Zorić (Vreme): Reakcija tužilaštva oko slučaja "Kentkart" predstava za javnost, epilog poznat

Javna je tajna da se u Srbiji nameštaju tenderi, ali do javnosti uglavnom dopiru samo sumnje.

Kako piše Jelena Zorić u nedeljniku "Vreme", slučaj iz domena korupcije u kabinetu gradonačelnika Beograda jedinstven je po tome što je javnost, zahvaljujući tekstu BIRN-a, saznala za ponudu da se jedan tender namesti. Tu je i materijalni dokaz – audio snimci, a sve su to javno potvrdili i učesnici sastanaka kojima je nameštanje javne nabavke nuđeno i koji su takvo poslovanje odbili. Tužilaštvo bi trebalo da ima lak posao, samo da želi da ga radi kako treba.

Prema rečima sagovornika nedeljnika "Vreme" za pretkrivični postupak znamo sasvim dovoljno. Na snimku se čuje da šef gradonačelnikovog kabineta Nenad Milanović nudi nameštanje tendera predstavnicima Kompanije Kentkart ukoliko pristanu na sporazumni raskid postojećeg ugovora iz 2021. godine. Te nepristojne ponude iznosi u prisustvu Srđana Sandića, šefa pravne službe u novom preduzeću koje bi preuzelo posao naplate karata – JKP Naplata prevozne usluge. Isto to preduzeće bi i raspisivalo tender. Stoga bi Milanović mogao da se tereti za Trgovinu uticajem, tvrdi Zorić u komentaru koji objavljuje "Vreme".
Međutim, pre svih bi trebalo da reaguje beograski tužilac koji se češto samoproglašava i hvali da je borac protiv korupcije.
 
I reagovao je, ali kako?
 
Predstava za javnost
 
Pošto je BIRN objavio snimke javnost je burno reagovala. Ta priča postala je glavna tema svih medija, ali i Beograđana koje do kraja godine, može biti, očekuju izbori za novu gradsku vlast. Ubrzo se oglasilo i Više javno tužilaštvo i medijima saopštilo da je formiralo predmet i da se čitav slučaj ispituje.
 
Na prvi pogled deluje da je reč o savesnim tužiocima i borcima protiv korupcije. Međutim, analizom saopštenja uočava se da je sve predstava za javnost "dok se raja ne umiri".
 
Naime, šef VJT-a Nenad Stefanović u dopisu novinarima navodi da je baš po njegovom nalogu Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije formiralo predmet radi provere informacija objavljenih na pojedinim portalima, a u vezi sa sadržinom razgovora sa sastanka koji su predstavnici Uprave grada Beograda tokom "aprila" 2023. godine održali u gradskoj Skupštini sa predstavnicima inostrane kompanije "Kentkart".
 
Poznato je već da tužilac Stefanović punu pažnju posvećuje provladinim tabloidima, te mu je izgleda bilo teško da u tekstu BIRN-a čak isprati da se sporni sastanci nisu održali u "aprilu", već kako se u tekstu Snimci otkrivaju da je Šapićev šef kabineta nudio nameštanje tendera Kentkartu navode 9. i 1. mart ove godine.
 
Zatim, VJT saopštava koji je njihov prvi korak, odnosno da su poslali Upravi grada Beograda zahtev za dostavljanje dokumentacije u vezi sa zaključenjem ugovora o pružanju usluga sa pomenutom kompanijom, kao i izjašnjenje o načinu na koji je ovaj ugovor dodeljen, odnosno zaključen.
 
Prvi korak pa pogrešan. Suština je da se Tužilaštvo obratilo gradskoj vlasti. Za sagovornike sajta "Vreme" iz sfere pravosuđa, jasno je da je ovde reč o istrazi po principu "Pitaj brata lažova". Naime, predstavnici gradske vlasti ovde su eventualni okrivljeni.
 
Kada neko nudi nameštanje tendera, ukoliko se ispuni uslov oko raskida ugovora, nije logično da pre svih pitaš baš tu osobu: Šta je bilo? Aj priznaj da si nudio da namestiš tender… Ali je vrlo logično da ga saslušaš ili kao osumnjičenog ili kao građanina, ukoliko nemaš dovoljno dokaza za više.
 
Mi kao istražujemo, a vi kao sarađujete
 
Pitanje je zašto se tužilac Stefanović nije odlučio za ozbiljan pristup ovom slučaju, te tako policiji poslao zahtev za prikupljanjem obaveštenja i nalog da se obave informativni razgovori sa svima koji su prisustvovali spornim sastancima, naravno i sa predstavnicima kompanije Kentkart, ali i sa prevodiocem sa turskog koji prevodi rečenice šefa Šapićevog kabineta o nameštanju tendera. U dobroj tužilačkoj praksi takav zahtev za prikupljanjem obaveštenja daje se inspektoru "na ruke" i objasni mu se šta bi trebalo da traži.
 
A Tužilastvo od Grada traži da mu se dostave svi zapisnici sa satanaka, kao da će tu pisati: "ucenjivali smo privatnog partnera da sporazumno raskinemo ugovor i obećali mu novi posao tako što ćemo mi namestiti tender."
To su nelegalni dogovori i ponude. Po nepisanom pravilu, to se ne dokumentuje. I evo da odmah olakšamo tužiocu Stefanoviću – zapisnici sa tih sastanaka ne postoje, zato što ih nije vodila, upravo gradska vlast, kao domaćin pregovora.
 
Zašto tužilac Stefanović nije odmah zahtevao od policije da uđe u Skupštinu grada i oduzme svu dokumentaciju? Ovako se od vinovnika skandala traži da dostave ono što sami proberu i odluče da dostave tužiocu.
 
U saopštenju VJT-a piše da ih zanima i da li su poznati podaci o poreklu javno objavljenog snimka, navodno nastalog na nekom od sastanaka.
 
Već se sluti epilog: ako nije bilo zvaničnog snimanja taj snimak je snimljen neovlašćeno i ne može da se koristi kao dokaz.
 
Aleksandar Šapić je rekao i da je za te snimke znao i pre nego što ih je BIRN objavio. Tvrdi da su ga njima ucenjivali. Međutim, to nije prijavio ni policiji, ni Tužilaštvu. 
 • 313z

  15.04.2023 22:46
  U očekivanju
  Dok ne vidim vrdalamino objašnjenje na kineskoj tabli, ništa ne verujem.
 • Vojko vrucina

  15.04.2023 20:56
  Strasno
  Secalite se onog Šapića,momčina,sportista,heroj nacije,svi čekamo da dobije loptu i da reši utakmicu...jel moguće da takav čovek ode u politiku i da se sroza totalno kao čovek i ličnost
 • Manli

  15.04.2023 19:23
  Audio zapis nije verodostojan dokaz na sudu. To i vrapci na grani znaju. Ne sporim kriminalne aktivnosti Sapiceve ekipe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija