Četiri "nacionalne čitanke" za osnovce i srednjoškolce: "Cilj razvijanje nacionalnog indentiteta"

Srbija će izdavati nacionalne čitanke za sve učenike osnovnih i srednjih škola.
Četiri "nacionalne čitanke" za osnovce i srednjoškolce: "Cilj razvijanje nacionalnog indentiteta"
Foto: 021.rs
To je predviđeno izmenama Zakona o udžbenicima koji je na javnoj raspravi do 27. aprila. Nakon javne rasprave sledi usvajanje u parlamentu, a nacionalne čitanke naći će se u đačkim torbama od 2024/25 godine, prenosi Euronews Srbija.
Nacionalna čitanka neće imati status udžbenika, već će to biti obavezno nastavno sredstvo za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.
"Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine", navodi se u Nacrtu.
 
U njoj će biti sadržaji programa predmeta srpski jezik, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja.
 
Planirano je da se urade četiri čitanke. Jedna koja obuhvata sadržaje prvog i drugog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, zatim trećeg i četvrtog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, svih razreda drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, svih razreda srednjeg obrazovanja i vaspitanja.
 
"Sredstva za finansiranje pripreme i nabavke nacionalne čitanke za sve učenike osnovnih i srednjih škola koji ostvaruju obrazovno vaspitni rad na srpskom jeziku obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije. Način i rokove dodele i vraćanja udžbenika i nacionalne čitanke koji se finansiraju sredstvima iz budžeta utvrđuje Vlada", navodi se u Nacrtu.
 
Dodaju i da lokalne samouprave mogu finansirati ili sufinansirati nabavku nacionalne čitanke, a o tome su dužni da obaveste ministarstvo najkasnije do 1. februara tekuće kalendarske godine za narednu školsku godinu.
 
Nacionalne čitanke izdavaće javni izdavač, koji formira autorski tim za pripremu nacionalne čitanke i to pojedinačno za svaki nivo izrade čitanke. Javni izdavač raspisuje javni poziv za izbor članova autorskog tima za pripremu nacionalne čitanke.
 
"Autorski tim čine lica sa integritetom i autoritetom u oblasti za koju su izabrani. Javni izdavač raspisuje i javni poziv za izbor članova recenzentske komisije na isti način kao i za izbor članova autorskog tima za pripremu nacionalne čitanke”, stoji u Nacrtu.
 
Recenzentsku komisiju za nacionalnu čitanku čine najmanje pet članova, pri čemu dva člana obavezno moraju da budu nastavnici visokoškolske ustanove ili naučni savetnici odgovarajućeg instituta, a tri člana obavezno moraju da budu iz redova nastavnika koji neposredno učestvuju u izvođenju nastave.
 
Stručnu ocenu kvaliteta nacionalne čitanke daje komisija koju iz reda zaposlenih obrazuje Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Članovi neće imati pravo na naknadu. Ukoliko u Zavodu nisu zaposlena lica sa odgovarajućim obrazovanjem, angažovaće se druga stručna lica za odgovarajuću oblast. Kao i sve ostale udžbenike, i nacionalne čitanke na kraju odobrava ministar.
 
Predviđeno je da javni izdavač u roku od 15 dana od stupanja na snagu izmenjenog Zakona o udžbenicima raspiše javni poziv za izbor autorskih timova. Korišćenje nacionalne čitanke planirano je da počne od  školske 2024/25 godine. 
Ideja o nacionalnim udžbenicima iz srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije pojavila se nakon debate o filmu "Dara iz Jasenovca". Inicijativa je potekla od samog državnog vrha. 
 
Na sastanku predsednika Aleksandra Vučića i ministra prosvete Branka Ružića 1. marta 2021. godine dogovoreno je da ministarstvo i Vlada Srbije počnu izmenu dva zakona kako bi se stvorili uslovi da država sačini udžbenike za osnovnu i srednju školu za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju.
  • Srba

    13.04.2023 08:42
    Srba
    Kako dete da razvije nacionalnu svest kada mu ista ta nacija i drzava roditelje tretira kao robove i siromasi ih?!!! Nacionalna svest se razvija kada je pun stomak i pun novcanik ovim ce izazvati samo kontraefekat!!!
  • .

    13.04.2023 05:56
    Je l' i Finska, koja ima najbolji obrazovni sistem i najsrecnije stanovnistvo na svetu, postoji tzv.nacionalna citanka?
    I sta je s decom koja pripadaju drugim narodima? I nacionalne zajednice su svoj na svome u Srbiji ne samo Srbi.
    Ovo je jos jedno dodvoravanje nacionalistima.
  • Maroder

    12.04.2023 22:07
    Dajte deci citanke finansijske pismenosti, bice vam daleko zahvalnija kasnije na zemaljskoj vestini koju mogu primeniti u realnom svetu..A za nebesko, moze Matija da odgusla par strana na pocetku..ako bas mora

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija