Stranke desnice najavljuju protest protiv sporazuma, nazivaju ga "nadstranačkim ujedinjenjem"

Protest protiv sporazuma sa Prištinom najavljen je za 17. mart u Beogradu.
Stranke desnice najavljuju protest protiv sporazuma, nazivaju ga "nadstranačkim ujedinjenjem"
Foto: 021.rs

Parlamentarne partije Nova Demokratska stranka Srbije (Nova DSS), Dveri, Zavetnici i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) saopštile su da skup 17. marta u Beogradu neće biti protest ili demonstracije, već "nadstranačko patriotsko ujedinjenje" svih koji su protiv sporazuma EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Lideri tih stranaka rekli su novinarima u skupštini Srbije da će skup "Srbija pamti, brani i ne da" početi u 18 časova ispred Hrama Svetog Save, a potom će biti povorka do zgrade Predsedništva.

Kažu da će taj skup biti miran i dostojanstven i da je cilj "da se svi okupe oko srpske trobojke, bez podela i bez stranačkih obeležja".
 
Predsednik Nove DSS Miloš Jovanović kazao je da će na skupu ponoviti zahteve da se taj sporazum odbije u celini, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku, jer je, kako tvrdi, prihvatio taj sporazum, kao i da se zahteva raspisivanje vanrednih parlamentarnih i predsedničkih izbora.
 
"U ime državotvorne patriotske opozicije, a verujem da i druge opozicione stranke to isto misle: 'Gospodine Vučiću, gospodo iz Srpske napredne stranke, haj'mo na te izbore!. Ali bi bilo pošteno, ako imate iole poštenja, kandidujte na vašoj listi sve ove ljude koji vas danas podržavaju u svom antidržavnom delovanju - Sonju Biserko, Natašu Kandić, Dragana Šutanovca' ", kazao je on.
 
Jovanović je ocenio da je to "demokratski, pošteno i da će to biti volja naroda" i da svi zahtevi moraju da budu ispunjeni.
 
"Ako ne budu ispunjeni, mi sasvim sigurno gubimo državu", rekao je predsednik Nove DSS.
 
Lider Dveri Boško Obradović kazao je da će na skupu obeležiti 19. godišnjicu pogroma i stradanja Srba i svetinja na Kosovu i Metohiji, 24. godišnjicu od početka NATO bombardovanja Srbije, i da će taj skup biti izraz sećanja na sve srpske heroje "od Kosovskog boja do Košara" i porodice ubijenih, kidnapovanih, proteranih i na sve porodice koje danas žive tamo.
 
"Pozivam apsolutno sve srpske patriote u otadžbini, u regionu i u rasejanju, sve političke stranke koje su jasno rekle 'Ne!' francusko-nemačkom sporazumu o prihvatanju lažne države Kosovo, sva patriotska udruženja, ratne veterane, porodice poginulih, sve koji nose Kosovo i Metohiju u srcu, da zajedno sa svojim porodicama i decom dođu u Beograd 17. marta i da pokažemo koliko nam je stalo do Kosova i Metohije u sastavu Srbije", rekao je Obradović.
 
Dodao je da će taj skup biti uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Ohridu, i da je cilj da pokažu "šta je ono što Srbija misli o onome što radi aktuelna vlast".
 
Poslanik Zavetnika, Nikola Dragićević, rekao je da će povorka imati i "molitveni karakter" i naglasio da oni ne pozivaju na demonstracije i proteste, već na "iskreno nacionalno okupljanje srpskih patriota i rodoljuba".
 
"Okupljamo se da obeležimo 17. mart, datum velikog stradanja srpskog naroda, ali i da se pošaljemo jasne poruke Evropi i svetu, ali i državnom rukovodstvu i predsedniku Aleksandru Vučiću da Srbija pamti, da Srbija brani i da Srbija ne da", rekao je i on.
 
Dragićević je naveo da tim skupom pokažu da ne žele da dozvole da se parlamentarne stranke i oni koji su glasali za njih nazivaju "antidržavnim elementom".
 
