Država nesposobna, siromaštvo veliko: Zbog čega EPS posluje sa gubicima?

Većina ekonomskih analitičara smatra da je cena struje u Srbiji suviše niska i da je to jedan od razloga što Elektroprivreda Srbije posluje sa gubicima.
Država nesposobna, siromaštvo veliko: Zbog čega EPS posluje sa gubicima?
Foto: 021.rs

Iz toga proizilazi i to da električna energija mora da poskupi kako bi se poslovanje preduzeća poboljšalo, piše Danas.

Nekadašnji ministar finansija i član Saveza ekonomista Srbije Dušan Vujović izjavio je na Biznis forumu na Kopaoniku da je za reformu Elektroprivrede Srbije potrebno, između ostalog, i korigovanje cene struje, odnosno njeno povećanje do održivog nivoa za poslovanje tog preduzeća.

"Intuitivno i emotivno se opiremo reformama, umesto da se prilagodimo. Vrlo je kontroverzna stvar oko energetike. Kontrola cena energije znamo kuda vodi. Rešenje je da oni koji ne mogu da plate ekonomsku cenu da dobiju pomoć. Sa niskim cenama ćete subvencionisati i one koji vode ambasade i koji zarađuju 150.000 dinara. Ostavite cenu normalnu, targetirajte, uložimo energiju da nađemo grupe koje zaslužuju subvenciju da ne bi bile pogođene", rekao je Vujović.
 
Njegova izjava u žižu javnosti ponovo donosi razmišljanje o izradi takozvanih socijalnih karata, koje bi jasno definisale koje su to kategorije stanovništva koje ne mogu da plaćaju svoje račune i umesto njih to bi u celokupnom ili delimičnom iznosu trebalo da čini država.
 
Kada je pak reč o socijalnim kartama, za razliku od saglasja da struja u Srbiji mora da poskupi ekonomisti oprečno gledaju na mogućnost njihovog formiranja. 
 
Dok jedni smatraju da je taj posao izvodljiv drugi su skeptični jer je za njihovu izradu potrebna efikasna i sposobna administracija, što je u našoj zemlji u kadrovskom smislu deficitarna kategorija.
 
"Mislim da je izneti predlog načelno dobar, to jest verujem da cena struje treba da bude na nivou na kome će EPS uz unutrašnju racionalizaciju, uz iskorenjivanje moguće korupcije, i korporativne reforme moći da posluje pozitivno i da samostalno finansira svoje održavanje i rast", kaže za Danas Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
 
Prema njegovim rečima, socijalne karte je moguće napraviti, kao i mnoge druge potrebne reformske poteze ako se izvode uz stručan rad i državni to jest društveni interes u prvom planu.
 
"Subvencije treba davati samo socijalno ugroženim građanima, a ne svima. Ne treba gubiti iz vida da viša cena, po pravilu, vodi i većoj energetskoj efikasnosti", navodi on.
 
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić kaže za Danas da poskupljenje struje u Srbiji nije upitna stvar zbog toga što se Vlada Srbije obavezala prema MMF-u da struja u našoj državi u toku 2023. godine poskupi tri puta.
 
"Poskupljenje struje kod nas je potpuno opravdano jer su EPS-u potrebna sredstva ne samo za održavanje postojećih proizvodnih postrojenja već i za investicije u nova. Da bi se to ostvarilo kao i da bi preduzeće moglo da vrati kredite za koje se zadužilo nužno je da se poveća cena struje. S obzirom na to da je cena električne energije za privredu u Srbiji već tržišna kategorija, jasno je da će ona u narednom periodu poskupeti i za građane", kaže Arsić.
 
On ističe da je iz niza razloga pravljenje socijalnih karata obiman i komplikovan posao, između ostalog i zbog toga što treba pažljivo utvrditi sve prihode u domaćinstvu a problem pravi i zarada ostvarena u sivoj zoni.
 
"Shodno tome, mislim da je isplativije rešenje da umesto izrade socijalnih karata nadležni prosto povećaju granicu kako bi davanjem subvencija bio obuhvaćen veći broj individualnih potrošača nego što je to sada slučaj", navodi Arsić.
 
Ekonomski analitičar Branko Pavlović ističe da priča o tome da li do poskupljenja struje u Srbiji treba da dođe ili ne nema smisla, takođe zato što se Vlada već obavezala tokom razgovora sa MMF-om da će to biti učinjeno.
 
"To je već dogovoreno i samim tim gotova stvar. Sa druge strane, objektivno gledano apsolutno nije potrebno nikakvo povećanje cene električne energije u Srbiji. Dovoljno je da EPS bolje upravlja svojim unutrašnjim rezervama, na taj način snizi troškove, što bi omogućilo da cena električne energije ne mora da raste. Kada je pak reč o socijalnim kartama apsolutno je jasno da nadležni nisu u stanju da urade taj posao na adekvatan način a jedini razlog je što nemaju dovoljno kvalifikovanih kadrova u administraciji koji bi mogli da uspešno realizuju tako nešto", naglašava Pavlović.
Inače, nakon što je Vlada Srbije početkom prošle godine usvojila novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu broj domaćinstava u našoj zemlji koja zbog svoje loše ekonomske situacije imaju pravo da, u određenom iznosu, koriste besplatnu struju, gas i toplotnu energiju sa 68.000 povećao se na 191.000 potrošača. 
 
Istraživanja koja su rađena na tu temu pak, pokazuju da je energetski ugroženih potrošača realno više dva do tri puta od zvanično obelodanjenog broja.
 
Direktor EPS-a: Nije istina da poslujemo u minusu
 
Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević izjavio je da nisu istinite izjave da ova firma posluje u minusu.
 
"Ukazujem i da nisu tačne procene da će EPS naredih godina morati da uvozi od 10 do 15 odsto električne energije ili uglja, jer je ukupna planirana količina električne energije koju je potrebno uvesti minimalna, tačnije, u 2023. maksimalno do pet odsto ukupne potrošnje u Srbiji, u 2024. maksimalno do četiri odsto ukupne potrošnje u Srbiji i u 2025. maksimalno do dva odsto ukupne potrošnje u Srbiji", ocenio je Tomašević.
 
Više o onome što je direktor ove firme rekao pročitajte OVDE.

Teme

EPS
  • Žika

    09.03.2023 09:24
    Komentar
    Nesposoban kadar stranački zapošljen,ni slučajno nije do njihovog rukovodstva nego ajmo raju po džepu a vamo će kolege novinari i analizičari kojekakvi da kreiraju cenu struje i potkrepe priču..Narod ko narod sve guta i prima do jednom.Javašluk na sve strane...
  • Mj

    09.03.2023 02:17
    Bilo bi dobro da nam malo objasne o zonama naprimer o crvenoj zoni koja je deset puta skuplja i koju mi plaćamo i de Jos postoje te zone .O tome Nasi novinari ne podu pitam Zašto .
  • Saša

    08.03.2023 09:33
    A krađa
    Kako ovim "stručnjacima i učenim ljudima" nije palo na pamet da se možda ne kraducka. Kako kum može da kupi Meklarena, da ga skupa, da kupi vilu na Dedinju od plate? To ovim učenim ljudima je komplikovano? Neka nađu bilo koga, zemljoradnika, čobana da im objasni zašto u EPS-u nema para.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.