Ostavke ministara retka pojava u Srbiji, ali bilo ih je: Ko se sve povukao i zbog čega?

Branko Ružić podneo je danas neopozivu ostavku na mesto ministra prosvete. Iako on nije jedini, redak je slučaj.
Ostavke ministara retka pojava u Srbiji, ali bilo ih je: Ko se sve povukao i zbog čega?
Foto: 021.rs
Zahtevi za ostavkama članova Vlade Srbije, iz različitih razloga, pojavljivali su se u medijima i javnosti više puta nego što je tih ostavki zaista i bilo.
Jedan od onih čiju su ostavku, i to više puta, zahtevali opozicija i stručna javnost, bio je - Siniša Mali. Njegova ostavka tražena je i dok je bio gradonačelnik Beograda i kao ministra u Vladi Srbije. Razlozi su bili rušenje u Savamali, optužbe o 24 stana u Bugarskoj, ali i plagiranje doktorata, piše N1. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je najpre da će Mali platiti "političku cenu", ali je onda najavio da Mali ostaje u Vladi Srbije.
Ostavki je, ipak, bilo.
 
Mali zamenio Dušana Vujovića
 
Ministar finansija Dušan Vujović podneo je ostavku 7. maja 2018. U Vladi Srbije bio je četiri godine - postavljen je 2014. godine, kada je premijer bio Aleksandar Vučić, a ostao je na funkciji i nakon parlamentarnih izbora 2016.
 
Dvadesetak dana nakon njegove ostavke, za novog ministra finansija izabran je Siniša Mali, dotadašnji gradonačelnik Beograda.
 
Ostavka Lazara Krstića
 
Prethodnik Dušana Vujovića na čelu Ministarstva finansija, Lazar Krstić, podneo je ostavku 12. jula 2014. nakon manje od godinu dana na funkciji.
 
Krstić je tada kao glavni razlog za povlačenje iz Vlade Srbije naveo to što se nije slagao sa premijerom Vučićem oko visine smanjenja penzija i plata, preneli su tada mediji.
 
Naveo je i da je ostavku podneo u dogovoru s Vučićem, kao i da će ostati da radi kao premijerov specijalni savetnik.
 
Radulović otišao s mesta ministra privrede
 
Posle samo pet meseci na mestu ministra privrede, Saša Radulović je 25. januara 2014. podneo ostavku - nekoliko sati pre nego što je Srpska napredna stranka donela odluku o vanrednim izborima.
 
U obrazloženju je tada naveo da je "glavni kočničar svih reformi bio i ostao kabinet prvog potpredsednika" - Aleksandra Vučića, pisali su mediji. Radulović je rekao i da nijedna od pet mera iz ekonomskog dela ekspozea predsednika Vlade, koji je pisao sa Lazarem Krstićem, nije sprovedena.
 
Ostavka Žarka Obradovića posle male mature
 
A ministar prosvete Žarko Obradović podneo je ostavku 2013. godine zbog „curenja“ testova za malu maturu.
 
On je ostavku podneo dva meseca posle afere s testovima, 10. avgusta 2013. godine, nakon rekonstrukcije vlade. U obrazloženju ostavke, kako su pisali mediji, nije pominjao ličnu odgovornost zbog slučaja procurelih testova za malu maturu.
 
Obećana ostavka Božidara Đelića
 
Obećanje da će podneti ostavku na mesto potpredsednika Vlade ako Srbija do decembra 2011. ne dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, Božidar Đelić je ispunio 9. decembra. Tog dana je Evropski savet odlučio da će Srbija dobiti ovaj status u proleće 2012.
 
Ostavka zbog Darvinove teorije
 
Bivša ministarka prosvete Ljiljana Čolović je podnela ostavku 16. septembra 2004, nedelju dana nakon što je u nastavni plan i program vraćena Darvinova teorija evolucije.
 
Čolić je dekretom pokušala da izbaci ovu teoriju iz nastavnog plana, navodeći da je – dogmatska.
 
U obrazloženju ostavke navela je kao razlog probleme sa kojima se Vlada Srbije suočava i koji su počeli da se odražavaju na ukupan rad Vlade, preneo je tada B92.
Ostavka Veselinova zbog saobraćajne nesreće
 
Ministar poljoprivrede Dragan Veselinov podneo je ostavku 29. maja 2003, nešto više od mesec dana nakon što je vozač njegovog automobila u sudaru na mestu usmrtio Katarinu Marić.
 
On je tada rekao da je ostavka njegov lični izbor i da bi je podneo i ranije "da nije bilo pritisaka, ružne kampanje i sramnih izjava" pojedinih šefova partija iz tadašnje koalicije DOS, preneli su mediji.
  • Nina

    10.05.2023 17:52
    Ostavke ministara
    Treba da podnesu ostavke i ministri za brigu o porodici, policije i drzavne bezbednosti, svakako. Sve je to povezano.
  • Fakat

    08.05.2023 07:34
    Nijedan radikal tj naprednjak nije podneo ostavku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.