Brnabić rekla "Građani i radnici svaki dan žive bolje", deo publike napustio salu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je na obeležavanju 120 godina rada Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) da građani, uključujući i radnike svakoga dana žive bolje.
Brnabić rekla "Građani i radnici svaki dan žive bolje", deo publike napustio salu
Foto: 021.rs
"Ne bih se složila sa Orbovićem (Ljubisav, predsednik SSSS-a) da se ne čuju zahtevi sindikata. Zakon koji je u Skupštini, a čiji smo predlog usvojili na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta, govori o zaštiti radnika na radu. On je pokazatelj da mi ipak imamo dobar dijalog i da usvajamo veliki deo predloga sindikata. Ne možemo sve predloge da usvojimo, ali radimo na tome da položaj radnika bude sve bolji", rekla je Brnabić, nakon čega je tridesetak članova publike napustilo veliku salu MTS-dvorane u kojoj je održana proslava godišnjice SSSS-a.
Podsetila je da je Vlada zajedno uz "odgovaran pristup SSSS-a uspela da obezbedi radna mesta u Srbiji.
Naglasila je da je pre 10 godina nezaposlenost bila velik problem i da je tada 1,8 miliona ljudi bilo zaposleno, dok je danas taj broj oko 2,35 miliona.
 
"To znači da je u poslednjih 10 godina skoro pola miliona novih radnih mesta više. Nezaposlenost je bila blizu 26 odsto tada, a danas je ona ispod devet odsto. Treba da budemo zadovoljni. Radili smo i radimo na tome da Srbija ne bude zemlja jeftine radne snage", rekla je Brnabić i dodala da zbog sve manje jeftine radne snage i investitori sve manje dolaze.
 
Ona je rekla da je prosečna plata pre deset godina bila 330 evra, a sada je 718 evra.
 
"Da smo zadovoljni ovime, nismo. Ali smo mnogo učinili otvaranjem radnih mesta. Treba da radimo još mnogo. Cilj je da do 2026. godine prosečna zarada u Srbiji bude 1.000 evra. Na dobrom smo putu da ostvarimo to", rekla je Brnabić i dodala da očekuje da će do kraja ove godine prosečna plata biti oko ili iznad 820 evra.
Brabić je podsetila i da je minimalna cena rada pre deset godina iznosila 15.747 dinara, a da je danas 40.020 dinara.
 
"Nisam zadovoljna zaradama u Srbiji. Ne verujem da smo mogli da podižemo brže minimalnu zaradu. Da smo to uradili značajno bi skočila siva zona i nezaposlenost", rekla je ona.
 
Naglasila je da je potrebno ubrzati izradu novog četvorogodišnjeg Nacionalnog programa za dostojanstveni rad koji je istekao 2022. godine.
  • Janko

    26.05.2023 19:15
    Minimalno
    Zar nema niko u državi a države nema da se sa ovim lakrdija a stane na put narod nema da jede mesec dana postajemo S Koreja
  • B

    30.04.2023 12:05
    V
    Ako nema hleba neka jedu kolače Znamo kako je zavrsila ta priča na kraju...Ovima ne treba zatvor,,samo oduzeti ono sto opravdati platom ne mogu.A to su MILIJARDE eura naravno
  • Sosin

    30.04.2023 11:05
    ko zadnji, gasi svetlo.
    Kanda dobar deo publike napušta i Srbiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.