Rašić: Ako priznavanje dokumenata nije defakto priznanje Kosova, ne znam šta je

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić ocenio je da se "u drugoj tački evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pominje priznavanje dokumenata".
Rašić: Ako priznavanje dokumenata nije defakto priznanje Kosova, ne znam šta je
Foto: Pixabay
Dodao je da ne može da nađe drugi naziv za to osim da je to "defakto priznanje" Kosova.
"Ako to nije defakto priznanje, onda ja ne znam šta je. Šta još treba da se desi, ako ste vi integrisali sve… Kako je moguće da vi priznajete dokumenta vaše južne pokrajine? A šta je to, kako se to naziva, ako ne priznanjem", rekao je Rašić u intervjuu za današnji list Nova.
Prema njegovim rečima, to predstavlja postepeno gašenje svih institucija Srbije na Kosovu, koje je počelo odavno sa sudstvom i policijom.
 
"Znači postepeno gašenje svih institucija, a vremeno obmanjivanje građana i floskule tipa ‘tablice KM ostaju’, ‘nema predaje’ i tako dalje. Imate dva načina na koji Beograd ‘operiše’. Prvi je onaj tihi, u suštini je sve urađeno šta se od njih tražilo. A drugi je naknadno obmanjivanje građana", rekao je Rašić.
 
Upitan šta bi Beograd mogao da uradi po pitanju ulaska Kosova u UN, Rašić smatra da Srbiju niko neće pitati da li daje saglasnost za to.
On je naveo da na Sporazum o normalizaciji odnosa gleda iz ugla lokalnih Srba, odnosno kako mogu da zaštite svoja prava i da je zbog toga podržao i sporazum i sam koncept dogovora.
 
"Podsetiću vas na to da stalno tenzije i probleme, zbog kojih dolazi do novih raseljavanja Srba s Kosova. Zato je svaki ovakav dogovor za nas dobar", rekao je Rašić.
 
Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, ukazao je da bi, ako se gleda aneks sporazuma iz Ohrida, Vlada Kosova do 18. aprila trebalo da ima bar predlog kako bi samouprava Srba na Kosovu trebalo da izgleda.
 
"Koliko znam, postoji nekih petnaestak predloga EU da se to uklopi u zakonski okvir Kosova, a realizacija treba da počne kada dođe do potpisivanja celokupnog sporazuma", kazao je Rašić.
 
Petković: Rašićeve izjave o de fakto priznanju besmislice i anesteziranje javnog mnjenja 
 
Ocene ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića da je prihvatanjem sporazuma o normalizaciji odnosa Srbija "de fakto priznala" Kosovo, jesu "besmislice i anesteziranje javnog mnjenja" - izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
 
"Iracionalni strah (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija od Zajednice srpskih opština, on i njegovi doglavnici odagnavaju besmislenim tvrnjama o 'defakto priznanju' od strane Srbije, i to im je očigledno slamka spasa za koji se hvataju u nastojanju da uspore sunovrat svojih političkih karijera", naveo je Petković u saopštenju.
 
Po njegovim rečima, Beograd je spreman da u civilizovanom dijalogu iskreno radi na normalizaciji odnosa sa Prištinom, jačanju ekonomskih veza, olakšavanju života ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, ali ocenio da Prištini normalizacija odnosa nije dovoljna.
 
"Pitanje je zašto Kurtiju i Rašiću normalizacija odnosa nije dovoljna, i zašto neprestano moraju da insistiraju na temi koja nas nepomirljivo razdvaja, umesto na stvarima koje treba da pomognu u obnavljanju porušenih mostova između srpskog i albanskog narod", kazao je Petković.
 
Ponovio je da je Beograd spreman da nastavi dijalog, ali da su "crvene linije" jasne: neprihvatanje ulaska Kosova u UN, nepriznavanje nezavisnosti Kosova i obaveza da se formira Zajednica srpskih opština kako je definisana tokom dijaloga.
 
Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić ocenio je da se "u drugoj tački evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pominje priznavanje dokumenata" i dodao da ne može da nađe drugi naziv za to osim da je to "de fakto priznanje" Kosova.
  • NG

    02.04.2023 11:24
    Alo Limanac, mogli bi da ti jave, dok se javnost zanimala Murtom i Kurtom, ode Srbija cela. A ne deo.
  • zgađen

    01.04.2023 22:20
    @ Dr
    Vi smatrate da nam trenutno nije teško u moru laži, neispunjenih obećanja, krađe, bezvlašća? Slabe su šanse da nam bude još teže. Već je dogorelo do nokata. U kom tigru vi živite?
  • Tt

    01.04.2023 22:12
    Tt
    Nijedan Srbin nejce javno priznati Kosovo vec upakovano kao AV! EU nam za to daje ogroman novac to jest AV sa koji raspolaze i potkupljuje sve sto moze dok Inflaciju namerno ovako drzi da obican narod nemoze da svati da je Kosovo prznato i prodato! Ovako moze raditi i Vlada ti sta i koliko hoce jer nema nikakvog straha za svoju vlast!!! Srbi su izgubljen narod i nema tu sta vise do dati jer da su normalni sav ovaj haos koji je AV za 11 godina prouzrokovao nebi trpeli odavno! To vam je sve ukratko!!! Sad lepo u Stancice Penzije i Platice terapija Malo kuckanja poruka i tako dan za danom!!! Narod pred Samoistrebljenjem…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.