Agencija za sprečavanje korupcije još uvek proverava imovinu Aleksandra Šapića

Agencija za sprečavanje korupcije još uvek nije okončala postupak provere izveštaja o imovini gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića u postupku koji je pokrenut posle pisanja BIRN-a.
BIRN je pisao o vili od skoro 400 kvadrata koju je Šapić kupio 2018. godine u Trstu.
Agenciji za sprečavanje korupcije bilo je potrebno 16 dana da odgovori na pitanja BIRN o tome da li je okončan postupak vanredne kontrole imovine i prihoda Aleksandra Šapića, koji je Agencija pokrenula 27. januara ove godine pošto je objavljen tekst o tome da je Šapić kupio vilu u Trstu 2018. godine, u vreme kada je bio predsednik opštine Novi Beograd.
"Obaveštavamo vas da je u toku postupak vanredne provere blagovremenosti, tačnosti i potpunosti podataka iz podnetih izveštaja o imovini i prihodima Aleksandra Šapića, gradonačelnika grada Beograda", navodi se u odgovoru.
 
"Istovremeno vam ukazujemo na to da je, u skladu sa odredbom člana 81. stav 1. Zakona o sprečavanju korupcije, to jedini podatak koji vam u ovom trenutku možemo pružiti", odgovorila je Agencija.
 
Uz ovaj deo odgovora na pitanja BIRN, koja je Agencija za sprečavanje korupcije tretirala kao Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja čime je sebi obezbedila 15 dana za odgovor, Agencija nas je uputila na još nekoliko članova Zakona o sprečavanju korupcije koji regulišu javnost izveštaja o imovini i prihodima funkcionera, kao i javnost postupka provere tih izveštaja.
 
Podseća se da su za javnost dostupni samo neki od podataka koje funkcioneri dostavljaju agenciji o svojoj imovini, a da se ostali mogu učiniti dostupnim samo nadležnim organima u slučaju provere njihovih izveštaja i u postupku u kome se odlučuje o postojanju povrede zakona.
 
"Podatke koji nisu dostupni javnosti, Agencija dostavlja sudu, javnom tužilaštvu, ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove, Upravi za sprečavanje pranja novca, Poreskoj upravi i drugim nadležnim organima, u skladu sa zakonom", navode iz Agencije i dodaju da je javnosti dostupan samo podatak o tome da li je protiv javnog funkcionera pokrenut postupak u kome se odlučuje o postojanju povrede ovog zakona i ishod postupka. 
  • Nena

    14.04.2023 14:18
    Koliko su svi funkcioneri SNS_a,upetljani u malverzacije raznih vrsta,do vrata su u tome.Pogledajte samo one u vasim lokalnim upravama,gradonacelnici,predsednici opstina,direktori javnih preduzeca i jos ko zna koliko funkcionera,sve se preko noci obogatilo.
  • White

    14.04.2023 09:28
    Cekajte,JEDAN COVEK treba da namigne,ovako ili onako...
  • potpuna analogija

    14.04.2023 08:41
    Koza i kupus
    Na stranu šta je u aktuelnom događaju u pitanju, ali ljudi koji su uvezanu u nelegalnu gradnju, dakle koji vrše krivično delo, koje se izuzetno retko procesuira, treba da budu IZOPŠTENI iz uprave, naročito lokalnih, iz istih razloga zašto su to pedofili izopšteni iz vrtića i osnovnih škola, za dela koja se mnogo češće sancionišu od nelegalne gradnje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija