Marko Vidojković na PEN-ovoj list najugroženijih pisaca sveta

Među 115 najugroženijih pisaca sveta, na listi Međunarodnog PEN-a, nalazi se i pisac i novinar iz Srbije Marko Vidojković.
PEN navodi da su višegodišnje pretnje Vidojkoviću posledica orkestriranih napada državnih i drugih aktera na pisce i novinare, s ciljem da ućutkaju kritički glas. 
 
"Ovde je situacija sa medijima katastrofalna, sloboda novinara je izuzetno ugrožena i to međunarodna javnost mora da zna", kaže Vidojković, koji je zbog pretnji morao da ode iz zemlje, piše Cenzolovka.
Vidojković za Cenzolovku kaže da je situacija sa medijima u Srbiji katastrofalna, te da je sloboda novinara izuzetno ugrožena, što međunarodna javnost mora da zna. 
 
"Drago mi je što je Srbija došla, putem ove liste – sticajem okolnosti, preko mene – u fokus međunarodne pažnje", poručuje Vidojković.
Vidojković je tokom 2021. i 2022. godine prijavio više od 50 pretnji smrću, od kojih su samo dve završile presudom, podseća Međunarodni PEN, objašnjavajući zašto je na listi najugroženijih pisaca.
 
"Direktan i iskren, pisac i novinar Vidojković poznat je po kritičkom odnosu prema vlasti u Srbiji. Vidojković je prijavljivao da je bio meta kampanja blaćenja vladajuće partije (Srpske napredne stranke, prim.nov.), uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić", navodi PEN.
 
Kontinuirane pretnje Vidojkoviću došle su nakon neprestanih orkestriranih napada na pisce i novinare u Srbiji, od strane državnih i drugih aktera, s ciljem da ućutkaju njihov kritički rad i izveštavanje, navodi PEN.
 
Vidojković za Cenzolovku kaže da je on najekstremniji i najvidljiviji primer onoga što se događa u Srbiji i na mikronivou.
 
"Ljudi koji pokušavaju da ukažu na ono što ne valja u njihovim sredinama, takođe se suočavaju sa pretnjama, opasnostima, fizičkim napadima…", navodi on.
PEN, između ostalog, podseća i da je Vidojković saradnik dnevnog lista Danas, čijoj je celoj redakciji nedavno jezivo prećeno salvom metaka i da će "završiti kao Šarli ebdo".
 
Međunarodne organizacije – među kojima i sam PEN – nedavno su, zbog ugrožene bezbednosti, obezbedile Marku Vidojkoviću i njegovoj supruzi relokaciju iz Srbije u inostranstvo.
  • izdrži

    23.03.2023 07:56
    pišče
    a ako te neko nervira , opsuj mater to bar umeš ...
  • Samo pitam

    22.03.2023 21:19
    Iz kojih država su preostalih 114 najugroženijih pisaca sveta ... ?
  • Ha

    22.03.2023 21:03
    @Dušan
    Vidojković nikada nije nikome javno pretio. Vređao jeste, ali se nikad nije žalio kada neko vređa njega. Žalio se na prednje smrću, uglavnom nerešene. Marko plaća visoku cenu zbog romana "Đubre" u kome su likovi predsednik "Žvalavi", Ministar odbrane koji nije služio vojsku "Majmun", vlasnik režimske tv "Ubijeni" (ubijen od kokaina), vlasnik provladinog tabloida "Hromozom" (fali mu jedan hromozom da bi bio čovek)....
    JBŠ državu u kojoj ne smeš osjećati vlast. Da li neko danas pljuje Domanovića, a šta je taj napisao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija