Nastavnica zbog postupka đaka zamalo umrla, najteža kazna počiniocima - ukor

U Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Boljevcima pokrenut je disciplinski postupak protiv učenika sedmog razreda, jer su krajem prošle nedelje ugrozili život nastavnice.
Nastavnica ruskog jezika Borka Milošević rekla je za RTS da ne zna šta je motiv takvog ponašanja učenika i ispričala šta joj je bilo najteže.
Incident se dogodio prošlog četvrtka.
Znajući da je lošeg zdravstvenog stanja, da je između ostalog astmatičarka, dvojica učenika isprskala su celu učionicu i njen radni sto sprejevima i dezodoransima zbog čega je ona dobila težak napad. Intervenisala je i hitna pomoć - na svu sreću, na vreme. 
 
Nastavnica Borka Milošević rekla je za RTS da je sada dobro i da koristi pumpicu češće nego ranije. Ispričala je da joj je bilo teško i da nije mogla da dođe do vazduha. 
 
"Učenici i kolege kažu da sam čak i boju menjala. Bio je jak napad, u jednom momentu htela sam da se predam, da se ne borim za vazduh jer sam bila umorna. Bilo je za ne opisati, nikada takav napad nisam imala, astmatičar sam deset godina", rekla je Miloševićeva. 
 
"Roditelji od dečaka koji je doneo taj parfem u školu su mi doneli pumpicu jer sam zaboravila da imam svoju u džepu i pet puta sam je koristila, dok nije došla Hitna pomoć, prikačili su me na kiseonik i dali mi lek, tada mi je bilo mnogo bolje", ispričala je Milošević. 
 
Kaže da nikakvih problema ranije nije imala sa tim učenicima, niti zna motiv. 
 
"Učenik koji je doneo parfem svestan je mog stanja, svaki put trči da mi donese udžbenik iz zbornice, odnese mi torbu u zbornicu i pita 'nastavnice, kako ste danas'", napomenula je Milošević. 
 
Dodaje da ne zna šta je tog trenutka bio njihov motiv, ali da je od drugog učenika "bilo za očekivati“. 
 
Dečak koji je doneo parfem i time se pohvalio, a drugi učenik, koji je učestvovao u tom incidentu, rekao je da ga isprska po učionici da vide da li će nastavnica Borka da se uguši. 
 
Najstrašnije joj je bilo, kako su joj ispričale kolege i deca, što je drugi učenik, kada je video da joj je loše rekao: "Neka ne kašlje, neka se uguši".
 
"Ne znam čime sam zaslužila, šta je njegov motiv", upitala se nastavnica. 
 
Bezbednost nastavnika u školama je nikakva, napominje nastavnica i dodaje da kolege ne prijavljuju nasilje. Nema odgovor na to koji je razlog - da li strah za radno mesto, odmazda, ali ljudi uglavnom ćute. 
 
"Sve što smo čuli o napadu na nastavnike je bilo zahvaljujući tome što su deca snimila to i poslala na društvenu mrežu i onda je bila reakcija javnosti", istakla je Milošević.
 
"Dosta mojih kolega preživljava različitu vrstu nasilja u školi, ali ne prijavljuju. Ja se više ničega ne bojim, na sistem sam besna jer nema sankcija prema maloletnicima, ali i na sistem obrazovanja sam besna jer mogu da rade sa nama šta hoće", zaključila je Milošević.
Kakav je postupak 
 
Petar Mušterić, direktor OŠ "Branko Radičević" u Boljevcima, rekao je da mu je žao zbog neprijatnosti koju je doživela koleginica jer joj je život praktično visio o koncu.
 
"Po saznanju za slučaj, telefonom sam obavešten, obavestili smo razrednog starešinu da preduzme određene mere u skladu sa protokolom postupanja u ovom slučajevima, da se prvo sanira Borkina situacija, da se prikupe izjave prisutnih učenika. Odeljenje je napisalo izjave, zakazao sam sastanak Tima za zaštitu od nasilja, koji je odredio nivo nasilja, reč je o trećem nivou - ugrožavanje bezbednosti drugih opasno po život i teža povreda disciplina učenika", objasnio je direktor.
 
Postupak je sledeći: Tim mora da izradi plan koji će preduzeti prema učenicima, najpre ide rasprava gde se pozivaju roditelji, zatim se mesec dana vrši pojačan vaspitni rad prema učenicima i donosi se odluka.
 
"Taj pojačani vaspitni rad se prati svakodnevno, dete je uljkučeno u društveno-koristan rad. Na ovom nivou nasilja, sankcija je ukor nastavničkog veća, ocena 2 ili 1. Najpre ocena 2, ako nije ranije kažnjavan", zaključio je Mušterić.
  • B.Davidovic

    31.03.2023 11:20
    Načelnici,nacelnica
    Ko su načelnik i nacelnica obrazovanja za Novi Sad i Juznobacki okrug.Ceo život sam u prosveti.Nisam nikad protiv kolega.Sama imam povremeno teške alergijske napade, imala sam problem sa povećanom težinom,hormonske problem.Ismevali su mi se kolega,direktno u lice. Vidim da je sa životno ugroženom nastavnicom slučaj.Nemojte misliti da je kolege nisu ismevali.Jedino što joj zameram ,što je dozvolila da joj učenik nosi radnu i slično.Nit je zakonito,ni kulturno Od kazne neće biti ništa.Direktor,sekretar,pedagog,sekretar ,otkaz.Roditeljima novčana kazna a mogu i krivicboda odgovaraju,zbog zanemarivanja brige o detetu, ne
    vaspitani.Učenika,izvršitelja u popravni dom.Garantujem neće biti ništa sem ukora.
  • Prosvetni radnik

    30.03.2023 20:25
    Stigli smo do dna
    Treba nas, nastavnike: mučiti, tući, provocirati, psovati, prozivati, vređati...
    Za to smo plaćeni.
    Svi mi koji radimo smo se zaposlili isključivo iz jednog motiva na to radno mesto:
    Zato što ne volimo decu i želimo im baš sve loše, negativno!

    Tako nas roditelji i deca vide i doživljavaju.
    Nama je lepo, taman kako smo zaslužili...
  • Miki

    30.03.2023 10:06
    Pavao Pavličić je svojevremeno napisao krimi-roman "Stroj za maglu", a snimljen je i film po tom romanu 1982. (film se zove "Zločin u školi"). U romanu i filmu jednog profesora u školi upravo tako ubiju, time što mu naprave klopku i izazovu mu napad astme. Jedino što je ubica neko od profesora (ko, kako i zašto objašnjeno je u filmu i knjizi), a đaci u to vreme još nisu bili sumnjivi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.