Cveta "garažni biznis": Parking mesto može da podigne cenu stana i do 10.000 evra

Tržište nekretnina u Srbiji beleži stabilizaciju u prvom kvartalu ove godine, ali su ipak cene pojedinih nepokretnosti dostigle neverovatne iznose.
Cveta "garažni biznis": Parking mesto može da podigne cenu stana i do 10.000 evra
Foto: Pixabay (ilustracija)
Oboren je i rekord u ceni kvadrata garaže i stana u Beogradu na vodi, a ogroman novac morao je da se izdvoji za kupovinu jedne kuće na Savskom vencu, poslovnog prostora na Novom Beogradu, kao i poljoprivrednog zemljišta u Titelu.
Beograđani imaju sve veći problem sa parkiranjem u prestonici, što je dovelo prave "eksplozije" cena garažnih mesta. U prvom kvartalu ove godine oboren je još jedan rekord. Garaža u Beogradu na vodi prodata je po ceni od 58.400 evra, navedeno je u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), prenosi Euronews Srbija.
Prethodni rekord u ceni držala je garaža na Navom Beogradu u Ulici Milentija Popovića, koja je krajem prošle godine prodata za 55.500 evra. U pitanju je bio prostor od 14 kvadrata, a postignuta je cena od oko 3.965 evra po kvadratu. 
 
Procenitelj Milić Đoković iz Klastera nekretnina kaže da u Beogradu danas cveta "garažni biznis" i da svi koji imaju novca ulažu u parking mesta i garaže. Navodi da infrastruktura u prestonici ne prati gradnju i da su poseban problem stare zgrade. 
 
"U starim zgradama je bilo po jedno parking mesto na četiri stana. S obzirom na to da sada svaki stan ima bar po jedan automobil, a neki i više, onda je jasno kako je došlo do zagušenja. Naši klijenti danas prvo traže garažu i parkiranje, pa onda posle toga traže stan. Ako objekat nema obezbeđeno parkiranje, jednostavno nekretnini pada cena 10-20 odsto. To je nekada bilo tri do pet odsto", priča Đoković za Euronews Srbija.
 
Iz agencija za nekretnine kažu da se stanovi koji nemaju obezbeđeno parking mesto jednostavno danas ne traže i teško se prodaju.
 
"Garaže se prodaju neverovatno. Postao je pravi hit garažni biznis. Ko nema preterano para, a hoće da uloži novac, ulažu u garaže", kaže Đoković.
 
Tržište nekretnina danas funkcioniše tako što su parking mesta dodatna vrednost stana. Iscrtano parking mesto za četvorotočkaša ispred zgrade može da podigne cenu stana za oko 10.000 evra. Garaže su nešto drugo i one se kupuju.
 
"Garaže mogu da budu površine i do 50 kvadrata. Nije to samo parkiranje, to je ostava. Ona koja je prometovana u Beogradu na vodi ima i dobru visinu, u nju može da uđe i čamac od 12 metara. Nije to klasična garaža. Klasične garaže imaju cenu između 20.000 i 30.000 evra. Parking mesto je nešto drugo i to je dodatna vrednost stana. Parking mesto danas podiže cenu za 10.000 evra po stanu", navodi Đoković.
 
Garažna mesta mogu se danas kupiti uglavnom samo u novogradnju, dok u starogradnji skoro da ne mogu da se nađu. 
Najskuplja kuća u prvom kvartalu ove godine prodata je na Savskom vencu za 1.575.000 evra. Bez obzira na visoku cenu, to nije rekord. Podsetimo, najskuplja kuća prometovana je prošle godine na istoj opštini za 5.100.000 evra. 
 
Najskuplji kvadrat poslovnog prostora u prva tri meseca ove godine prometovan je u beogradskoj opštini Vračar za 6.878 evra, površine 189 metara kvadratnih. Najviša ugovorna cena poslovnog prostora od 1.996.483 evra ostvarena je na Novom Beogradu, površine 990 kvadrata.
 
Prošle godine najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je u beogradskoj opštini Stari grad za 18.253 evra, površine 63 kvadrata, a najviša ugovorna cena poslovnog prostora od 10.200.000 evra ostvarena je na Paliluli.
  • agent SOLIS agencije

    19.05.2023 12:19
    Nije bas tako
    mnogo proizvoljnih ocena. Garaza podize cenu nekretnine ali tako je bilo uvek a ne samo sada.
  • Tanja

    28.04.2023 12:19
    sta reći
    Ne verujem garaže sve traženija i sve skuplja nekretnina... Da je neko o tome govorio pre 10,20 godina.... Novi Sad bas ima problem sa parkiranjem, mada je takva situacija u svakom vecem gradu. Mislim da je veliki problem to sto u mnogim mestima ne postoji odgovarajući gradski prevoz sa dovoljno vozila, vozilima koja su niska, pogodna i za odrasle i za decu, pa ljudi ne bi kola ni palili. u Novom Sadu makar dosta njih vozi bajs
  • Od

    28.04.2023 09:08
    Od
    izdavanja dela parcele za Parkinge izgradio sam Kucu na Adicama i dva ulicna Lokala! I sada se bavim time i vise nego pristojno zivim za nasa primanja! Samo sam pokrio parcelu zbog sunca I padavina i izdajem vise nego ikada! A nekada sam bio sirotinja koja je mastala o novoj Kuci sa Bazenem!!! Zivot je CUDO!!! PS: Izuzetno unosan i cestit posao ko ima neki plac? Ulaganja minimalna a Zarada…Hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.