Basta pitao ruskog ambasadora: Zašto je Rusija 1992. u UN glasala sa sankcije Srbiji

Ministar privrede Srbije Rade Basta, koji se založio za uvođenje sankcija Rusiji, pitao je ruskog ambsadora u Beogradu zašto je njegova zemlja u UN 1992. glasala za uvođenje sankcija SRJ i Srbiji.
On je na Tviteru objavio dve fotografije - sa tadašnjeg glasanja u UN i kako se građani Srbije u gužvi dovijaju da dođu do hleba.
"Ruski ambasador Julij Vonorcov glasa za Rezoluciju UN 757 kojom se uvode sankcije našoj zemlji 30. maja 1992. Zamolio bih ambasadora RF u Srbiji Bocan-Harčenka da odgovori na pitanje: Zašto je Rusija 1992. u UN glasala za uvođenje sankcija nama", napisao je Basta.
 
Bocan-Harčenko izjavio je ranije juče da Rusija pozitivno gleda na "odlučan, pošten stav" predstavnika srpskog rukovodstva, koji su se ogradili od "antiruskih apela" Baste da se Beograd pridruži zapadnim sankcijama protiv Moskve.
 
"Potvrđujemo opredeljenost za jačanje bratskog prijateljstva između naroda Rusije i Srbije i razvoj bilateralnog strateškog partnerstva koje odgovara interesima Moskve i Beograda", napisao je Bocan-Harčenko na Tviteru.
 
Basta, potpredsednik Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, u ponedeljak je izjavio da Srbija "već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji" i da "to postaje neizdrživo".
 
"Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika (Aleksandra) Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega", naveo je on.
 
Na Instagramu je 13. marta napisao i da zato od Vlade Srbije i svih ministara traži da se izjasne po tom pitanju.
  • Aca F

    20.03.2023 14:02
    Pitanje - odgovor
    O Basti sve najgore - slažem se. Ali mu je pitanje ipak na mestu i ja još čekam odgovor od ruskog ambasadora. Može i od Zaharove.
  • Iguman

    19.03.2023 13:19
    Ako je Rusima sa 140 000 000 miliona, ili koliko ih je preostalo posle izleta u Ukrajinu jedna mala , beznačajna Srbija sa milion - dva rusofila brani, onda nisu bolje ni zaslužili.
  • Jakov

    19.03.2023 01:39
    Srbi i Rusi
    Bilo je svega kroz istoriju ali ozbiljnijih konflikata nije. Rusi, hvala na ogromnoj pomoći za oslobođenje Beograda i drugih delova Srbije u II svetskom ratu ali treba da vas je sramota za sankcije uvedene SRJ i povlačenje ruskih trupa iz sastava Kfora tj. Umnika na Kosovu. Niste vi bas naša braća ali niste nam ni neprijatelji. Treba biti jako realan, i cuvati solidne diplomatske odnose a nadamo se da ćete ceniti u buducnosti to sto vam nismo uveli sankcije ovoliko vremena. Vi se niste puno otimali kad ste ih uveli nama. Lopta je kod vas sada...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.