Šestorici osumnjičenih da su oštetili EPS za skoro 7,5 miliona dolara produžen pritvor

Viši sud u Beogradu produžio je pritvor šestorici osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.
Šestorici osumnjičenih da su oštetili EPS za skoro 7,5 miliona dolara produžen pritvor
Foto: Pixabay
Pritvor im je produžen odlukom sudije za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije do 23. aprila, da ne bi uticali na svedoke, rečeno je Tanjugu u tom sudu, a prenosi RTS.
Osumnjičeni su lišeni slobode 23. februara i od tada su pritvoru.
U ovoj istrazi koju vodi Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu osumnjičeni su šef službe za građevinski nadzor JP EPS, ogranak TE-KO Kostolac V. J. i glavni projekt inžinjer u JP EPS ogranak TE-KO Kostolac N. M, kao i rukovodilac tima stručnog nadzora u Saobraćajnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka M. L. kojima se na teret se stavlja krivično delo Zloupotreba službenog položaja.
 
Za krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica terete se B. V. S. kao bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva Italiana Costrucioni s.p.a, ogranak iz Beograda, Nemanja T, kao bivše odgovorno lice privrednog društva Baywesen d.o.o Lazarevac i Ž. M, odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva Italiana Costrucioni s. p. a.
 
Sumnja se da su B. V. S, M. T. i Ž. M. od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinili i overili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice Stig do Termoelektrane Kostolac B.
 
Potom je, kako se sumnja, M. L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V. J. i N. M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima Itliana Costrucioni s.p.a – ogranak Beograd i Baywesen d.o.o Lazarevac.
 
Na taj način je, kako se sumnja, pričinjena šteta JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.
Ovaj slučaj privukao je pažnju javnosti i zbog tužiteljki koje su radile na tom slučaju, ali su odmah nakon hapšenja osumnjičenih smenjene.
 
Tužiteljka Bojana Savović je duže od godinu vodila istragu oko EPS, ali je premeštena nakon hapšenja šest osoba, kao i tužiteljka Jasmina Paunović, koja je više od godinu dana radila na slučaju EPS-a.
 
Njihov premeštaj pokrenuo je proteste, a zamenici javnog tužioca podneli su Državnom veću tužilaca (DVT) disciplinsku prijavu protiv višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića zbog toga što je, kako navode, "ugrozio poverenje građana u Više javno tužilaštvo" i izdavao "očigledno lažna saopštenja".
  • Kk

    25.03.2023 12:53
    Kk
    Dace deo para gde treba i polako ih puste uz nanogice zalbe...i ovoga se niko nejce secati za par dana...idu druge kradje i afere tako u krug jer je narod ovo trazio!
  • BGD 011

    25.03.2023 12:08
    SNS carolije...
    A Milorad Grcic opljacka EPS za milijarde dolara, a onda ga kum Vucic lepo zamoli da Grcic podnese ostavku na mesto gen. direktora EPS-a sto ovaj i ucini, pa bude nagradjen funkcijom zamenika predsednika Opstine Obrenovac i to sa vecom platom. A ove lazi kojima se vlast sluzi ne prolaze. Pa nisu to kule od peska, pa se deca igrala a onda vetar razneo. To su obimni, neizbrisivi gradjevinski radovi i svaka kontrola EPS-a je u svakom trenutku mogla da vidi da nisu izvrseni, a da su isplaceni kao da jesu. Cist lopovluk onih koji vode drzavu Srbiju, a time i EPS. Naravno, bez Vucicevog znanja nista se ne sme.
  • Bojan

    25.03.2023 12:05
    Zakonom zasticeni krimosi
    A oni sto su u poslednjih 10 g "izvukli" iz mreze električnu energiju u vrednosti 13 milijardi evra i dalje na slobodi uprokos obecanju predsednika iz 2014 god.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.