Hil: Ohridski sporazum će imati pozitivan efekat na Balkan, ne samo na Srbiju

Ohridski sporazum, postignut u dijalogu Beograda i Prištine, imaće pozitivan efekat ne samo na Srbiju, već i na Balkan u širem smislu kao region, izjavio je danas u Vranju ambasador SAD Kristofer Hil.
Hil: Ohridski sporazum će imati pozitivan efekat na Balkan, ne samo na Srbiju
Foto: Beta/AP
"Nadam se da će Ohridski sporazum ostati zabeležen u istoriji kao tačka u kojoj je krenula normalizacija odnosa Beograda i Prištine i učinila da granice spajaju ljude, a ne da ih dele, ali i kao prekretnica da smo počeli da se bavimo privrednim pitanjima na prvom mestu", rekao je Hil novinarima tokom posete jugu Srbije.
Hil je, kako prenosi RTS, naveo da se u poslednjih nekoliko dana "svojski potrudio da stavi do znanja da se Ohridski sporazum tiče Kosova, a ne drugih delova Srbije", čime je aludirao na zahtev za formiranje "Zajednice albanskih opština Preševske doline", po uzoru na Zajednicu srpskih opština na Kosovu.
"Sporazum prebacuje deo odgovornosti na sve nas da se potrudimo da kroz ekonomski razvoj pomognemo da ovaj region jača i napreduje. Sve države i stanovnici Zapadnog Balkana se moraju potruditi da se ovaj region međusobnom saradnjom približi EU, a to nije politički nego ekonomski zadatak", kazao je Hil.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti postigli su 18. marta u Ohridu dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se dva lidera saglasila 27. februara u Briselu.
Hil, koji je ove nedelje posetio Bujanovac i Preševo, danas se u Vranju sastao se gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem, sa kojim je razgovarao o ekonomskim i političkim prilikama u gradu.
 
On je u ponedeljak u Bujanovcu izjavio da se briselski dijalog "tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda" i da njegova svrha "nije da rešava bilo kakva druga pitanja", odnosno pitanja manjina na jugu Srbije ili u drugim delovima zemlje.
 
Hil je tada rekao da je pitanje albanske manjine u Srbiji "isključivo pitanje države Srbije" i da sa briselskim dijalogom "nema nikakve veze".
  • ???

    30.03.2023 11:40
    Šta ovaj bulazni, kakav Balkan ? Kosovo ima samo veze sa Srbijom , to je teritorija Srbije i ako nastave da pritiskaju , da se Srbija hitno učlani u BRIKS i ODKB i time zaštiti svoju teritoriju.
  • NN

    30.03.2023 09:09
    Samo
    ne na Srbiju.
  • 969

    30.03.2023 07:19
    @696
    Poslednja stanica metroa, tamo gde se oseti sumpor i vrelina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.