Dačić o glasanju u Savetu Evrope: Nismo to očekivali od Grčke i Slovačke, a pogotovo Crne Gore

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je ovo dan kojeg će se Savet Evrope stideti.
Kako je naveo, odluku o pokretanju procedure za razmatranje zahteva za članstvo Kosova u Savetu Evrope, od 46 članica, 33 su podržale, sedam je bilo protiv, pet uzdržano, a jedna zemlja nije učestvovala u glasanju.
Dačić je ocenio da je odluka očekivana, da će naštetiti dijalogu Beograda i Prištine i da je ovo dan kojeg će se Savet Evrope stideti.
 
Naveo je da je delegacija Srbije, koja je glasala protiv, napustila salu posle glasanja, jer nije želela da dalje učestvuje u "tiradama", ali je napomenuo da Srbija nije napustila tu organizaciju.
"Ovaj dan povodom te odluke svakako predstavlja sumrak i statuta Saveta Evrope, jer po prvi put se razmatra zahtev nečega što nije država i što nije priznato od strane UN i o teritoriji koja nije članica UN", rekao je Dačić.
 
On je zahvalio svima koji su bili protiv i "pokazali da su naši tradicionalni prijatelji" i naveo da pre svega misli na Kipar, Španiju, Rumuniju, Azerbejdžan i Gruziju, a posebno je zahvalio Mađarskoj koja je priznala nezavisnost Kosova, a danas je glasala protiv.
 
"Sa druge strane, zaista smo razočarani stavom i pristupom Grčke i Slovačke kao članica EU koje su bile uzdržane, pre svega zbog toga što smo od njih čuli da oni ne priznaju nezavisnost Kosova. Takođe bih podsetio da je BiH bila uzdržana. Zamislite te ironije. Zamislite kada bi se Republika Srpska sada prijavila za članstvo. Kakva je to ironija i bezobrazluk, a nama drže predavanje da mi utičemo na rasturanje teritorijalnog integriteta BiH. Oni direktno učestvuju u rasturanju teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Dačić.
 
On je posebno istakao i stav Ukrajine koja je bila uzdržana.
 
"Pogledajte koliko mi problema imamo da branimo teritorijalni integritet Ukrajine, koliko se napinjemo i glasamo svuda i pravdamo se zato što neko nas optužuje da ne podržavamo dovoljno teritorijalni integritet Ukrajine, a Ukrajina glasa uzdržano kada je reč o našem teritorijalnom integritetu. Apsolutno neprihvatljivo. Jermenija, takođe, nije bila u sali kada je bilo glasanje. Nismo očekivali takve poteze od tih zemalja", rekao je Dačić.
 
Kada je reč o Crnoj Gori, Dačić kaže da ni sam ne zna da li je iznenađen ili nije, jer su, navodi, ponovo podržali rasturanje teritorijalnog integriteta Srbije.
 
"Zaista hvala im na tome, ne znam kako je Srbija to zaslužila. I moram da kažem da će to svakako ostaviti određene posledice po naše odnose. Ne može Srbija samo da služi da se kaže - pucaćemo vam u glavu, ali nije ništa lično", rekao je Dačić.
Kaže i da je ovo pouka za Srbiju da nikada ne sme da izgubi većinu u UN.
 
Rekao je da zahtev Kosova sigurno neće biti tako brzo na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ali se postavlja pitanje zašto je sve moralo da se desi ovako hitno.
 
"Očigledno je da je to neko obećao Kurtiju da ga nagradi, možda je to i bio uslov da Kurti dođe na dijalog", naveo je Dačić.

Komentari 97

  • Pele

    27.04.2023 12:49
    NEMUŠTI JEZIK
    Sramota me je ko nas predstavlja u svetu i uvek se pitam da li je ovo moguće....?
  • Nebojsa

    27.04.2023 10:16
    Nije u redu da dižeš obrve na Crnu Goru, Grčku, Slovačku...
    Jer "rasturanju teritorijalnog integriteta Srbije" si direktno kumovao TI, tvoj prethodni gospodar (nadam se da gori u paklu) i tvoj sadašnji gospodar (nadam se da će se pridružiti prethodnom)!
  • Grunf

    26.04.2023 20:23
    Iznenadenje
    Kad si ti tako iznenaden i uvreden mora da ti je jako tesko ovo se bas nije moglo ocekivati popi nesto i otpevaj za svoju dusu smiri se bice bolje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.