Slučaj devojčice koju je otac držao zatočenom: Zaštitnik građana pokrenuo kontrolu šest institucija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole rada šest nadležnih organa u slučaju osmogodišnje devojčice koju je otac godinama držao u izolaciji u stanu u Mirijevu.
Pašalić je pokrenuo postupak, po sopstvenoj inicijativi, na osnovu objava u medijima da je u Mirijevu otac godinama držao svoje dete u izolaciji u stanu u lošim higijenskim uslovima, ali i da je porodica od rođenja deteta na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad Beograd.
Od Gradskog centra za socijalni rad u Beogradučija su dva odeljenja - Palilula i Zvezdara - radila sa porodicom, Zaštitnik traži da mu najkasnije u roku od 15 dana dostavi podatke o aktivnostima tih odeljenja u dosadašnjem radu sa porodicom, imajući u vidu da je porodica na evidenciji centra od rođenja deteta, kao i o aktivnostima koje su preduzeli radi zaštite deteta posle saznanja da je dete žrtva nasilja i roditeljskog zanemarivanja.
Gradski centar treba da dostavi i podatke da li je dete pohađalo predškolski program, da li sada pohađa osnovnu školu i da li je organ starateljstva preduzeo mere kako bi detetu bilo omogućeno ostvarivanje prava na obrazovanje.
 
Zaštitnik građana zatim od domova zdravlja Zvezdara i Palilula traži da ga u istom roku obaveste da li je dete lečeno u tim ustanovama, da li su zdravstveni radnici do sada primetili znake nasilja ili roditeljskog zanemarivanja u pogledu zdravstvenog statusa deteta, između ostalog i da li je uredno vakcinisano i da li je nasilje, odnosno zanemarivanje, prijavljeno drugim nadležnim ustanovama.
 
Od Uprave Gradske opštine Zvezdara se traži da obavesti da li dete pohađa osnovnu školu, da li je prethodno pohađalo pripremni predškolski program i da li je u vezi sa tim informacijama Uprava preduzimala aktivnosti iz svoje nadležnosti ukoliko je detetu postupanjem roditelja bilo uskraćeno ostvarivanje prava na obrazovanje i vaspitanje.
 
Zaštitnik građana od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju traži da izvrši vanredni stručni nadzor nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu - Odeljenja Palilula i Zvezdara, i da mu rezultate nadzora dostavi najkasnije u roku od 15 dana od dana.
Od Ministarstva unutrašnjih poslova se traži da ombudsmana obaveste, najkasnije u roku od 15 dana, o preduzetim aktivnostima po prijavama u prethodnom periodu, kao i aktivnostima preduzetim od saznanja da je dete žrtva nasilja i roditeljskog zanemarivanja.
 
Zaštitnik građana od Prvog osnovnog suda u Beogradu traži da mu dostavi informacije o svim postupcima koji su vođeni ili se trenutno vode pred tim sudom u vezi sa ovim slučajem, imajući u vidu da je prema navodima iz medija nadležni centar pokrenuo postupak lišenja roditeljskog prava za oba roditelja, a sud doneo odluku da se dete poveri ocu.
  • M

    28.03.2023 18:39
    Žalosno je to što se posao dobije preko veze, pa se pije kafa po ceo dan umesto da se spašavaju dečiji životi.
  • Strasno

    28.03.2023 14:48
    Svi ce se puno iznervirati ,osobito oni sto su pridonjeli muke ovom detetu.
  • Баја

    28.03.2023 14:31
    У овом случају су све институције заказале. Како је могуће да се то дешава у нашем главном граду, у урбаном насељу?! Јесте за чуђење када се прочује када се у неким рубним подручјима деси нешто слично, па мислимо ето није имао ко да дојави или ко да прати случај, али ово је фрапантно из више разлога!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.