Nakon pucnjave u vračarskoj školi: Psiholozi o tome kako pričati sa decom koja su proživela traumu

Nakon pucnjave u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u kojoj je ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenja, jako je važno da roditelji budu sa decom, kažu psiholozi.
Biljana Lajović, specijalistkinja školske psihologije, koja je dugi niz godina bila na čelu Jedinice za prevenciju nasilja u Ministarstvu prosvete kaže za Danas da veruje da će poslodavci pustiti roditelje da danas ostanu sa decom kod kuće.

"Takođe je važno da deca ne sede po ceo dan na društvenim mrežama i pretresaju, dodaju, interpretiraju šta se dogodilo, jer se tako samo dodatno uznemiravaju", ističe.

Ona kaže da su u ovoj situaciji podjednako ugroženi i deca, i nastavnici, i roditelji. Podseća da je 2014. objavljen Priručnik za psihološke krizne intervencije u obrazovno-vaspitnim ustanovama koji može da bude od koristi u ovoj situaciji, jer svima treba pomoć.
 
Na pitanje šta da rade roditelji, ne samo oni čija deca idu u OŠ "Vladislav Ribnikar", i kako da puste svoju decu u školu posle ovoga što se desilo, Lajović odgovara da bi ona, da je direktor škole, sazvala hitno nastavničko veće i rekla odeljenskim starešinama da porazgovaraju sa decom i roditeljima.
 
"Ono o čemu može da priča je da se prepoznaju emocije, da se deci ne kaže 'nemojte da plačete'. Decu treba da čujemo, da im damo pravo da plaču, da im kažemo da smo i mi potreseni, ali odrasli ne treba da iskazuju jake emocije jer će da zbune decu, Ona u nama treba da imaju oslonac, a ne da mi reagujemo gore od njih", navodi Lajović za Danas.
 
Psihološkinja Radmila Vulić Bojović za portal N1 kaže da su najugroženija deca iz razreda u kojoj se ovo desilo.
 
Ona je za portal N1 objasnila na koji način roditelji treba da se postave u odnosu s decom nakon suočavanja sa najtežim situacijama.
 
"Čini mi se kao da ćemo meriti vreme od i do 3. maja  2023. godine. Ovo je jedan ozbiljan incident, ozbiljna trauma za svakoga ko je i na direktan i na indirektan način uključen, a to znači za celo društvo. Činjenica da jedna maloletna osoba može da ugrozi živote ovolikog broja ljudi je zaista nešto nezamislivo", kaže sagovornica N1.
 
Radmila Vulić Bojović kaže da su trenutno najugorženija deca koja su bila u blizini toga kada su njihovi drugari poginuli i sam susret sa smrću  je nešto što će biti trauma na duge staze.
 
"Roditelj u ovoj situaciji treba da pruži utehu, da ne insistira toliko na pričanju. Detetu sada treba sigurnost i stabilnost jer se danas suočilo sa ekstremnom nesigurnošću i sa životnom ugroženošću. Ne toliko mnogo priče, samo da budu prisutni, da budu tu za decu za njihove potrebe, da prate dete. Ima dece kojima treba tišina, kojima treba samo fizičko prisustvo nekog drugoga bez velika interakcije. Pratite svoju decu, čujte šta oni imaju da vam kažu pa ćete vi sami kao roditelj imati prirodni instinkt  kako da im priđete na što bolji način", objašnjava Vulić Bojović.
Objašnjava i kako ovaj događaj može uticati na njihov međusobni odnos.
 
"To je jako teško u ovom trenutku predvideti. Ovo je toliko jedan vanredni događaj da mi nemamo slične u iskustvu. Mi ćemo se sada prvi put suočiti sa tim kako se ovako jedna kolektivna trauma prenosi i među decom i mladima, ali i među odraslima. Ono što je sasvim izvesno je da treba biti sa decom što jasniji, što otvoreniji, reći istinu. Mi ne znamo zašto se ovakve stvari dešavaju, znamo da se dešavaju i znamo da svakako nisu deo normalnog procesa, to ne može da uradi neko ko je u dobrom psiho-fizičkom stanju", zaključuje.
 
Psihološkinja Marina Nedejin za N1 kaže da je u ovoj situacija važno da deca ispolje svoje emocije," ko i koliko može i želi, i da se usmere u pravcu kakov takvog smirenja".
  • /

    03.05.2023 18:08
    /
    e zbog ovakvih prica se ovo desilo i
    zbog onih koji pomeraju dan zalosti
  • Jelena

    03.05.2023 18:06
    A gde ste bili kad se ubio mali Aleksa zbog vrsnjackog nasilja?! Gde ste bili kada su ovog decaka premestali u druge smene zbog istog tog vrsnjackog nasilja? Cemu sluzite uopste?!!!!!
    Lecite UZROK a ne posledice ako pameti imate!
  • Djoka

    03.05.2023 14:36
    Ne treba pricati sa decom koja su vec prezivela traumu.

    Treba sankcionisati decu koja prave traume drugoj deci!!!

    Kako bi ova prva videla da su zasticena, da sistem radi, i kaznjava onu decu koja prave probleme!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija