"Decu drže u kavezima": Janković upozorio na poražavajuće stanje u mentalnim ustanovama u Srbiji

Advokat i bivši zamenik zaštitnika građana Miloš Janković rekao je da je tokom obavljanja svog posla viđao ljude koje u mentalnim ustanovama drže u kavezima.
"Decu drže u kavezima": Janković upozorio na poražavajuće stanje u mentalnim ustanovama u Srbiji
Foto: Beta/AP

On je istakao da je tokom nedavnog predstavljanja svoje kandidature za Zaštitnika građana pred Odborom Skupštine Srbije za ustavna pitanja upozorio i na položaj osoba sa mentalnim invaliditetom, ali to nije izazvalo reakciju prisutnih.

"Iako sam 10 minuta pričao i pokrenuo nebrojano teza i tema za razmatranje, niko nije našao za shodno ni da diskutuje na brojne teme. Bilo je pitanja koje nisu političkog tipa kao što su femicid, zaštita od nasilja i položaj osoba sa invaliditetom", rekao je Janković u "Utisku nedelje" na TV Nova.

"Pokušao sam to da podstaknem time što sam dao tezu koja realno postoji, a to je da imamo situaciju da sam u pojedinim ustanovama zaticao ljude koji žive u kavezima", rekao je bivši zamenik zaštitnika građana Miloš Janković govoreći o položaju osoba sa mentalnim invaliditetom.
 
"Osobe sa mentalnim smetnjama bi trebalo da budu, dok je stanje akutno, smešteni u psihijatrijskim bolnicama, a kada se steknu uslovi, kakav je trend u svetu, oni treba da žive u zajednici i to se zove deinstitucionalizacija", dodao je Janković.
 
On je istakao i da imamo veliki broj osoba koje žive u tim ustanovama.
 
"To je jedno eklatantno ugrožavanje ljudskih prava", ocenio je Janković i dodao da na sednici Odbora niko nije želeo da postavi pitanje o tome već je poslanicima bilo bitno da "podignu ruku onako kako im je naloženo".
 
Kako je 021.rs pisao još 2021. godine, deca i mladi bez roditeljskog staranja, sa smetnjama u razvoju puštena su da umru u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji - dane provode u metalnim krevetima, atrofirani i u bolovima.
 
To je zaključak tada objavljene publikacije "Zaboravljena deca Srbije", koja je rezultat temeljnog terenskog rada i istraživanja Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI). Objava teksta 021.rs izazvala je veliku pažnju javnosti, ali i državnih organa koji su - u pokušaju da negiraju zaključke istraživanja, pokrenuli obilazak ovih ustanova.
 
Uprkos dokazima studije, nadležni organi ni u vojvođanskim, ni u ostalim ustanovama nisu pronašli ništa što bi ih uznemirilo. Tekst 021.rs čitajte OVDE.
  • LYBI

    17.04.2023 13:00
    @Ns
    17.04.2023 • 10:50
    Beži ako ikako možeš u Skandinaviju ili Benelux. Tamo će vaše dete doboti svu potrebnu negu i odrastaće u humanim uslovima, baš onako kako dolikuju ljudskom biću. A i vi roditelji imaćete svu potrebnu pomoć i razumevanje.
    Veliki pozdrav vašem detetu i puno sreće.
  • Sabahudin

    17.04.2023 11:45
    Omerović
    Važni su stadioni...
  • Ns

    17.04.2023 10:50
    Zato ja kao otac deteta sa autizmom idem iz Srbije. Ja dok sam ziv nece mu nista faliti, ali sta posle? Hocu da mi dete negde dobije sansu za iole normalan zivot, a to nije ovde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija