U skupštinskoj proceduri: Šta građanima donosi Zakon o elektronskim komunikacijama?

Predlogom Zakona o elektronskim komunikacijama, koji je ušao u skupštinsku proceduru, krajnjim korisnicima omogućava se jednostavna i efikasna promena pružaoca usluga interneta.
U skupštinskoj proceduri: Šta građanima donosi Zakon o elektronskim komunikacijama?
Foto: Pixabay
U obrazloženju odredbi predloga zakona, dostupnoj na sajtu Skupštine Srbije, navodi se da se zaštita korisnika odnosi i na sve pojedinačne usluge kada su vezane u pakete, uključujući i terminalnu opremu.
Dodaje se da je potrošač, kod većine odredbi o zaštiti i mikro pravno lice, malo pravno lice i neprofitna organizacija.
Takođe, ističe se da je pružalac komunikacione usluge dužan da u skladu sa mogućnostima dostavi besplatno obaveštenje o cenama odlaznih i dolaznih poziva, slanja tekstualnih poruka i prenosa podataka u romingu prilikom svakog pojedinačnog ulaska krajnjeg korisnika u novu roming zonu.
 
Uvodi se i odredba o izdavanju računa u elektronskom obliku bez potrebe za prethodnim pristankom, ali i osigurava mogućnost krajnjem korisniku da besplatno zatraži izdavanje računa u papirnom obliku.
 
Predloženim zakonom uspostavljaju se zajednička pravila za nediskriminatorno postupanje u pružanju usluga pristupa internetu u svrhu zaštitite krajnjih korisnika i istovremenog obezbeđivanja nesmetanog rada internet ekosistema kao pokretača inovacija.
 
Dokument koji je u proceduri uvodi registracije pretplatnika javne mobilne komunikacione mreže koji koriste uslugu sa plaćanjem unapred - prepaid, radi sprečavanja zloupotreba elektronskih komunikacija.
 
Budući zakon omogućava identifikacije pretplatnika korišćenjem priznatih šema elektronske identifikacije osnovnog nivoa pouzdanosti, i uređuje način na koji operatori prikupljaju i obrađuju podatke o pretplatnicima.
 
Navodi se i da u postupku registracije moraju preduzeti mere zaštite od neovlašćenog pristupa podacima o pretplatnicima, a tako i informaciona bezbednost pretplatničkih podataka.
 
Predloženim tekstom je veća pažnja posvećena zaštiti građana besplatnim prenošenjem javnih upozorenja od interesa za zaštitu i spasavanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast smanjenja rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama. Isti regulisani status ima i besplatno prenošenje obaveštenja od interesa za očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva.
Pružalac komunikacione usluge između lica koja je zasnovana na korišćenju numeracije ili usluge pristupa internetu je dužan da dostavi besplatno obaveštenje o cenama odlaznih i dolaznih poziva, slanja tekstualnih poruka i prenosa podataka u romingu prilikom svakog pojedinačnog ulaska krajnjeg korisnika u novu roming zonu.
 
Predlog zakona predviđa da Vlada Srbije putem uredbe predvidi instrumente za smanjenje bezbednosnih rizika povezanih sa uvođenjem mobilnih mreža pete generacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.