Novosadski profesor prava: Usmena saglasnost na sporazum o Kosovu ima isto dejstvo kao i pismena

Profesor novosadskog Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe Vladimir Medović kaže da to što evropski sporazum kao ni aneks nisu potpisani "ne umanjuje njihovo pravno dejstvo".
"U skladu sa pravilima međunarodnog javnog prava, usmeno zaključeni međunarodni sporazumi imaju isto pravno dejstvo kao i oni koji su pismeno zaključeni. Bitno je da postoji saglasnost volja dve strane oko sadržine teksta, a ta saglasnost je nedvosmisleno potvrđena izjavom posrednika, visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja. Sporazum, dakle, postoji i on proizvodi dejstvo", rekao je Medović za nedeljnik NIN.
Kako je naveo, "prihvatanjem aneksa kompletiran je evropski sporazum čiji tekst su predsednik Aleksandar Vučić i premijer Aljbin Kurti usaglasili u Briselu 27. februara".
"Da ne bude nikakve sumnje, paragrafom 2. Aneksa je izričito predviđeno da se Kosovo i Srbija obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i Aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i Aneksa ekspeditiveno i u dobroj veri", rekao je Medović.
  • Ako

    23.03.2023 19:03
    može
    bez pečata sve da važi,može i bez potpisa.
  • Statističar

    23.03.2023 14:20
    @komsinica
    23.03.2023 • 12:43
    drži
    se ti komšinice kafice sa komšijama , Vučka nisi ni razumela ni shvatila !


    Evo ga moj prijatelj - ne može da se sakrije :-)

    Šta znači sada više nije ni rekao to što je koliko juče rekao? Pa do sada ste barem vodili računa da ne lažete prvih 48h znači od sada se i to menja?!?!
  • Petar

    23.03.2023 13:38
    Pravnik
    Predsednik je pravnik. Kako on kaze jedan od najboljih studenata ikada u istoriji. Novijoj i starijoj. Valjda bi on to trebalo da zna!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.