"To danas rade zajednički oni koji su počeli izdaju Kosova i Metohije kroz Briselski sporazum i oni koji se trude da tu izdaju završe. To danas zajednički rade i Aleksandar Vučić i Dragan Đilas, i jedan i drugi preko svojih medija, ujedinjeni preko državotvorne opozicije", ocenio je Dragićević.
Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović ocenio je da se "ne sme upasti u zamku" da li je Vučić neovlašćeno i protivustavno potpisao taj sporazum, jer taj sporazum ne mora da se potpiše, ali ipak ima međunarodnu pravnu snagu.
 
"Sada se opet od nas krije ta 'mapa puta', odnosno datumi i redosled ispunjavanja svih članova iz tog antisrpskog sporazuma koji će naš predsednik najverovatnije da prihvati, a ne mora da potpiše", rekao je Mihailović.
 
Upitani od strane novinarke televizije Nova S da prokomentariše konkretne uslove i rokove za vanredne izbore i šta će biti njihovi dalji ukoliko ne budu ispunjeni ti uslovi, Boško Obradović je kazao da su sve to objasnili tokom konferencije i dodao da "razume potrebu svih medija da se bave državotvornom opozicijom", kao i da "vidi simbiozu prorežimskih i prozapadnih medija u ovom trenutku".
 
Prema njegovim rečima, i jedni i drugi mediji "imaju za cilj da se sprovede u delo ono što je Aleksandar Vučić prihvatio u Briselu 27. februara, odnosno francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo".
 
Ocenio je i da se mediji "više zalažu za sprovođenje francusko-nemačkog sporazuma nego Vučićevi koalicioni partneri" i naveo da oni već neko vreme govore da će svim metodama, parlamentarnim i vanparlamentarnim, suprotstaviti tom sporazumu.
 
Novinar Juronjuza upitao je da li je to targetiranje medija i novinara i da li će preuzeti odgovornost ako zbog toga što govore novinare neko napadne, Obradović je naveo da oni nikoga ne targetiraju, ali da bi se moglo reći da mediji targetiraju njih.
 
"Da li možda vi nas targetirate i u režimskim i prozapadnim medijima, gde nas nazivaju da smo antidržavni elementi, da želimo haos i nasilje na srpskim ulicama, da smo nekakvi ekstremni desničari... Dokle ta priča o ekstremnoj desnici... Mi smo Srbi, hrišćani, patriote, domaćini, porodični ljudi", kazao je Obradović.
 
Ponovio je da mediji "prozapadnog opredeljenja, prozapadnih finansija, prozapadne ideologije, prozapadne uređivačke politike podržavaju Aleksandra Vučića u kršenju ustava".
 
Lider POKS-a Vojislav Mihailović kazao je da su termini "prozapadni i prorežimski" možda neodgovarajući, ali naveo primer "zastupničkog novinarstva" koje u Srbiji, prema njegovim rečima, u Srbiji prelazi 95 odsto svih medija.
  • Joca

    09.03.2023 19:19
    Osetio sam kako mi IQ opada negde na polovini, pa sam prestao da čitam.
  • Uvek uz vetar

    09.03.2023 12:17
    Desnoruki i patriote imaju rešenje za sve . Odlično . Dajte im priliku da razgovaraju , kažu ne , prenesu odluke EU a onda odgovaraju ako nešto krene po zlu za narod i državu Srbiju . Lako je komandovati kad je dobro i kod tebe i u okruženju .
  • ARMAGEDON

    09.03.2023 08:43
    Vive la France Vive la liberté
    spisak arhineprijatelja Srbije koje je davnih davna osmislila Služba se i dalje koristi a opet za potrebe te iste špijunske i izdajničke organizacije. Služba je i osmislila tzv patriotsku opoziciju, na izborima im organizovala učešće u vlasti.
    Što je više desničara više je i masturbriranja, a ni to nisu sposobni ko ljudi, već se "materijal" uvozi iz Španije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.