Jovanjica: Da li se pod plaštom sistematizacije radnih mesta priprema smena inspektora Milenkovića?

Posle brojnih afera koje su se dogodile, slučaj najveće plantaže marihuane u Evropi kao da je gurnut u zapećak.
Pojedini nedeljnici i istraživačke redakcije održavaju "Jovanjicu" u životu, otkrivajući nove detalje u vezi sa njom i prateći suđenje njenom vlasniku Predragu Koluviji, piše N1.
Primećuje to i novinar Ivan Milićević, koji prati taj proces i konstatuje – najbolji saučesnik svakog krivičnog dela je vreme. 
 
"Prošle su skoro četiri godine a mi zapravo nismo došli do trenutka da je počeo onaj drugi postupak, u javnosti poznat kao ‘Jovanjica 2’, kojim su obuhvaćeni pripadnici bezbednosnih struktura", kaže Milićević.
Drugog dana prolećnog zasedanja, "Jovanjica" je aktuelizovana u Skupštini Srbije jednim pitanjem.
 
"Da li je tačno da poznanik prvooptuženog za 'Jovanjicu' Predraga Koluvije, biši direktor BIA-e, aktuelni ministar (MUP-a) Bratislav Gašić, novom sistematizacijom u beogradskoj policiji priprema smenu upravo inspektora Slobodana Milenkovića čoveka koji je razotkrio 'Jovanjicu'", upitala je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.
 
"Mogli smo da vidimo i steknemo očigledan utisak da se vlast na sve moguće načine trudi da njega na neki način diskredituje i da ga istisne iz MUP-a", ocenjuje Ivan Milićević.
 
Slične tvrdnje iznosi i Miroslav Aleksić iz Narodne stranke. 
 
"Pa su tako na udaru bili policajci Četvrtog odeljenja Milenković, Mitić, njegove druge kolege koje su razotkrile to imanje. Umesto da oni budu nagrađeni, štitio se Predrag Koluvija i njegova organizovana kriminalna grupa i svi drugi koji su bili umešani u proizvodnju marihuane", kaže Aleksić.
 
I sam Milenković je u iskazu pred tužiocem izrazio sumnju da je zagazio gde nije smeo. Ispričao je tada da mu je Saša Vujisić, pripadnik Vojnoobaveštajne agencije koji je od 2019. u bekstvu, to i potvrdio.
 
"Ne znaš u šta si upao, ovo je zajednički projekat VOA i BIA, u stvari, rekao je da je njegov projekat VOA-e i BIA-e, a kao da je on glavni u celoj toj priči za organizaciju celog posla", navedeno je u delu iskaza Slobodana Milenkovića pred tužiocem.
 
A koliko je izgledno da se kao sredstvo za "neutralizaciju" nepodobnih koristi sistematizacija radnih mesta? Novinar portala Nova.rs koji poznaje prilike u MUP-u objašnjava – isproban je to metod još u vreme prethodnih ministara Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića.
 
"Opet se ‘podgrejala’ ta priča dolaskom Bratislava Gašića koji je sa sobom poveo nekoliko sebi bliskih saradnika iz BIA, koje takođe planira da rasporedi na visoke funkcije u MUP-u", kaže Milićević.
 
Podsetimo, "Jovanjica" je otkrivena 15. novembra 2019. na imanju kod Stare Pazove, na gazdinstvu koje su do tada obilazili visoki državni funkcioneri kako bi promovisali organsku proizvodnju i biznis Predraga Koluvije.
 
Kada je Koluvija uhapšen, a policija upala u njegove proizvodne pogone, zatekla je 1,6 tona marihuane i skanka, najsavremeniju laboratoriju, dve sušare, ometače za komunikaciju mobilnim telefonima, oružje i puške za skidanje dronova.
Od hapšenja Koluvije, Milenković je više puta ispitivan u Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a Srbije o svom radu, a u dva navrata i poligrafski ispitan.
 
Milenković je dva puta  ispitivan u Višem tužilaštvu u Beogradu. Protiv njega je pokrenut postupak nakon što ga je bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović u jednom intervjuu optužila da prodaje drogu.
 
Njegov advokat je nakon drugog saslušanja najavio da će povodom ovog slučaja podneti žalbe domaćim i međunarodnim institucijama i dodao da su bezbednosne službe organizovale njegovu likvidaciju.
 
Pored toga, Milenković je višestruko bio na meti medijskog linča provladinih tabloida.
  • Cole

    23.04.2023 07:37
    CIA BIA VOA
    Svojevremeno je Nebojša Stefanović razdelio nekoliko stotina rešenja onim policajcima koji su bili planirani da se nadalje bave tzv. ANALIZOM RIZIKA
    I, ŠTA SE DESILO?
    Što bi klinci rekli: "Go*no se obesilo"; drugim rečima, ništa - pojeo vuk magarca"
    Iz nekih razloga, može to da bude i u slučaju "Jovanice'; može da bude, mada, ne mora da znači!
  • White

    23.04.2023 07:04
    Hobotnica sa 1000 pipaka...
  • Sudiće vam narod

    23.04.2023 06:54
    Pricam vec duze vreme da ce ovoj vlasti presuditi oni koji su ih doveli na vlast i razočarani gradjani koji su glasali za SNS. Doci ce vreme kada ce juriti viđenije napresnjaks po ulicama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.