Hronologija masovnog ubistva kod Mladenovca: Šta se sve dogodilo?

Dvadesetjednogodišnji Uroš B. uhapšen je zbog sumnje da je ubio osam i ranio 14 osoba kod Mladenovca.
19.50 - Direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin rekao je da je sedam osoba operisano, od kojih je troje razbuđeno i ekstubirano. Više o tome OVDE.
 
19.30 - Više javno tužilaštvo u Smederevu saopštilo je da postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni počinio krivična dela teško ubistvo, nedozvoljeno posedovanje oružja i otmica.
 
"Prilikom pretresa osumnjičenog i prostorija koje je koristio pronađena je veća količina oružja i municije, dok je prilikom bekstva osumnjičeni pretio ubistvom taksisti te ga prinudio da ga odveze do sela na teritoriji opštine Kragujevac, gde je osumnjičeni u toku prepodnevnih časova i pronađen u objektu koji je vlasništvo njegovog ujaka", navedeno je u saopštenju tužilaštva.
 
19.10 - Kako navode meštani Malog Orašja, sutra će u 14 časova biti održana sahrana petorice momaka koji su stradali u sinoćnjoj pucnjavi, a još tri sahrane zakazane su za nedelju, takođe u 14 časova.
 
18.44 - Arhitektonska, Druga ekonomska i Farmaceutsko-fizioterapeutska škola u Beogradu zbog straha su danas posle podne organizovale nastavu onlajn, rečeno je u Ministarstvu prosvete.
 
18.36 - Osumnjičenom je određeno zadržavanje od 48 sati. Opširnije OVDE.
 
17.30 - Osumnjičeni je doveden u PU Smederevo. Ispred stanice u Smederevu nalaze se jake policijske snage naoružane dugim cevima.
 
16.20 - MUP je objavio snimak hapšenja osumnjičenog za masovno ubistvo kod Mladenovca. Možete ga pogledati OVDE.
 
15.53 - MUP je u zvaničnom saopštenju potvrdio da se sumnja da je osumnjičeni za masovno ubistvo zaustavio taksistu kojem je potom naredio da ga vozi u selo kod Kragujevca u kom je uhapšen.
 
15.41 - Zvanično saopštenje MUP-a - šta je sve pronađeno u kući koju je koristio osumnjičeni za masovno ubistvo.
 
Policija je pretresom vikendice koju osumnjičeni koristi u mestu Ševšin, pronašla karabin sa optikom, pištolj, signalni pištolj, dva prigušivača, lovački nož i druge delove oružja, 164 metka različitog kalibra, 13 lovačkih patrona, 12 čaura, 4 signalna metka i 25 komada karabinske municije.
 
Takođe, prilikom pretresa kuće i pomoćnog objekta u naselju Vinjište, policija je pronašla četiri ručne bombe, više kutija sa pištoljskom municijom, više komada puščane municije, okvir za pištolj, dva okvira najverovatnije za automatsku pušku, nosač optike, kao i automatsku pušku bez fabričkog broja.
 
15.30 - Članovi Vlade usvojili su mere koje je danas objavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a koje su predložene nakon zločina u Mladenovcu. O merama čitajte na OVDE.
 
15.20 - MUP objavio fotografije oružja koje se nalazilo u kući koju je koristio osumnjičeni za masovno ubistvo kod Mladenovca. Fotografije pogledajte na OVOM LINKU.
 
15.10 - Kralj Čarls izjavio "najdublje saučešće srpskom narodu i porodicama žrtava". Opširnije čitajte OVDE.
 
15.06 - Advokat Ivan Ninić izjavio da se masovno ubistvo u selima u okolini Mladenovca ne može okvalifikovati kao teroristički akt. Ipak, kako je dodao, počiniocu zločina preti kazna doživotnog zatvora. Opširnije čitajte OVDE.
 
14.55 - Gradonačelnik Novog Sada izjavio je saučešće porodicama svih nastradalih, poručujući da je Grad preventivno delovao u borbi protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama. On je na pred sednicu Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama povodom masovnih ubistava izjavio i da će se razmotriti mogućnost da se iz gradskog budžeta plaća obezbeđenje u novosadskim obrazovnim ustanovama.
 
14.20 - Novosađani se treći dan opraštaju od nastradalih u masovnim ubistvima. Fotografije pogledajte u OVOJ VESTI.
 
