Bebac: Nećemo ružu, ni fontane ni stadione, hoćemo ginekologe i dostojanstven porođaj

Roditeljski portal Bebac upozorio je danas da su gorući problem u Srbiji, pred kojim "niko nema pravo da žmuri i ćuti", uslovi rađanja i nedostatak ginekologa.
Bebac: Nećemo ružu, ni fontane ni stadione, hoćemo ginekologe i dostojanstven porođaj
Foto: Pixabay

U saopštenju portala Bebac zatraženo je od svih "nadležnih ministarstava, Vlade Republike Srbije, svih upravnika porodilišta i domova zdravlja, od svih lekara, babica i celokupnog medicinskog osoblja", hitno pokretanje promena uslova očuvanja reproduktivnog zdravlja i rađanja u Srbiji.

"Nehumani uslovi koji dovode do komplikacija, ugrožavajući živote žena, trudnica i beba ili u najboljem slučaju trauma na porođaju, nedopustivi su i visoko nemarni. Nećemo ružu. Hoćemo ginekologa", poručuje se u saopštenju.

Bebac podseća i da u Srbiji svakog dana jedna žena umre od raka grlića materice, te da smo drugi u Evropi po umiranju od bolesti koja može da se prevenira.
 
"Međutim, nemamo dovoljno ginekologa i stručnjaka da i prevencija i lečenje budu dostupni svakoj ženi. Ginekologa nema ni za trudnice, a nema ih dovoljno ni u našim porodilištima. Privatni pregled ne može svaka žena u Srbiji sebi da priušti", poručeno je iz tog portala.
 
Bebac zato traži da ginekološki pregled bude dostupan "u svim mestima i svakoj ženi" u Srbiji.
 
Dodaju da su i porodilišta u Srbiji zapostavljena.
 
"U njima vlada korupcija, žene se porađaju kao na traci, hrana i uslovi su loši, zanemaruje se briga o mentalnom zdravlju mame i bebe, gotovo svaki porođaj se ubrzava kako bi što pre oslobodile mesto, posete su zabranjene, a otac deteta retko kad je u prilici da svedoči rođenju svog deteta. Nema dovoljno mesta, ni dovoljno kadra, a odnos prema trudnicama i mamama je često u nedopustivoj meri narušen i poražavajuć", ističu.
 
Umesto cveta, žele da se odnos prema porođaju menja.
"Nećemo da žmurimo. Nećemo da moramo da plaćamo da nas barem malo lepše tretiraju. Ne, neće proći i nećemo zaboraviti. Trauma se potisne ali se ne zaboravlja. Želimo ginekologe i babice na strani majki. Pozivamo sve madicinske radnike koji rade sa ženama, trudnicama, mamama da istupe i da se zajedno borimo za bolje uslove rada, a samim tim i našeg tretmana. Podržaćemo svaki i najmanji korak koji vodi u promene", ističu.
 
"Nećemo cvet. Nećemo ni fontane, spomenike, stadione… Nećemo da nas plaćate da rađamo. Hoćemo dostupne ginekološke preglede i dostojanstven porođaj. Hoćemo bolje uslove za rađanje u Srbiji i tretman dostojan naših majki i beba", zaključuju. 
  • Branko

    19.01.2024 10:36
    Necemo ovo, necemo ono, nego cemo to i to, ali kada vam se i to ispuni onda cete naci neki novi razlog da zakerate. Ma, ako necete ne morate, ali nemojte vise ni da manipulisete, ucenjujete i zloupotrebljavate vasu ulogu u radjanju i stvaranju novog zivota.
  • komsinica

    09.03.2023 11:09
    U ovoj drzavi dostojanstven porodjaj ne postoji. Kao prvo, problem je nacin na koji se zene poradjaju, a tome niko ne prica. Medicinski podpomognut porodjaj koji se ovde praktikuje a to podrazumeva da svako dobije indukciju je maltretiranje a radi se da bi se skratilo vreme. Vise niko ne pusta zene da se porode prirodno, jer to poprilicno dugo traje a ovako se zavrsi sve u smeni pogotovo ako je neko za to dobio pare. Ovede naruceni carski rezovi nisu tema ali zbog toga su mnogi koji su imali indikacije za to su se prvo napatili pa im je onda radjen carski rez. Primera radi nekada je, ako se prvi porodjaj zavrsen vakum ekstrakcijom to je bila indikacija da se sledeci put radi carski rez . To je ukinuto, da bi neko ustvari strpao pare u dzep itd. Neke vam stvari govorim iz licnog iskustva, jer sam se igrom slucaja prvi put porodila prirodnim putem i to ne ovde, druga dva puta u Betaniji sam jedva izvukla zivu glavu. KORUPCIJA …i Dok sve to tako funkcionise nema dostojanstvenog porodjaja!!!
  • kakva

    09.03.2023 08:17
    demagogija
    ccccc

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija