Opozicija o kandidaturi Kosova za SE: Vlast u Beogradu je saučesnik

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je da je odluka Komiteta ministara Saveta Evrope da prihvati kandidaturu Kosova za članstvo posledica sprovođenja francusko-nemačkog plana.
Opozicija o kandidaturi Kosova za SE: Vlast u Beogradu je saučesnik
Foto: Pixabay
Kako je naveo, taj plan je usmeno prihvatio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čime je naštetio nacionalnim interesima.
"Dalje sprovođenje tog plana mora biti zaustavljeno dok ne bude počinjena nepopravljiva šteta po nacionalne interese Srbije i dok Kosovo ne postane član Ujedinjenih nacija (UN), a jedini način da to zaustavimo je referendum o odbacivanju francusko-nemačkog sporazuma", rekao je Jovanović, koji u Strazburu učestvuje ne sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.
On je naveo da je vlast u Prištini 2008. godine jednostranim aktom secesije grubo prekršila Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.
 
"Pritom, njihova loša praksa nepoštovanja osnovnih ljudskih prava i vladavine prava je u oštroj suprotnosti sa njihovom željom da se učlane u Savet Evrope", kazao je Jovanović.
 
Jovanović: Vlast u Beogradu je saučesnik u ozvaničenju kandidature
 
Lider Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović optužio je vlast u Beogradu da je saučesnik u ozvaničenju kandidature Kosova za članstvo u Savetu Evrope (SE).
 
On je naveo da se time "jasno potvrđuje ono što je (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić i javno priznao - da je prihvatio francusko-nemački sporazum" (o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije).
 
Jovanović je dodao da je sprovođenje francusko-nemačkog sporazuma počelo i da njegov član 4 predviđa da se Srbija "neće protiviti članstvu Kosova i Metohije ni u jednoj međunarodnoj organizaciji".
 
Ocenio je i da ozvaničenje kandidature Kosova za članstvo u SE predstavlja novu i važnu etapu u zaokruživanju, kako je rekao, takozvane državnosti Kosova, uz saučesništvo vlasti u Beogradu.
  • Cicojka

    25.04.2023 19:07
    Blam
    Kako ga nije stid da bilo sta kaze,pa sta je njegov Jeremic dobro uradio za KIM,znamo nista samo je stetio na svakom polju.
  • @Yugo 45

    24.04.2023 19:49
    Ipak, prijem je započet nakon što je tvoj padrone prihvatio novi sporazum...
  • Yugo45

    24.04.2023 18:35
    Svilana
    Kakva impotentna opozicija, ne bira instrumente da iskritikuje vlast, samo nebi li se dokopali iste jer svima je jasno da se Beograd pita o prijemu Kosova ko prase u carnexu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija