Sve više pritužbi kupaca na smanjenje gramaže proizvoda, ali džaba - proizvođači rade šta hoće

Značajno raste broj pritužbi na smanjenu gramažu proizvoda, a potrošači najčešće ukazuju na smrznuto povrće čija su se pakovanja smanjila sa pola kilograma na 400 grama.
Sve više pritužbi kupaca na smanjenje gramaže proizvoda, ali džaba - proizvođači rade šta hoće
Foto: Pixabay
To je saopšteno iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, pišu Novosti.
Predstavnik Nacionalne organizacije potrošača Marko Dragić rekao je da to predstavlja zloupotrebu potrošača, ali da nije kažnjivo ukoliko su svi podaci o proizvodu jasno navedeni na deklaraciji.
"Ovo je marketinški trik jer proizvođači računaju na navike kupaca koji obično ne proveravaju težinu proizvoda, ne čitaju deklaraciju, već očekuju da proizvod ima težinu na koju su navikli", ističe Dragić.
 
On je dodao da se toj praksi ne može stati na put, jer je direktiva Evropske unije od pre 10 godina dala slobodu proizvođačima da legitimno mogu da promene gramažu i zapreminu proizvoda.
 
Smanjenje gramaže proizvoda naziva se šrinkflacija, a termin potiče od reči "shrink" što na engleskom jeziku znači skupljanje ili smanjenje. 
  • vz

    30.03.2023 15:15
    šta je sledece
    Sutra će neki traziti da se cackalice, biber ili jaja prodaju samo u pakovanjima od 500g ili 1 kg, jer vas izgleda proizvodjaci i/ili trgovci ceo život nekako varaju na tome
  • Ana

    30.03.2023 15:03
    i kucna hemija
    Nedavno sam primetila da je počelo smanjenje zapremine deterdženata za veš, pri čemu smanjuju još i preporučenu zapreminu za jedno pranje kako bi se ublažilo ukupno smanjenje zapremine. Sad nijedno pakovanje deterdženta nije za 20, 40 ili 60 pranja, nego za 19, 39 ili 58, cene su naravno skočile, a deterdženti sve vodeniji.
  • Nenad

    30.03.2023 14:53
    Ipak je to prevara
    Naravno zajednička, proizvođača i trgovca.
    Pre oko godinu dana Austrijski lanac trgovina je ostavio prazan raf sa natpisom da je taj proizvođač smanjio gramažu proizvoda, a ostavio istu cenu! Trgovci su odbili nabavku, plus objavili ne fer postupanje. Vest je bila i ovde objavljena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.