Osmaci danas i sutra polažu probni završni ispit

Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće danas i sutra probni završni ispit.
Osmaci danas i sutra polažu probni završni ispit
Foto: Pixabay
Probni test iz matematike počinje danas u 12 sati, a iz srpskog, odnosno maternjeg jezika sutra u 9 sati, dok se treći test iz izbornog predmeta polaže istog dana u 11.30 sati.
Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će probni završni ispit pomoći osmacima da provere svoje znanje, ali i da se upoznaju sa procedurama u vezi sa polaganjem ovog ispita.
Ujedno, to je prilika da učenici procene koliko su u ovom trenutku spremni za predstojeći završni ispit, kako bi imali vremena da upotpune svoja znanja, ovo je prva generacija učenika koja će umesto kombinovanog testa, kao treći test, polagati jedan od pet predmeta po izboru, rekao je ministar.
 
Kako se navodi, probni završni ispit polagaće oko 64.747 učenika.
 
Najveći broj učenika, njih 38 odsto opredelio se da polaže test iz biologije, za geografiju 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, njih devet odsto se prijavilo da polaže hemiju kao izborni predmet, dok se osam procenata odlučilo za fiziku.
  • Ha

    24.03.2023 08:58
    Rezultate
    Bolje i ne gledati. Na maloj maturi je ipak objektivnije. Svakom prosvetaru kome dete sa peticom ne osvoji 75% bodova iz predmeta koje mu je tako "uspešno" predavao, smanjiti platu na minimalac do sledeće mature. A detetu onemogućiti da upiše četvorogodišnju školu, pa neka roditelji i prosvetari razmisle da li se isplati lakirati uspeh!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.