona dinara za pomoć Turskoj i Siriji

Na namenski račun Crvenog krsta Srbije za pomoć stanovništvu Turske i Sirije, do sada je uplaćeno više od 19 miliona dinara, izjavio je generalni sekretar te organizacije Ljubomir Miladinović.
"Na namenski bankovni račun uplaćeno je više od 19 miliona dinara, ali motivisanost građana i kompanija je i dalje na visokom nivou, tako da je na našem računu već iznos od oko 3,5 miliona dinara koji će takođe biti u narednim danima prenet u korist ugroženih", rekao je Miladinović i dodao da su već dva transfera novca poslata na adrese Turskog Crvenog polumeseca i Sirijskog Arapskog Crvenog polumeseca.
Visina transfera je određena u skladu sa procentima definisanim od strane Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca - 60 odsto za Tursku, a 40 odsto za Siriju, pa je Turskoj uplaćeno 79.800, a Siriji 53.200 švajcarskih franaka.

 
Objasnio je kako se novčana pomoć brzo i efikasno usmerava ka krajnjim korisnicima, kao i da je za pojedine kategorije artikala pomoći kao što su hrana, lekovi i pojedini artikli higijene, neophodno obezbediti zvanična dokumenta koja potvrđuju njihovu sanitarno-higijensku i zdravstvenu ispravnost i da se takvi artikli transportuju u posebnim uslovima kako bi bili upotrebljivi i bezbedni za korisnike.
 
"Želimo da ukažemo posebno na obavezu pomagača da poštuju dostojanstvo primalaca pomoći nastojanjem da humanitarna pomoć bude primerena, prepoznata i prihvaćena od strane primalaca", apelovao je Miladinović na sve koji žele da pošalju pomoć.
 
On je naveo i da je turski Crveni polumesec angažovao oko 5.000 volontera koji pomažu ugroženom stanovništvu, a sirijski Arapski Crveni polumesec je takođe prisutan na terenu posebno u Alepu, Latakiji, Hami i Tartusu sa preko 4.000 volontera koji su angažovani na pružanju pomoći.
 
Volonteri su do sada podelili preko 220.000 paketa hrane i higijene i organizovali nacionalne akcije prikupljanja krvi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.