Nova "četvorka" u kojoj nema Srbije: Severna Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna Gora glavni akteri

"Evropska četvorka" ili "EU Kvad" naziv je najnovije inicijative ili neformalnog foruma u kom su glavni akteri Severna Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna Gora.
Pokrenula ju je Severna Makedonija sa ciljem usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike sa EU, prenosi Euronews Srbija.
Srbija i BiH nisu deo inicijative koju je promovisao šef makedonske diplomatije Bujar Osmani, posle prošlonedeljnog sastanka sa albanskom koleginicom Oltom Džačkom, zamenikom ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Krešnikom Ahmetijem, i spoljnopolitičkim savetnikom premijera Crne Gore Đorđem Radulovićem.
Iako je ovaj potez izazvao pažnju u Srbiji, premijerka Ana Brnabić je na zajedničkoj konferenciji sa makedonskim kolegom Dimitrom Kovačevskim rekla da sa Severnom Makedonijom ne postoje nikakva otvorena pitanja, kao i da Kvad nije formalna incijativa. I Kovačevski je potvrdio da je reč o neformalnom sastanku između četiri zemlje koje imaju 100 odsto usaglašenost spoljne politike sa EU, navodeći da "to nije neka ozbiljna platforma koja ima neke memorandume o saradnji ili sporazume koji su potpisani".
 
Inicijativu je komentarisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je gostujući na RTS-u rekao da u njoj nema ničega formalnog.
 
"Ali su se oni pohvalili time i napisali - sto odsto podržali sve odluke EU. Kad bih želeo da se šalim i želeo da budem zlonameran, mogao bih da kažem - 'mogli su da stave sto odsto nismo svoji, sve drugi odlučuju u naše ime'. Ne mislim da je to budućnost i ne mislim da taj pokušaj pripreme nekih da bi bili popularni kod albanskog naroda, malo šire ima neko ozbiljnije značenje", rekao je on. 
 
Analitičari iz Beograda, Tirane i Podgorice koji su govorili za Euronews Srbija saglasni su u tome da se formiranjem Kvad-a šalje određena politička poruka kojom se ističe razlika između država koje su uvele sankcije Rusiji i onih koje to nisu. 
 
Bivša koordinatorka Konventa za EU Nataša Dragojlović je rekla da su se od 2000. godine formirale brojne regionalne inicijative, uglanvom u okviru Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, od kojih je danas najvažnija organizacija Regionalni savet za saradnju. Kako dodaje, u međuvremenu su nastali Berlinski proces i Otvoreni Balkan, a obe te inicijative su imale zadatak da sprovedu konkretne projekte.
 
"Open Balkan, recimo, za otvoreno tržište i sve ono što se dogovori na sastancima Otvorenog Balkana, usvaja se i ratifikuje kroz parlamente i izmene zakona - svedoci smo poslednje izmene zakona o radu. Berlinski proces nije opravdao očekivanja, to je inicijativa bivše kancelarke Angele Merkel, i nažalost malo od tih projekata se u praksi realizovalo", navela je ona. 
 
Kada je reč o EU Kvad, Dragojlović ističe da to nije inicijativa država i vlada, "već dolazi od ministra spoljnih poslova Severne Makedonije i na nekom je ministarskom i savetničkom nivou".
 
"Nije jasno šta je namera ove inicijative, jer saradnju u jednoj stvari kao što je usaglašavanje spoljne politike sa spoljnom politikom EU ne vidim kroz te zajedničke projekte i inicijative. Više kao političku poruku kojom se podvlači razlika između onih država Zapadnog Balkana koje su podržale sankcije EU prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, i Srbije i BiH koje to nisu učinile", rekla je Nataša Dragojlović. 
 