13.25 - Ministarka Danica Grujičić saopštila je informacije o stanju povređenih u Mladenovcu i u Beogradu. Pojedini povređeni su prošli kroz teške operacije, odstranjeni su im organi, a deo povređenih tek čekaju operacije. Detaljnije čitajte na OVOM LINKU.
 
12.40 - Kada se desi jedno masovno ubistvo, obično slede i druga masovna ubistva u roku od nedelju do mesec dana, kaže Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Više o tome OVDE.
 
12.20 - Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu apeluje na sve građane da prestanu sa lažnim dojavama i ukazuje da će se takvo ponašanje hitno procesuirati, a učinioci će biti zadržani.
 
12.00 - Tokom jučerašnjeg dana policija je imala 25 intervencija na teritoriji Srbije "zbog groznog ponašanja omladine koja imitira ubicu", poručio je Vučić, dodajući i da je bilo lažnih prijava.
 
11.33 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema potrebe za uvođenje vanrednog stanja, te da će u narednim danima biti više policije na ulicama.
 
11.30 - Policija završila uviđaj u Malom Orašju.
 
11.08 - Uhapšen deda osumnjičenog za masovno ubistvo. U kući pronađene bombe, automatska puška i municija.
10.57 - Moratorijum na držanje bilo kakvog oružja, uključujući i lovačko, u naredne dve godine.
 
Vučić je najavio "razoružanje Srbije" i pooštravanje uslova za držanje oružja i municije. Najavio da će mnogo manji broj osoba moći da ima oružje, te da će morati da prolaze rigoroznije kontrole. 
 
Najavljuje se i da MUP razmotri pooštravanje uslova za držanje lovačkog oružja.
 
10.55 - Vučić je izjavio da je masovno ubistvo kod Mladenovca bilo teroristički akt. 
 
"Zlikovac je uhapšen i iz zatvora izaći neće", naveo je Vučić.
 
10.52 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će 1.000 policajaca biti prebačeno da provodi vreme u školi, kako bi se gotovo uvek u obrazovnoj ustanovi nalazio pripadnik MUP-a. Najavio je da će u narednih šest meseci biti primljeno još 1.200 novih policajaca.
 
10.48 - Počela konferencija za medije. Govori predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
10.47 - Tim za neeksplodirana ubojna sredstva kragujevačkog Sektora za vanredne situacije preuzeo je 4 ručne bombe iz kuće u kojoj se krio ubica.
 
10.30 - Napadač je uhapšen u kući rođaka, u kojoj je pronađena velika količina nelegalnog oružja i municije, javlja RTS.
 
10.07 - Napadač se sam predao policiji u selu Vinjište, javlja reporter N1. On je do sela, navodno, došao tako što je uzeo taksi. Uviđaj je u toku.
 
09.32 - U Malom Orašju su ubijeni L. M. (2003), A. M. (2008), M. M. (2005), N. S. (2002), N. M. (2008). 
 
U Duboni su stradali dvadesetjednogodišnji policajac M. P. i njegova sestra (2004). Ubijena je još jedna osoba 1998. godište. 
 
09.05 - Svetski mediji javljaju danas da je u Srbiji napadač ubio najmanje osam ljudi i ranio 14 u napadu iz kola u drugom masovnom ubistvu u samo dva dana. 
 
09.03 - Stanje povređenih: Tri osobe koje su ranjene u pucnjavi kod Mladenovca operisane su u bolnici u Smederevu i u stabilnom su stanju, javlja reporterka RTS-a.
 
Dve ranjene mlađe osobe, smeštene u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović", operisane su tokom noći i u stabilnom su stanju. Jedan pacijent biće prevezen zbog ortopedskih povreda na Urgentni centar.
 
U Kliničko-bolničkom centru Srbije nalazi se osam ranjenih osoba, ali još nema zvaničnih informacija o njihovom stanju.
 
08.48 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije obratiće se javnosti u 10.30 časova.
 
08.35 - Put oko Kragujevca je blokiran.
 
08.34 - Osumnjičeni napadač Uroš B. uhapšen je nedaleko od Kragujevca, u selu Grošnica. Ovo selo se nalazi na oko 70 kilometara od sela Malo Orašje, Dubona i Šepšin gde se dogodila pucnjava.
 
