Slučaj "Kentkart": Šta bi međunarodni spor značio za Srbiju?

Turska kompanija Kentkart bi od Srbije mogla da potražuje bilo kakvu štetu koju uspe da dokaže, u slučaju da dve strane izađu pred međunarodnu arbitražu.
Slučaj "Kentkart": Šta bi međunarodni spor značio za Srbiju?
Foto: Pixabay

To se po pravilu svodi na dokazivanje izgubljene dobiti na bazi finansijskih projekcija, koja bi bila ostvarena da nije došlo do povrede investicije, ocenilo je za Novu ekonomiju više advokata specijalizovanih za oblast međunarodne arbitraže.

S druge strane, nije jednostavno proceniti koliko takvi sporovi znače za državni budžet, jer je odluka da se uđe u arbitražni spor uvek stvar procene rizika, odnosno potencijalnog gubitka ili dobitka, rekao je za Novu ekonomiju vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Petar Đunđić.
"Ona može biti rezultat ubeđenja da se državi više isplati da rizikuje u arbitraži nego da izađe u susret zahtevima ulagača. Drugim rečima, to što je, hipotetički govoreći, budžet opterećen gubitkom spora i troškovima postupka, ne znači da bi taj isti budžet bio u boljem stanju da je spor izbegnut po svaku cenu", kazao je Đunđić.
 
Pre pokretanja međunarodne arbitaže, strane treba da u periodu od šest meseci, putem pregovora i konsultacija pokušaju da reše spor mirnim putem.
 
Rok od šest meseci za "pregovore i konsultacije" između Kentkarta i Srbije počeo je da teče 20. marta.
 
U tim šestomesečnim "konsultacijama i pregovorima" bi, u praksi, bili uključeni organi koji su učestvovali u konkretnim događajima (u ovom slučaju Grad Beograd), uz eventualno učešće Državnog pravobranilaštva. 
Srbija pred arbitražom u 15 slučajeva
 
Đunđić navodi da je prema podacima Konferencije Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD), Srbija je, zaključno sa 2022. godinom, tužena u 15 slučajeva.
 
"Od tog broja, osam investicionih sporova je okončano: tri su završena uspehom države, četiri pobedom investitora, a jedan je okončan poravnanjem", rekao je on za Novu ekonomiju.
 
Đunđić je ocenio da ti podaci odudaraju od shvatanja koje je rašireno u javnosti, a koje postoji i kod izvesnog broja pravnika,  da Srbija redovno i neizostavno gubi investicione arbitraže.
  • Inženjer

    19.04.2023 18:23
    Ovo je kao i pravnici u elektrovojvodini, redovno gube slučajeve. Ali zato ih je svaki dan sve više i dobre plate imaju.
  • B3

    19.04.2023 18:07
    Bravo za najboljeg profesora koji mi je predavao na Pravnom, Petra Djundjica!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.