Fomirana komisija koja će proveriti da li je Jelena Trivan plagirala doktorat

Stručna komisija Filološkog fakulteta u Beogradu ispitivaće da li je savetnica premijerke i nekadašnja direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan plagirala svoj doktorat.
Jelena Trivan doktorirala je sa radom "Biblioteke i multikulturalnost".
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) piše da se sada, skoro deset godina kasnije, formira četvoročlana Stručna komisija koja će ispitivati da li je taj doktorat originalan. 
Prema informacijama do kojih je došao CINS, postupak je pokrenut na osnovu zahteva za utvrđivanje neakademskog ponašanja koji je potpisala grupa univerzitetskih profesora.
 
Komisiju čine četiri člana - dva daje Filološki fakultet, i po jednog Univerzitet u Beogradu i Nacionalni savet za visoko obrazovanje. 
 
Jelena Trivan za CINS kaže da nije znala da se ovaj postupak vodi, niti bi on izazvao ikakvu njenu reakciju.
 
"To je postalo omiljeno sredstvo političkih obračuna koji uništava Beogradski univerzitet, dok privatni fakulteti štite svoje interese. Niti obavljam akademski posao, niti moj posao i rezultati zavise od zvanja, tako da sam pogrešno izabrana meta i nemam nameru da to komentarišem više", rekla je Trivan.
 
Profesor Boban Arsenijević, jedan od članova Stručne komisije koja će odlučivati o doktoratu, kaže za CINS da još nije dobio zvaničnu informaciju da je izabran. Prema njegovim rečima, važno je da postupak bude urađen na potpuno pravno čist način kako ne bi došlo do situacija da Upravni sud ima prostor da vraća odluke na ponovni postupak ili ih ukida. Upravo to se desilo u slučaju ispitivanja doktorata ministra finansija Siniše Malog.
 
Arsenijević kaže da postupak u slučaju doktorata Jelene Trivan pokazuje postojanje ozbiljnih snaga u akademskoj sferi na Univerzitetu u Beogradu i njegovu "nespremnost da prihvati da bude potpuno zgažen".
 
Ipak, dodaje da, poznajući praksu u Srbiji, može da bude pritisaka i to sa različitih strana.
 
"Iskreno, ne očekujem da ih bude na mene lično. (...) Mislim da će to pre ići eventualno na one članove komisije koji su predloženi unutar akademske zajednice u Srbiji i od strane onih tela i institucija koja moraju po proceduri da učestvuju u tom celom procesu."
 
Đorđe Pavićević, profesor na Fakultetu političkih nauka i sada poslanik u Narodnoj skupštini, jedan je od profesora koji je tražio da se doktorat Jelene Trivan ispita. On za CINS kaže da "postoji spremnost na Filološkom sada da se taj slučaj izvede do kraja, ali naravno to neće ići lako".
 
On objašnjava da ove procedure na Univerzitetu i inače idu sporo zato što mnogi profesori odbijaju da budu u komisijama, a da je ovaj slučaj osetljiv jer postoji dodatna politička dimenzija.
 
"Ono što je srećna okolnost jeste da to delo plagijata ne zastareva, ono se može utvrđivati bilo kada i ne može doći do toga da se taj slučaj na primer odbaci kao zastareo."
Doktorat Jelene Trivan se u javnosti već dovodio u pitanje i to 2019. kada je nedeljnik Vreme objavio da je ona bez navođenja izvora prepisala bar 15 odsto rada, između ostalog i iz knjige lidera Dveri Boška Obradovića. Obradović je nakon pisanja Vremena Filološkom fakultetu podneo zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja, ali je, prema rečima dekanke, isti odbačen kao neuredan.
 
Trivan je demantovala tvrdnje Vremena, a potom i tužila njihovog izdavača, glavnog urednika i novinara. Pre oko godinu dana Viši sud u Beogradu je presudio da je tekst naneo duševnu bol Jeleni Trivan, i osuđene obavezao da joj plate 80.000 dinara. Pored toga, sud je odlučio da tekst ostane dostupan na njihovom portalu.
 
Međutim, ova presuda nije konačna s obzirom da je slučaj trenutno na Apelacionom sudu.
  • Vladica

    01.05.2023 20:20
    Član NSVO
    Naše visoko obrazovanje je dotaklo dno. Toliko ima lažnih diploma, magistarskih teza i doktorata. Predlažem da treba formirati nezavisno telo koje proverava diplome i ima ovlaštenje da sankcionise takvo nezakonito ponasanje.
  • advokado

    21.04.2023 08:17
    dosovka
    kadra za sva vremena,dok članovi sns rade na terenu trpe šikaniranja i slično ova nedovršena dobija od sns najveće državne funkcije,neide to ugasili ste svetlo
  • Marta

    20.04.2023 17:32
    Jako uobrazeno bice!
    Ova zena je AV prekopiran. Vecita zrtva, veciti oacenik i vecito neshvacena.
    Onog trenutka kada pocnu da preispituju sve te stancovane doktorate, tada ce nasi fakulteti poceti da lice na nesto. U normalnim zemljama, velika je stvar kada ljudi zavrse srednju skolu, a kamoli fakultet. Ovde, nemas osnovnu, ali si dr nauka. Sramota!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.