Na pitanje da li ta inicijativa na neki način ugrožava Beograd, ona je rekla da Srbiju pre svega ugrožava činjenica da se nije uskladila sa spoljnom politikom EU. Međutim, kaže da države koje učestvuju regionalnim inicijativama koje podvlače da to jesu učinile neće postati "više kandidati", niti će se dodatno približiti EU. Dragojlović je navela i da regionalne inicijative nisu štetne, ali da se u njihovom množenju gubi smisao regionalnog povezivanja, i zbog toga one moraju da budu osmišljene da odgovore na potrebe zemalja.
 
"Recimo, inicijative i konkretne aktivnosti koji dolaze iz Otvorenog Balkana, vrlo su vidljivi koraci u regionalnoj saradnji, i predstavljaju promene koje ove zemlje približavaju ispunjavanju kriterijuma EU koji se tiču ekonomije, to jest otvorenog tržišta", navela je ona. 
 
Na pitanje zašto je baš sad pokrenuta inicijativa Kvad, dodala je da je to samo još jedna politička poruka i da ništa konkretno iz toga nije izašlo, niti se dogodilo na nivou šefova država i vlada.
 
"Bilo bi dobro da vetar duva u tom pravcu da se i Kosovo i Crna Gora, naravno i BiH, pridruže inicijativi Otvorenog Balkana", dodala je. 
 
Trenutno postoji oko 57 regionalnih inicijativa za saradnju u kojima je dve do šest zemalja članica, rekao je za Euronews Srbija Adrian Hačkaj sa Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane.
 
"U osnovi, ne postoji problem, ovo je jedna inicijativa koja promoviše regionalnu saradnju, ali pre svega približavanje Evropskoj uniji. Ministar Osmani je prošle nedelje u Rimu promovisao tezu da treba da postanemo što bliži EU pre članstva, i ovo je jedan od primera", naveo je on, komentarišući inicijativu "EU kvad". 
Na pitanje zašto da se ne proširuje saradnja kroz inicijative kao što su Otvoreni Balkan, rekao je da inicijative postoje u raznim sektorima i na različitim nivoima.
 
"Ako pogledate sastav ljudi u Severnoj Makedoniji tokom pokretanja, videćete da su na nivou od ministara do savetnika. Mi to vidimo kao jedan od poteza da se ubrza približavanje Evropskoj uniji. Otvorena je i za druge zemlje koje hoće da postanu EU članice", rekao je Hačkaj. 
 
Smatra i da Srbija ne bi trebalo da bude zabrinuta i naglašava da je "Srbija odličan učenik EU" i veliki korisnik finansijske pomoći kroz okvire za Zapadni Balkan i direktne strane investicije.
 
"Dobila je nedavno 600 miliona evra kako bi se povezali Beograd i Niš železničkom prugom, što je velika stvar. Mislim da u ovakvim stvarima  za Srbiju nema rizika. I Dačić je rekao u Rimu - ako postanemo bliži i uskladimo spoljnu politiku sa EU, trebalo bi da dobijemo nešto. Sa naše tačke gledišta, usaglašavanje naših zemalja sa spoljnom politikom EU trebalo bi da ide rame uz rame sa procesom pristupanja naših zemalja drugim politikama. To bi omogućilo više fondova i saradnje između EU i zemalja Zapadnog Balkana", rekao je. 
 
Povodom toga što nova regionalna inicijativa dolazi u trenutku kada se dijalog Beograda i Prištine intenzivira, rekao je da se "već dugo zna gde je koja zemlja Zapadnog Balkana što se tiče zapadne politike".

Komentari 43

  • gorki

    11.04.2023 08:20
    quad, malo morgen
    Meni ovo samo na Veliku Albaniju liči.
  • Lala

    08.04.2023 19:47
    Crnjak
    Srbija je kao rusija,nece niko suzivot sa njom. Od zla svi beze.
  • Iznogoud

    08.04.2023 16:35
    BojaNS
    08.04.2023 • 09:46
    A sve 4 "drzave" vestacke tvorevine.

    A mi smo “prirodna tvorevina” valda? Samo se održavamo na aparatima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.