Savić: Svi šoping molovi danas rade, na bruku i sramotu poslodavcima

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić rekla je danas da je ekonomska politika u Srbiji bazirana na stranim investicijama.

Istakla je da šestodnevna radna nedelja postaje svakodnevica, što bi trebalo promeniti.

Ona je na skupu potpisivanja za peticiju za zabranu rada trgovina nedeljom rekla novinarima da već skoro tri godine ASNS "vodi mukotrpnu borbu" sa vlašću i Vladom Srbije da dođe do zabrane rada nedeljom za trgovce.

"Mi smo jedna od retkih zemalja u Evropi koja umesto petodnevne uvodi šestodnevnu radnu nedelju. Danas šoping molovi i svi veliki trgovački lanci rade. Na bruku i sramotu svim vlasnicima i poslodavcima tih tržnih centara, da nemaju toliko poštovanja prema zaposlenima i radnoj snazi", rekla je Savić.
 
Kako je naglasila, zabrana rada nedeljom treba da bude prvi korak da se sindikat izbori za prava radnika.
 
Istakla je da ASNS od te ideje neće odustati i da je do sada više od 15.000 potpisa za zabranu rada trgovina nedeljom prikupljeno preko sindikata, a da je do 11 časova u Knez Mihailovoj prikupljeno više od 1.000 potpisa građana za peticiju. 
 
"U ovoj zemlji se vodi ekonomska politika koja je bazirana na stranim investicijama i dolaskom stranih investitiora, a kada vodite takvu poltiiku, onda je potpuno normalno da vam stranac kreira radno vreme, on se pita u vezi sa zakonima, kakav će biti položaj radne snage, koliko će ta radna snaga biti plaćena. ASNS će dati sve od sebe da dođe do zabrane rada nedeljom", rekla je Savić.
 
Kako je istakla, komunikacija sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikolom Selakovićem je loša i naglasila da je opravdana današnja akcija platforme "Solidarnost" kojom "traže ministra za rad". 
"Mi imamo pismenu komunikaciju sa ministrom, on je vrlo predusretljiv u pismenoj komunikaciji, ali do danas nismo imali sastanak sa njim. Valjda misli da je radnoj snazi u Srbiji toliko dobro da nema potrebe da razgovara", rekla je predsenica ASNS-a.
 
Dodala je da se rad nedeljom plaća radnicima kao i svaki drugi dan i da se samo rad za državne i verske praznike plaća drugačije.
  • dijasporac

    03.05.2023 08:12
    @HM
    Druze, u Kanadi taj novcic u kolica za kupovinu ubacuju vec decenijama, samo sto je pre 15-tak godina to bio novcic od 25c a posle toga je inflacija uradila i na toj banalnoj stvari- digli su ba novcic od 1$.

    Uzgred, to sa neradnim vikendom u shopping mallovima je totalno sumanuta ideja ( prolazi u Austriji i Nemackoj ali u Francuskoj i Italiji ne, za ostale zemlje ne znam), nedeljom ne rade ali zato radnim danima duze rade da bi potrosaci mogli stici sa svog posla u kupovinu. Pa tako zaposleni u trznim centrima rade duze u noc i na kraju mu dodju na isto, moraju odraditi svojih 36-40 radnih sati nedeljno za punu platu.
  • Prle

    01.05.2023 19:15
    nepraktičan građanin
    Pitaj ove u Beču da li nedeljom idu u šoping molove?
  • Boban

    01.05.2023 19:08
    Pravopis
    Neradimo,nevidimo,neznamo...sedi dole jedan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija