Jadranka Joksimović oštro po ministarki: Antitalentovana klimoglava službenica, poruka i Vučiću

Bivša ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović iznela je niz kritika na račun aktuelne ministarke zadužene za ovaj resor u Vladi Srbije - Tanje Miščević.
Jadranka Joksimović oštro po ministarki: Antitalentovana klimoglava službenica, poruka i Vučiću
Foto: 021.rs
U tekstu Joksimović iskazuje sumnje na koruptivne radnje, dovodi u pitanje kompetencije Tanje Miščević da bude ministarka, a poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić da tome treba da je poduče "kad su je već izabrali". 
 
Navodi i da je "otužna grupica lezilebovića", koja je zainteresovana samo za sopstvene pozicije, uspela da za šest meseci uruši mnogo toga što je bilo na ponos Srbije kada je u pitanju Ministarstvo za evropske integracije.
Joksimović je na svom Fejsbuk nalogu objavila duži tekst u kom oštro kritikuje aktuelnu ministarku zbog izjave na konferenciji sa civilnim društvom tokom koje je rekla "da su Albanija i Severna Makedonija prve u potpunosti otpočele pristupne pregovore po novoj metodologiji, te da Srbija može iz njihovog iskustva da nauči o primeni nove metodologije". 
 
"Dakle, ova sramotno neznalačka i drska izjava je tužni odjek anahronog lika i dela sadašnje ministarke za EU Miščević, koja je, u trenutku kada se nova unapređena metodologija pristupnog procesa najavljivala od strane EU, bukvalno pobegla, sa istina i tada nepotrebne funkcije šefa pregovaračkog tima, u problematični RCC, tj. Regionalni Savet za saradnju, u kojem su se u međuvremenu pod palicom direktorke Maljinde Bregu i njene zamenice Miščević, otvorile ozbiljne sumnje na moguće koruptivne radnje. Koje će tek dobiti rasplet", započinje svoj tekst Jadranka Joksimović.
Kako piše bivša ministarka i članica Predsedništva Srpske napredne stranke, "pomenuta Miščević" je 2022. godine "opet pobegla iz RCC sada na poziciju ministra u Vladi Republike Srbije, koju joj nikada ni oni koji su je stvorili, tačnije Demokratska stranka, nisu dali, znajući njene skromne domete i sposobnosti, o kojima posebno gospodin Šutanovac može da posvedoči".
 
"Jer domet njen i svih njenih saradnika koje je sada vratila u sistem, prirodno ih je i doveo do toga da su otpali tokom mog mandata svojom učaurenošću, lenjošću i prilično površnim znanjem, koje je ostalo zaglavljeno u period do pre zvaničnog otpočinjanja pregovora 2014. godine. Ovako sramnu, neznalačku i uvredljivu za Srbiju izjavu daje ministarka Miščević jer ništa o novoj metodologiji niti zna, niti hoće da zna. Već je bila prebegla iz državne strukture u RCC, pa nije ni učestvovala na preko 100 sastanaka koje sam imala kao ministar i glavni pregovarač Srbije sa partnerima iz cele Evrope oko pripreme i načina primene nove metodologije koju je baš Srbija prva i jedina do sada uspešno primenila", piše visoka funkcionerka vladajuće stranke.
 
Bivša ministarka kaže da ne samo da je strukturno reorganizovala svoj resor, nego je i uspostavila novu koordinacionu strukturu za vođenje pristupnih pregovora, u skladu sa novom klasterskom strukturom metodologije, uvodeći koordinatore za svih šest klastera koji su bili na nivou pomoćnika ili državnih sekretara, "dakle sa jasnom političkom težinom i odgovornošću, jer nova metodologija i zahteva snažnije političko vođenje procesa". 
 
"Zahvaljujući svemu tome, kao i brojnim koordinisanim reformama, Srbiji je konstatovano otvaranje klastera 1 Vladavine prava u junu 2021, a na međuvladinoj konferenciji u decembru 2021. otvorila sam po novoj metodologiji pregovora klaster 4 Zelena agenda i održiva povezanost, sa četiri potpuno nova poglavlja koja nisu bila otvorena po staroj metodologiji. Dakle, Srbija je jedina koja je imala i konkretne rezultate i prilagođenu strukturu novoj metodologiji. I svi su dolazili u Beograd i tražili savete, pomoć i podršku u prenosu znanja o novoj metodologiji od nas", dodaje bivša ministarka.
Jadranka Joksimović u svom tekstu naziva aktuelnu ministarku Tanju Mišćević "antitalentovanom, ali klimoglavom službenicom".
 
"A evo kako antitalentovana, ali klimoglava službenica i njen tehnokratski tim, čijim izborom se usput budi rečeno, potpuno urušio zahtev nove metodologije o snažnijem političkom vođenju procesa, bukvalno posprdno izražava na konferenciji sa civilnim društvom o dometima Srbije koji su nam svi priznavali. Jer, ona kaže da mi treba da učimo od Albanije i Severne Makedonije o primeni nove metologije??? Dakle, znam ja da je teško međunarodnoj službenici da razume šta znači biti ministar i koju zemlju trenutno predstavlja, ali neka je poduči premijerka ili predsednik, pošto su je već izabrali", oštra je Joksimović.
 
Joksimović tvrdi da "odoše evropske integracije natrag u memljive, a privilegovane rovove tehnokratije, koje su i do 2014. godine držale proces daleko od interesa građana i suštinskih reformi". 
 
"Ogoljena nezainteresovanost za sve osim za sopstvene pozicije ove cele otužne grupice lezilebovića koja je za šest meseci urušila mnogo toga što je bilo na ponos Srbije kada su u pitanju struktura i kapaciteti ministarstva za evropske integracije, a i poštovanje koje smo kao institucija izgradili. O tome koliko ništa ne rade i ne znaju o IPA fondovima i razvojnoj pomoći, ne mogu ni da pišem u ovom komentaru, to je za posebnu analizu, a i o tome ću uskoro", zaključila je Jadranka Joksimović.
  • Bivši student

    25.04.2023 20:45
    FPN-a
    Tanja mi je bila profesorka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. I bila je odlična, voleli smo njena predavanja. Pravi stručnjak za EU. Tako da Jadranka može samo da joj pljune pod prozor, što se tiče kompetencije. E sad, da li Srbija zaista želi u EU, to je drugo pitanje. Formalno i na papiru, da, u praksi verovatno ne.
  • Naprednjak

    25.04.2023 18:51
    Ovo je početak kraja SNS. Jako puno ljudi je nezadovoljno unutar SNS. I tu je Jadranka u pravu. Bivši žuti zauzimaju vecinu drzavnih i stranačkih funkcija. Pa pogledajte sastav Vlade, pogledajte Novi Sad . Onaj ko dodje na celo strsnke 27. maja, bice stacajni upravnik SNS. P.S. Nije valjda Milos mislio da ce mu pripadti stvarna moc.
  • Euro

    25.04.2023 18:16
    Integracije
    Bivša ministarka nek se pokrije ušima pošto za vreme njenog mandata ni jedno poglavlje nije zatvoreno. Hvaliti se da si neko poglavlje otvorio i to prikazivati kao uspeh je gore i od Vulinovog svečanog otvaranja klozeta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.