Jedina svedokinja ubistva Ćuruvije ponovila: Kurak nije taj koji je pucao

Bivši pripadnik Resora državne bezbednosti (RDB) Miroslav Kurak nije osoba koja je pucala na Slavka Ćuruviju.

Ovo je danas, u nastavku glavnog pretresa okrivljenim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije pred Apelacionim sudom u Beogradu, rekla jedini svedok zločina Branka Prpa, koja je bila sa vlasnikom Dnevnog telegrafa i Evropljanina.

Prpa je rekla da je, dok su bili u prolazu zgrade u Svetogorskoj 35, tog 11. aprila 1999. godine popodne videla osobu koja im prilazi sa pištoljem i puca u Ćuruviju, a onda je dobila udarac u glavu i pala, ali je upamtila izgled tog čoveka, koji "nije bio naročito visok", a poprilično zdepast, sa kapom na glavi, a imao je upečatljive crne oči i izrazito bledilo lica.

"Imao je bejbi fejs, amorfno lice. Bio je miran, hladnokrvan, bez ikakve trema i ijednog treptaja. Amorfna masa bezličnosti. Stoji ti s pištoljem nad glavom i razmišlja šta će s tobom da uradi", opisala je Prpa i dodala da "sećanje može da bledi, ali ta slika ostaje urezana u svest".
 
Prpa je rekla su je dan posle ubistva pozvali u beogradsku policiju da da izjavu, ali da njoj tada ništa nisu pokazivali i da je je tek nakon godinu i devet meseci pozvana u UBPOK, gde su joj pokazivani albumi sa slikama mogućih osumnjičenih, ali da niko od njih nije bio taj, i da je tadašnjem specijalnom tužiocu Jovanu Prijiću dala opis tog lica.
 
Onda je, kako je objasnila, u novembru 2000. godine u novinama videla sliku sa čitulje jednog lica, čije ime nije navela, i procenila da je to 60 odsto čovek koji je pucao na Ćuruviju.
 
Prpa je navela i da su joj pokazivali fotografije Kuraka i trećeoptuženog Ratka Romića, ali da nijedan od njih nije ta osoba koja je ubila Ćuruviju.
 
Prpa je ocenila da je ubistvo Ćuruvije epilog njegovog stalnog progona, koji je intenziviran 1998. godine sudskim procesima i zabranom novina, a pritisak je kulminirao 8. marta 1999, kada su on i dvojica novinara osuđeni na po šest meseci zatvora.
Romić i drugookrivljeni Milan Radonjić, tada načelnik beogradskog centra RDB ostali su pri svojim ranijim iskazima.
 
"Nisam učestvovao u izvršenju krivičnog dela, kako mi optužnica i presuda stavljaju na teret", naglasio je Romić i ukazao da ni na jednom procesu nisu izvedeni nikakvi materijalni dokazi da su to uradili, niti ima svedoka koji ih povezuju sa ubistvom.
 
"Motiv za ubistvo Ćuruvije bio je drugi. Bilo je bitno da se neko optuži", konstatovao je Romić, uz opasku da je u čitavom procesu pravi ubica nebitan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.