08.07 - Svi Novosađani koji žele da daju krv za potrebe zbrinjavanja povređenih građana u Beogradu i Mladenovcu mogu da daju krv u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, rečeno je za 021.rs u ovoj ustanovi. Više na OVOM LINKU.
 
07.34 - Stanje povređenih: Povređeni su zbrinuti u više bolnica u Beogradu i Smederevu. 
 
Osmoro ranjenih koji su hospitalizovani u Urgentom centru su stabilno. Dve teže povređene osobe stare 21 i 23 godine prevezene su u KBC Dragiša Mišović gde su operisane, ali su i dalje životno ugroženi.
 
U smederevsku opštu bolnicu "Sveti Luka" tokom noći je primljeno deset osoba, četiri osobe su preminule, tri osobe su transportovane dalje za Beograd, a tri su operisane i nalaze se u stabilnom stanju.
 
07.25 - Osumnjičeni Uroš B. prema nezvaničnim informacijama ima policijski dosije i to zbog krivičnih dela krađe, napada na službeno lice, kao i prekršaje koji se odnose na dela posedovanja i držanja oružje i municije.
 
07.08 - Blokiran je put na izlazu iz sela Malo Orašje.
 
07.03 - Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić nazvao je ovaj zločin terorističkim aktom.
07.00 - Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice i interventne brigada policije pretražuju vikendicu po vikendicu na području tri mladenovačka sela, javlja reporter RTS-a.
 
6.50 - Ministarstvo zdravlja uputilo je apel građanima da su potrebni davaoci krvi za ranjene u pucnjavi koja se tokom noći dogodila u Mladenovcu.
 
6.30 - Uroš B. je već satima u bekstvu. Pogledajte fotografije sa terena.
 
6.00 - Dve povređene osobe stare 21 i 23 godine smeštene su u KBC Dragiša Mišović, operisane su ali i dalje životno ugrožene. Prema nezvaničnim informacijama iz bolnice u Smederevu, tamo je prevezeno 10 osoba, od kojih su četiri osobe podlegle zadobijenim ranama. Tri osobe su operisane, dve su u stabilnom stanju, dok je jedna još na operaciji. Najmlađi preminuo bio je 2008. godište.
 
Podsetimo, samo dan nakon masovnog ubistva u osnovnoj školi u Beogradu, sinoć se dogodilo još jedno masovno ubistvo.
 
Napadač Uroš B. je najpre pucao u selu Dubona, a zatim u Malom Orašju i selu Šepšin kod Mladenovca. Ubijeno je osam osoba, a više od 10 je ranjeno.
 
Najmlađi preminuo bio je 2008. godište. Među stradalima je policajac, koji u tom trenutku nije bio na dužnosti, i njegova sestra. Najverovatnije se radi o terorističkom aktu. Rano jutros počela je fizička potraga terena u potrazi za napadačem.
 
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da je ovo teroristički akt.
  • kb

    06.05.2023 09:19
    Za našu decu
    Hahaha, da, da, baš ljudi koji nelegalno drže oružje imaju poverenje u državu. Svi pričaju o nekom "trebalo bi ovo ili ono" i na tome će i ostati. Ništa se neće promeniti kao i do sada. Prihvatite više da smo jedna crna rupetina na mapi, prestanite da se lažno nadate u promene - počnite da gledate svoju guzicu i idite iz ove "države". Nema drugog rešenja. Tu se samo priča i širi strah, za našu decu, je l'?
  • Ssy

    06.05.2023 06:39
    Bez veze kao i obično
    Ova, nova nesreća je dobro došla vođi da još jednom prekrši zakone i priĉa o stvarima koje su van domena njegove funkcije. Za to vreme tzv premijerka otišla u ilegalu.
  • Banderaš

    05.05.2023 23:49
    600 policajaca,specijalaca,padobranaca,čuda božijih traze čoveka na teritoriji od 10km kvadratnih cele noći i na kraju taxista nazove policiju i kaže lokaciju gde se ubica nalazi!!?
    Baš su specijalni ti specijalci !!
    600 policajaca koštaju naše dzepove previse da bi plaćali ovakve jurnjave ,te pare mozemo pametnije da upotrebimo,ako napravimo pravnu državu pa nam ovakve akcije neće biti potrebne.
    Ta akcija je kostala oko 500 000 Evra koje smomi platili iz našeg prezaduženog džepa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.