FOTO: Advokati protestovali zbog smene tužiteljki koje su istraživale pljačku u EPS

Ispred Vlade Srbije je održan protest advokata, u znak podrške tužiteljkama Jasmini Paunović i Bojani Savović.
Oni su u jednom trenutku blokirali saobraćaj u Nemanjinoj ulici, nakon čega je protest završen, a saobraćaj normalizovan.
Advokati za N1 poručuju da su razočarani potezom tužilaštva i da se na ovaj način šalje poruka da svako ko od advokata, tužilaca, sudija i policije želi časno da obavlja svoj posao - to ne sme da radi.
Advokati kažu i da pružaju podršku koleginacama i da je tužilaštvo poslalo poruku da je osinje gnezdo u koje ne sme da se dira i da to nije jedini slučaj.
 
"Dve žene su smogle snage i hrabrosti da podignu glas i da se suprotstave samovolji višeg javnog tužioca. Pretvorio je Više javno tužilaštvo u filijalu Srpske napredne stranke. To traje mesecima, a mi smo se danas okupili ovde, da dignemo glas protiv toga", kaže za Nova.rs advokat Ivan Ninić, dodajući da će biti sve gore, ako se stručna javnost ne pobuni.
 
Za četvrtak su najavili novi protest, na koji pozivaju sudije i tužioce da im se pridruže. Na protestu su bili prisutni i neki političari iz opozcije, kao i predstavnici NVO.
 
Podsetimo, viši javni tužilac Nenad Stefanović smenio dve svoje zamenice iz Posebnog odeljenja za korupciju Bojanu Savović i Jasminu Paunović, koje su radile na slučaju zloupotreba u EPS i to dan nakon što je uhapšeno šestoro osumnjičenih.
 
Zamenica javnog tužioca Bojana Savović, koja je iz Odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva prebačena u Odeljenje za opšti kriminal, rekla je za N1 da nije jedina koja je to doživela, već da su ona i tužiteljka Jasmina Paunović šesta i sedma koje su sklonjene iz tog odeljenja od kada je Nenad Stefanović na čelu Višeg javnog tužilaštva.
 
Istakla da se time šalje demotivišuća poruka i pitala koji tužilac će se posvetiti nekom predmetu ako zna da mu može biti oduzet preko noći i da neće moći da ga završi.
 
 
"Poruka tužilaštva sigurno nije motivišuća za bilo kog zamenika da se posveti bilo kom predmetu, ukoliko zna da u bilo kom momentu mu taj predmet u toku noći može biti oduzet, bez ikakvog obrazloženja ili prava na prigovor. Ne vidim zašto bi neko bio motivisan da radi na predmetu ako nema izvesnost da će taj predmet izvesti do kraja i dobiti osuđujuću presudu", rekla je Savović u razgovoru za N1.
 
Ona objašnjava da je najvažnije da jedan predmet isprati jedan tužilac od početka do kraja, jer jedino onda može da odgovara za njegov ishod.
 
"Ukoliko vi stalno menjate tužioce da idu sa predmeta na predmet, sa materije na materiju, nikada nećete moći da utvrdite ko je odgovoran, ko je napravio neki propust. Jer uvek će neko reći to je moj prethodnik. Jedina prava stvar, za koju sam se ja oduvek zalagala i davala sam izjave povodom toga je da se ljudi ne premeštaju sa materije na materiju", rekla je Savović.
 
Kaže da ne zna koji je konkretan razlog za njeno premeštanje iz jednog odeljenja u drug, jer joj on nije saopšten. O pretpostavkama koje ima ne želi da govori.
 
"Ja sam samo bila iznenađena ovakvom jednom odlukom, jer nikada u svojoj karijeri za 20 godina rada nisam doživela, niti čula da je iko usred realizacije jednog predmeta, usred hapšenja nekih lica, pogotovo ovako jednog ozbiljnog i kompleksnog predmeta, premešten u neko drugo odeljenje", kazala je Savović.
 
Ipak, premeštanja iz odeljenja u odeljenje Višeg javnog tužilaštva nisu neobična, a sagovornica N1 je kazala da su ona i tužiteljka Paunović šesta i sedma koje su premeštene od kada je na čelu VJT tužilac Nenad Stefanović.
 
"Koleginica Jasmina i ja smo šesta i sedma koje smo izbačene iz Odeljenja za korupciju, a da to nismo tražile, od kada je Sstefanović na čelu ovog tužilaštva", rekla je Savović.
 
Zamenice javnog tužioca Savović i Paunović radile su na predmetu malverzacija u EPS-u, koje su dovele do hapšenja šest osoba osumnjičenih da su oštetili ovo javno preduzeće za 7,5 miliona dolara. Obe su "skinute" sa slučaja dan pošto je hapšenje obavljeno, a osumnjičene je ispitivala tužiteljka Brankica Marić.
  • V5

    26.02.2023 07:57
    Potrebne su hiljade
    Protesti su u redu ali nazadnjačke lopuže to neće zaustaviti, za sada.
  • Mj

    25.02.2023 19:23
    Kritika
    Ko sme da vodi istragu protiv epsa taj mora biti kažnjen.
  • Miki Pezos

    25.02.2023 18:10
    Pravda za lopove
    Pravda za lopove.a djuka ce da namesri sudije. Pa mi smo opasno Bogu zgresili cim smo ostavljeni sami sebi na milost i nemilost. Ostavite vi srbiju srbima rece murat .oni su sebi najveci neprijatelji. A ja mislim sta je hteo da kaze marori. Kad ono ...
    Da cujemo izjavu cara ibija. Garant ce biti pa nisu ukrali 100mil .dolara nego 8. Pa to je u nekim drzavama legalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija