FOTO: Nezadovoljni mlekari blokirali most u Šapcu i magistralni put u Mrčajevcima

Nezadovoljni stanjem u mlečnom govedarstvu i najavljenim davanjima države, proizvođači mleka blokirali su most u Šapcu. Protest je organizovan i u Mrčajevcima.
FOTO: Nezadovoljni mlekari blokirali most u Šapcu i magistralni put u Mrčajevcima
Foto: Pixabay
Stočari iz Šapca traže da premija za mleko bude 20 dinara po litru, a subvencija po grlu 40.000 dinara. Njihov zahtev je i da se uvede minimalna otkupna cena mleka i kontroliše uvoz.
"Trenutno, prema broju krava od oko 225.000 i sa proizvodnjom od pet, šest hiljada litara u jednoj laktaciji nemamo dovoljno mleka za celo tržište. Međutim, u prethodnom periodu uvoz mleka je bio nekontrolisan i imamo ogromne količine koje su uvezene i mi zato ne možemo da prodamo naše proizvode", objašnjava Predrag Veljković, proizvođač mleka iz okoline Kraljeva.
 
Protest stočara i proizvođača mleka organizovan je i u Mrčajevcima. U 13 časova započela je blokada raskrsnice ka Čačku, Kraljevu i Kragujevcu.
 
Blokade su trajale do 15 časova.
 
Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković prethodnih dana je najavila da će premija za mleko biti povećana sa 10 na 15 dinara, a subvencija po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara.
 
Resorna ministarka navela je i da će država pomoći poljoprivrednicima pri kupovini steonih junica.
 
Odlukom Vlade Srbije koja je počela da se primenjuje u ponedeljak, uvedeni su prelevmani na uvoz mleka 15 dinara po litru, i uvoz tvrdih sireva 30 dinara po kilogramu.
  • 313z

    26.02.2023 18:54
    Svi, svi, svi
    Mlekari, pridružite se ostalima koji su nezadovoljni načinom kako sekta vodi državu, pa svi pred skupštinu.
  • Podrška mlekarima!

    26.02.2023 17:49
    Idite do kraja
    Prodane duše raskrčmili su sve strateške proizvode i sirovine i napravili koloniju od nas!
  • Zora

    26.02.2023 16:41
    Sviće
    Podrška svim poljoprivrednicima a danas posebno hrabrim proizvodjacima mleka. Sramno je kako pokusavaju da vas izmanipulisu dogovorima sa virtuelnim predstavnicima proizvodjaca. Samo hrabro i istrajno, uz vas smo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija