Skupština Srbije: Stalna vređanja, nije usvojen nijedan amandman, vlast glasa i protiv tačke "razno"

Skupština Srbija, za tri meseca jesenjeg zasedanja, nije usvojila nijedan amandman, a rasprave su proletele u vrtlogu uvreda i digresija.
To se navodi u poslednjem biltenu inicijative Otvoreni parlament - "Parlament pod lupom".
 
Bilten se odnosi na jesenje zasedanje i period od septembra 2022. do januara 2023. godine.

Kako se navodi, za tri meseca redovnog zasedanja održane su samo četiri sednice i svaka od njih imala je više od 15 tačaka dnevnog reda, a budžet za ovu godinu usvojen je uz još 34 druge tačke.

"Malobrojne sednice protekle su u atmosferi uvreda, napada političkih protivnika i učestalih žalbi na povrede Poslovnika. Poslanici su ukazivali i na stalna dobacivanja i vređanja koja su prolazila nekažnjeno od strane predsedavajućeg“, navodi se u izveštaju.
 
Zakoni su usvajani u onom obliku u kom ih je Vlada predložila, nijedan od 640 poslaničkih amandmana nije usvojen.
 
Ocenjuje se da je na odborima, od kojih 20 vode predstavnici opozicije, razgovor o temama od društvenog značaja bila "nemoguća misija", jer su poslanici većine po pravilu glasali protiv dnevnog reda koji predlaže opozicija.
 
Najekstremniji primer izbegavanja razgovora o problemu je glasanje za skidanje tačke "razno" sa dnevnog reda Odbora za zaštitu životne sredine.
 
"Sve sednice su zakazane u roku kraćem od uobičajenih sedam dana, najčešće samo 24 sata pre početka sednice a rasprave su proletele u vrtlogu uvreda i digresija. Mogli smo čuti o svemu sem o dnevnom redu", stoji u izveštaju.
 
Navodi se da je, čestim zakazivanjem sednica samo 24 sata pre samog zasedanja, predsednik parlamenta Vladimir Orlić onemogućio izmene dnevnog reda i eventualno obraćanje poslanika tim povodom na početku svake sednice. 
 
Tokom tri meseca redovnog jesenjeg zasedanja, sednice nijednom nisu održane poslednjeg četvrtka u mesecu, što znači da nije bilo ni poslaničkih pitanja.
 
Kasni se sa izborom zaštitnika građana, kasni se sa razmatranjem izveštaja nezavisnih organa, kasni se sa razmatranjem interpelacije podnete protiv ministra finansija Siniše Malog, a kasni se i sa ulaskom narodne inicijative u skupštinsku proceduru, navodi se u biltenu.
 
Ocenjuje se i da predsedik Skupštine Vladimir Orlić sednice vodi na način koji je neravnopravan i diskriminatoran prema pojedinim poslanicima.
  • Ssy

    05.03.2023 15:21
    Srpska demokratija
    Skupština bi trebala da okuplja viđenije ljude. U Srbiji to odavno nije slučaj, a trenutno stanje je najgore od kad skupština postoji. Čast izuzecima koji su izloženi torturi od strane dirigovanih "poslanika".
  • Bole

    05.03.2023 10:12
    Setite se 90 godina kad su radikali usli u skupstinu,od tad je krenulo ovo ludilo.To je jedna posebna vrsta ljudi,nedao Bog nikome.
  • EvoOvako

    05.03.2023 09:21
    Stari Grci - k vragu sa njima
    Stari Grci su imali izreku da svaki narod zaslužuje svoje lidere.
    Ove reprezentante smo sami birali, neko svojom voljom, a neko voljom "tri hiljade", ali sami.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija