Vučić objasnio zašto nije potpisao ništa i dodao: "Može implementacija do naših crvenih linija"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u novom obraćanju javnosti objasnio je zašto nije potpisao ništa na jučerašnjem sastanku u Ohridu.
Vučić je istakao da je za Srbiju bitno da više ne zavisi samo od prištinske dobre volje, što je pozitivan pomak u pregovorima, "već i od onoga koliko smo mi spremni da određene stvari uradimo".
"Biće mnogo težih stvari u budućnosti, za šest meseci ili godinu dana. Za nas je bitno da ne zavisimo samo od dobre volje Prištine, što je pozitivna promena, već i od onoga koliko smo mi spremni da određene stvari uradimo. Tu govorim o evropskom putu", ističe on.
On je, pošto je pročitao ceo Aneks sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rekao da nije potpisao ni Sporazum ni Aneks "pre svega zato što je Srbija međunarodno pravno priznata država, Kosovo za mene to nije, i ne želim da pravim međunarodno-pravne sporazume sa Republikom Kosovo".
 
Istakao je da su njegove izjave bitne za državu, te stoga nedvosmisleno govori o crvenim linijama za Srbiju, a to su suprotstavljanje priznanju Kosova i njegovom prijemu u UN.
 
"Upravo zbog toga nismo potpisali ni ono što je EU nazvala sporazum, ni aneks", poručio je.
 
Ukazao je da je Srbija spremna da radi na implementaciji do svojih crvenih linija.
 
Vučić je istakao da je za Beograd veoma važno što je aneksom evropskog predloga za Kosovo nedvosmisleno predviđeno da se Zajednica srpskih opština (ZSO) formira prema dogovorima koji su postignuti u procesu dijaloga.
 
"Videli ste, kada je završen sastanak, trudio sam se da budem korektan, da nijednu ružnu reč ne kažem o drugoj strani, a onda se kosovski premijer Aljbin Kurti pojavi i kaže - mi imamo Ahtisarijev plan", rekao je Vučić.
 
"Važno je da se sada krene i da srpski upravljački tim iznese svoj predlog, e sad kako će to sve ići, videćemo", dodao je Vučić i ponovio da Srbiju ne zanima Ahtisarijev plan, koji Srbija nije usvojila.
 
On je najavio da će uputiti narednih dana poziv poslaničkim grupama na razgovor, pa ko se odazove - odazove.
  • Сеновић

    19.03.2023 15:27
    Јој животе скоте. Шта нас је снашло.
  • Mica

    19.03.2023 14:23
    Mica
    Svaka cast,novinarki Tatalovic! Sve je rekao a da nije bio svestan!!! Gotov je
  • Lale

    19.03.2023 13:30
    Implementacija znaci priznavanje, a nase crvene linije su da ne pise rec "priznavanje" nego bilo koja druga rec

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.