U ponedeljak počinje haški proces Tačiju i još trojici za zločine OVK

Suđenje bivšem komandantu OVK, Hašimu Tačiju, i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99, počeće u ponedeljak, 3. aprila, u Hagu, pred specijalnim sudom za zločine pripadnika OVK.
Uz Tačija, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
Prvog dana procesa, uvodnu reč održaće tužioci. Potom će, tokom sledeće nedelje, uvodnu reči dati pravni zastupnik više od 140 žrtava, kojima je sud odobrio učešće na suđenju.
Uvodne argumente potom će izložiti i branioci optuženih. Pravo da daju izjave na početku suđenja imaće i četvorica optuženih.
 
Iskaz prvog svedoka optužbe planiran je za 11. april.
 
Raspravno veće kojim predsedava američki sudija Čarls Smit, odredilo je tužiocima rok do aprila 2025. da ispitaju više od 300 svedoka protiv Tačija i saoptuženih.
 
Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zločine počinjene u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.
 
Tužioci su nedavno objavili identitet 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom. Identitet još 25 žrtava biće obelodanjen tokom procesa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.