Brnabić o javnim preduzećima: Bez restrukturiranja i tržišnog načina poslovanja, to je rupa bez dna

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas da u reformi državnih preduzeća nema nazad, uprkos što postoje "neke kočnice".
Brnabić o javnim preduzećima: Bez restrukturiranja i tržišnog načina poslovanja, to je rupa bez dna
Foto: 021.rs

Istakla je da će prvo biti reformisani EPS i Srbijagas, a zatim i železnička preduzeća.

"Vlada mora sa tim da se uhvati u koštac. Da li ima nazad – ne. Mi to moramo da uradimo i zbog sveukupne konkurentnosti naše privrede i naše ekonomije, ali i sveukupne produktivnosti naše privrede i ekonomije", rekla je Brnabićeva.

Navela je da uvek postoje različite vrste kočnica, jer su to preduzeća koja zapošljavaju ogroman broj ljudi, koji se plaše promena.
 
"Prva dva preduzeća sa kojima to radimo su EPS i Srbijagas za koji, samim tim što smo usvojili akcioni plan za razdvajanje gasnog sektora, što podrazumeva postepunu liberalizaciju i otvaranje i Horgoša, tako je to stvar koju moramo da uradimo da bismo bili konkurentni", istakla je ona.
 
Kaže da nakon toga svakako slede dodatno železnička preduzeća, posebno u kargo sektoru, gde imaju veliku konkurenciju od kompanije Kosko koja je kupila luku Pirej.
 
"Bez restrukturiranja i tržišnog načina poslovanja, to je rupa bez dna i tu nema sreće za nas. Krenuli smo sa EPS-om i Srbijagasom i idemo dalje", poručila je Brnabić.
Ona je takođe najavila da će ove godine biti donet Zakon o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu, koji se radi zajedno sa MMF.
 
"Sledeća velika stvar za 2023. jeste Zakona o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu koji radimo sa MMF-om, prošla je javna rasprava, imamo veliki broj komentara, tako da moramo i to da završimo", rekla je premijerka na Kopaonik biznis forumu.
 
Kada se usvoji taj zakon, to će biti pravac kojim moramo da idemo dalje, poručila je Brnabićeva.
  • P.

    09.03.2023 11:10
    U Holandiji javna preduzeca, buduci da su javna, ne nastupaju sa pozicije trzista prema svojim kupcima, jer cilj javnog preduzeca nije profit, vec dostpunost usluge. Ukoliko preduzece belezi profit, ima obavezu da visak novca ulaze u infrastrukturu i unapredjenje usluge.

    Ali mi smo valjda pametniji, bolje je da javno preduzece ulaze spekulativno u Bog zna sta, i da kada puca, gradjani placaju opet, i sve tako dok ne propadne, i onda kazu, mora privatizacija. Pa kada vide da infrastruktura jos vise propadne (jer privatnom sektoru je primat profit, infrastruktura je nebitna), onda ide prinudno podrzavljanje, i ponovo uzimanje para od gradjana. O namestenim kadrovima, fiktivnim radnim mestima, 6 ljudi koji rade na salterima u lokalima sa dva saltera, i ostalih izuma Srbije, necu ni da trosim reci. Sve vec znate. Samo kazem, premijer zemlje Srbije ne govori istinu.
  • Kerefeke

    09.03.2023 06:42
    Nagradno pitanje:
    Koja je vlast postavila svoje politicki podobne clanove bez znanja rukovodeca mesta?
    Ispravka ne vlast nego kojipredsednik? Posto je on sam po istom kriterijumu sastavio i vladu.
    I ne samo u jp nego i mnostvu drugih firmi.
    Dosada je merilo bilo stepen slepe poslusnosti i veoma nizak koeficijent inteligencije. Npr. Pecenjar na celu eps. keramicar na kao prvi covek bia. Brnaba premijer! Momirovic ministar, djuric kao najveci tapsac ambasador u sad ka.
    Šta ce sada biti merilo za rukovodece funkcije? Kupljena diploma sega-mega- dance fakulteta?aplus poeni za svaki ukradeni/ pronevereni milion?
  • R

    09.03.2023 06:38
    R
    Nije potrebno restruktuiranje kako vi zovete privatizaciju ili pretvaranje u akcionarska društva, već je potrebno da nas koji znamo da radimo pustite da radimo svoj posao. To ćemo moći tek kada politika shvati i prihvati da pojma nema ništa vezano za struke i da to prihvati.
    Preduzeća kao EPS, Srbijagas, Željeznica, Pošta,... se nigde u svetu ne privatizuju i ne prodaju, jer su ona osnova svake države.
    Država je već dovoljno uništena: prodali ste sva najvažnija preduzeća, kompletne finansije države, a sada želite da je dokusurite.
    Ako želite pravo restruktuiranje onda vratite organizaciju tih preduzeća na nivo osamdesetih prošlog veka.
    Restruktuiranje za vas predstavlja privatizaciju, tj, promenu statusa, a restruktuiranje je promena organizacije unutar preduzeća, radi efikasnijeg i boljeg poslovanja. To znači da treba da oterate političke kadrove i da pustite struku da radi svoj posao. Pod tim mislim zaista stručne ljude a ne one koji su kupili diplome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.