Najslabija karika u čoporu

Situacija iz jednog kviza pokrenula je lavinu komentara i na kraju dovela do neke vrste katarze. Nagrađen je, kako to volimo da kažemo, moralni pobednik.

Ukratko, Vladimir iz Bačkog Petrovca je znao odgovore na sva pitanja u kvizu. Ostao je među trojicom učesnika i dogodilo se to da su preostala dvojica, uprkos tome što su grešili, odlučila da za, paradoksalno, "najslabiju kariku" proglase građevinskog radnika bez stalnog zaposlenja.

Građanstvo je bilo besno, ali na kraju je sve dobilo srećni završetak. Međutim, zbog čega je jedna sličica iz kviza razbesnela ljude? Takmičari koji su izbacili Vladimira nisu prekršili pravila. 

Naprotiv, ako je cilj igre da se pobedi, radili su u svoju korist i odlučili da izbace onog koji im je definitivna pretnja, procenivši da sa drugim rivalom imaju kakve-takve šanse za pobedu.
 
Javna ruka pravde na dvojicu takmičara lupila je žig moralnog pigmejstva. Njihovo taktiziranje ili, ako insistirate, nedostatak fer-pleja nije jedino što je razbesnelo ljude. Gorivo za bes bilo je to što su se ljudi poistovetili sa Vladimirom. Prečesto su bili žrtve nakaradno postavljenog sistema. 
 
Razbesnelo ih je to da lošiji pobeđuju samo zato što su se udružili protiv pojedinca. Nije to samo poruka o tome da ljudi, pogotovo ako se bore za nešto, ne vole one koji "iskaču". Perfekcija zastrašuje, zato joj se i podmeću klipovi.
 
Mala scena iz kviza iritira time što se najslabijim, prećutnim dogovorom, proglašava najbolji. Tome svedočimo toliko često, ali to je i poruka koja se šalje konstantno. Dobar si kada si deo čopora i biti deo čopora je važnije od toga kojim kvalitetima raspolažeš. 
 
Pre nekoliko meseci jedna narodna poslanica, koja se u skupštinskoj klupi našla stranačkim blagoslovom, napisala mi je kako u njenu reč mora da se veruje, a ne da se dovodi u pitanje. Zaključila je da kad ona nešto kaže, onda je to tako i nikako drugačije. To je mentalni sklop osobe koja zna da je njeno jedino uporište u čoporu i dok je deo njega "njoj mora da se veruje".
 
Vrhunski primer čoporskog delovanja, uz samouverenost neznalica, jesu i nedavni izbori za predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Bivši ministar Branislav Nedimović je najpre rekao da se u našem narodu svi razumeju u politiku, fudbal i poljoprivredu. Svi misle da mogu time da se bave, "pa zašto ne bih i ja". 
 
Baš tako je rekao, "zašto ne bih i ja?" I nema tu potpitanja da li bi trebalo da to budem ja ili, na primer, postoji li nekoliko bolji? Najvažnije je "zašto ne bih i ja?" Kad mu se već nudi. 
I onda, kada se digla buka u javnosti, jer se prijavio neko kome, za razliku od Nedimovića, nije bilo potrebno članstvo u stranci da bismo mu znali ime, podmetnuli su kukavičje jaje. Nisu hteli toliko da se sramote, ali čopor bi glasao kako mu je rečeno sve da je kandidat bio i predsednik saveta mesne zajednice koji je tri puta nastupao za Ribnicu iz Mionice.
 
U čoporativnom sistemu najjače karike su oni koji umeju da se dogovore. Međutim, dogovori propadaju i karike slabe, bez obzira na to da li se radi o kvizu ili nameštanju tendera za gradski prevoz. 
 
Mentalitet čopora biće osnova sistema vrednosti sve dok oni koji nisu samoproglašeni vukovi ne progovore o svakodnevnim nepravdama, sve dok ne reaguju na tuđu muku i dok ne zahtevaju promenu. Tada će i karike, koliko god jake bile, više ličiti na lisice.
  • Popaj

    15.04.2023 06:36
    Istina
    Taj čopor će nestati kada veći čopor odluči da ga proguta ili uništi
  • Mare

    14.04.2023 07:54
    Nije dovela ni do kakve katarze. Niti su pravila kviza promenjena, niti je u kvizu promenjena odluka, već je, poput skupljanja smsova za bolesne i nekakvih ad hoc političkih zakrpa, moralni pobednik "krpljenjem" nagrađen. Taj kviz zaista predstavlja sve što ne valja sa Srbijom - ništa se ne menja, a kao u takmičenju popularnosti, neka ad hoc opcija postoji samo ako se javnost uzruja.

    Jer u bari je bitno da nema talasanja.
  • Nsnns

    13.04.2023 17:19
    Nije bas ista situacija za poređenje, to je kviz i jedan pobeđuje, a ovde kad glasamo treba da glasamo za najbolje jer tako svi pobeđujemo ali mi nekako biramo onako da svi gubimo, osim tih sto nas preveslaju ili ucene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Muškarac ili medved u šumi?

Zarobljena u inception-u trendova na mrežama ovih dana mogu slobodno reći da je moje "Rimsko carstvo" – medved vs. muškarac u šumi.

Poraz pre izbora

Posle ne malo neizvesnosti, lokalni i izbori za grad Beograd održaće se 2. juna. Međutim, čini se da su nepotrebni, rezultati gotovo da su poznati i danas, mesec dana pre održavanja.

Svet pomahnitao za oružjem

U celom svetu je na oružje potrošeno 2.400 milijardi dolara, što je sedam odsto više nego prethodne godine.

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.