Kriterijumi za Vučićevog naslednika: "Lojalan i neharizmatičan" - najviše šansi ima Vučević

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić najavio je povlačenje sa tog mesta na izbornoj skupštini stranke 27. maja i rekao da postoje tri ili četiri kandidata za naslednika.
Kriterijumi za Vučićevog naslednika: "Lojalan i neharizmatičan" - najviše šansi ima Vučević
Foto: 021.rs
Izvori Danasa bliski toj partiji navode da izbor ne bi trebalo da bude težak i da se ne očekuju velika iznenađenja.

U naprednjačkim krugovima se priča o četiri imena za kandidate - Milošu Vučeviću, Marku Đuriću, Ani Brnabić i Siniši Malom. Osim njih, u obzir dolazi i Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS.

Tu je i bivši ministar Branislav Nedimović, a moguće je da će kandidatkinja biti i još neka žena, pošto se očekuje da će se voditi računa i o rodnoj ravnopravnosti.
 
Ima spekulacija o tome da bi naprednjake možda mogao da nastavi da vodi kolektivni organ u kojem bi bili svi pomenuti, ali ta ideja ipak nije najrealnija, piše Danas.
 
Kada je reč o kritirijumima na osnovu kojih će Vučić birati naslednika, iako će ga formalno izabrati članovi Skupštine, sagovornici Danasa smatraju da je to, u prvom redu, lojalnost. Uz potpunu lojalnost, tu je i procena da naslednik mora da bude lako prepoznatljiv, ali i da ne sme da ima harizmu i potencijal za rast rejtinga.
 
Ako se uzmu samo ta dva kriterijuma, najviše šansi može da ima potpredsednik Miloš Vučević, koji je na funkciji ministra odbrane.
 
Vučeviću u prilog ide i porodična bliskost i povezanost porodica Vučić i Vučević.
 
Kada je reč o Marku Đuriću koji je ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, njegov potencijal je možda i veći od Vučevićevog i zato se možda može zaključiti da ima manje šanse od njega.
Poverenica SNS za Beograd Ana Brnabić nema puno šansi, ali bi mogla da bude u igri, piše Danas. Premijerka u trećem mandau, dokazano lojalni stranački i svaki drugi vojnik, ipak kao pripadnica LGBTQ populacije možda nema previše šansi da bude na čelu najveće konzervativne partije u Srbiji. 
 
Siniša Mali, kao najopterećeniji aferama, pridošlica iz druge suprotstavljene političke opcije, ima najmanje šansi, iako se i on pominjao za funkciju premijera na koju je na kraju prošlogodišnje sage sastavljanja vlade od šest i više meseci došla Brnabić. 
  • 002211

    25.04.2023 15:14
    Sve gore od goreg. Ali, nema veze, država će eksplodirati kad dođe vreme.
  • Ns

    24.04.2023 14:35
    Hm
    Unakazio Novi Sad,zašto ne bi sve ostalo što je još ostalo...
  • Ružan sam ...

    24.04.2023 14:33
    Al' sam glup!
    "Kriterijumi za Vučićevog naslednika: "Lojalan i neharizmatičan" - najviše šansi ima Vučević."

    Ja tu ne bih ništa dodao. Sjajno ste ga opisali, jedini kvalitet mu je - lojalnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.