Bivši ministri prosvete o odgovornosti za pucnjavu u školi: Kriv sistem, otac dečaka ili neko treći?

Bivši ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da je protiv smene ministra Branka Ružića zbog pucnjave u školi u Beogradu, dok njegov naslednik Mladen Šarčević smatra da je presudna uloga oca.
Bivši ministri prosvete o odgovornosti za pucnjavu u školi: Kriv sistem, otac dečaka ili neko treći?
Foto: FoNet/AP
Verbić, koji je ministar bio od 2014. do 2016. godine, rekao je za televiziju N1 da smatra da taj napad nije odgovornost Ružića, jer "nigde u opisu onoga što ministar radi nije sprečavanje terorističkih događaja".
"Ali, s druge strane, mislim da bi za celu situaciju bilo dobro da on ponudi ostavku kao lični čin", rekao je Verbić.
On je naveo da bi nuđenjem ostavke Ružić pokazao da država nije tako neosetljiva, ali da je jučerašnjim istupima verovatno pokazao suprotno.
 
"Verovatno je svima bio težak dan, ja zaista ne vidim da je ovde kraj priče o ovome, što se tiče nadležnih institucija, tako da i dalje mislim da ovde mogu da postoje različite refleksije, da ljudi iz više uglova reaguju, isti ljudi", ocenio je Verbić.
 
Šarčević, koji je funkciju obavljao od 2016. do 2020. godine, rekao je za "Danas" da je mnogo nepoznatih činjenica vezanih za napad, ali da smatra da je to "pre svega nebriga roditelja".
 
"Ovo je pre svega nebriga roditelja i da nje nije bilo, ovakva tragedija se ne bi desila. Kako je moguće da je otac tog deteta držao pištolj zajedno sa šaržerima i da je dete znalo gde se to sve nalazi", ocenio je on.
 
Prema njegovim rečima, otac bi trebalo da odgovara, jer "da nije zakazao otac, dete ne bi moglo da izvede ono što je naumilo".
Na pitanje koliku ulogu u tom događaju imaju i agresivni sadržaji koji se šalju sa televizjijskih ekrana, bivši ministar kaže da ima i toga, jer deca kopiraju starije i samim tim svi takvi sadržaji utiču na njih.
 
Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su u oružanom napadu četrnaestogodišnjeg učenika u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda. Šestoro učenika i jedna nastavnica su ranjeni, a napadač je uhapšen.
  • Zvezdana

    04.05.2023 12:39
    PePsi
    Dokle će PePsike implementirati strane projekte koje im donose lične finansijske koristi i pisati izveštaje za iste dok učenici sa problemima moraju da sačekaju po 3-5 nedelja da budu primljeni da ih saslušaju, a probleme rešavaju na raznim "Timovima" tek posle?!?!
  • Goran

    04.05.2023 10:58
    Najviše ovakvih slučajeva ima u SAD, ali ih je poslednjih decenija bilo u Francuskoj, Nemačkoj, Brazilu, Rusiji, Ekvadoru i mnogim drugim državama. Pa onda onaj čuveni slučaj u Norveškoj... I u Kini su česti, ali nema vatrenog oružja pa je mnogo manje žrtava. Šta, svugde je kriv "sistem"? Država? Ili je, može biti, problem u vaspitanju i odnosu prema deci? Najlakše je izneti apstraktne optužbe, pa i dalje ne raditi ništa.
  • 55

    04.05.2023 10:04
    Država
    Najveći krivac je sistem. U stvari mi nemamo sistem, radi ko šta hoće i kako hoće. Država je vlasništvu pojedinaca i fadi se po njihovim interesima. Setite se kakva je buka podignuta oko profesora u Beogradu koji je na ispitu oborio ogroman broj studenata. Kao on je kriv što studenti nisu znali. Tako nam sve ide. Pre četrdeset godina na ispitu od 250 studenata položilo je 16 i niko od studenata ni ostalih nije rekao kriv je profesor, a danas bi ga proterali sa fakulteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija