Analitičar ocenjuje pred susret Vučića i Kurtija: EU neće tolerisati potpisivanje radi potpisivanja

U nastavku dijaloga Beograda i Prištine u fokusu će biti usaglašavanje konkretnih koraka za primenu "Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije", postignutog uz posredovanje EU.
Analitičar ocenjuje pred susret Vučića i Kurtija: EU neće tolerisati potpisivanje radi potpisivanja
Foto: Beta/AP
Cilj je da se izbegne da potpisano bude samo mrtvo slovo na papiru, smatra Strahinja Subotić iz beogradskog Centra za evropske politike (CEP).
Subotić je za Betu rekao da je EU pokazala da je doživela svojevrsno geopolitičko otrežnjenje i da neće tolerisati potpisivanje radi potpisivanja već faktičku normalizaciju radi mira, stabilnosti i buduće zajedničke evropske budućnosti.
Prema rečima tog programskog menadžera i višeg istraživača CEP, reč je o politički najznačajnijem dokumentu još otkako je 2013. potpisan Briselski sporazum i koji kao takav zahteva vreme za implementaciju iz više razloga.
 
Na prvom mestu, rekao je Subotić, ubuduće će se u dijalogu voditi računa da se svi prethodni sporazumi u celosti primene u praksi.
 
Zatim se zahteva razvijanje Zajednice srpskih opština (ZSO), što bi podrazumevalo izradu statuta i institucionalizaciju u okviru pravnog sistema Prištine.
 
Takođe, dodao je, tek treba razviti model prema kojem će se formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbediti visok nivo zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa, u skladu s evropskim modelima.
 
Subotić dalje navodi da će vreme pokazati da li su Beograd i Priština u stanju da se u kontinuitetu drže dogovora, čime je fokus prebačen sa pukog potpisivanja na praćenje primene potpisanog.
 
"Konačno, s obzirom da je cilj sporazuma, između ostalog, i da se prave iskoraci ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, što je i preduslov za dalje evropske integracije obeju strana, biće potrebno vreme i za dijalog s građanima o promenama koje se mogu odraziti i na njih", rekao je Subotić.
 
On je rekao i da je moguće, iako prethodna praksa uči da treba biti obazriv kada su u pitanju dijalog i uspesi koji iz njega proističu, da će dve strane imati više podsticaja da se drže postignutih dogovora ukoliko bi imale jasniju perspektivu članstva u EU.
 
"U tom pogledu, EU se nalazi u dobroj poziciji da razvije i pruži snažnije ekonomske i političke podsticaje u periodu pre članstva, sa ciljem generisanja neophodne političke volje bez koje niti može doći do dalje demokratizacije u regionu, niti njegove stabilizacije", zaključio je Subotić.
Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas i sutra biće u Prištini, a početkom sledeće nedelje u Beogradu da bi radi primene prihvaćenog predloga EU o normalizaciji odnosa pripremio susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
 
Sastanak Vučića i Kurtija najavljen je za 18. mart u Ohridu.
  • Potpisaće ?

    09.03.2023 19:11
    Potpisaće aneks implementacije puta nezavisnosti Kosova ? Blokirajmo autoputeve - odbranimo Kosovo, ovo se sprema veleizdaja
  • Milasin

    09.03.2023 18:06
    Braca po babine linije..
  • MomciloNS

    09.03.2023 15:33
    @Vlada
    Kontrapitanje, zašto bi iko pričao s vama? Pa niko takve ne ferma kao sagovornika ni ovde gde živite.

    Prvo, to ne znate. Drugo, to nema veze sa temom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.