Poskupljuju stanovi za bezbednjake: Kvadrat više neće biti (samo) 500 evra

Vlada Srbije uputila je Narodnoj skupštini predlog da se izmeni zakon koji se tiče izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.
Poskupljuju stanovi za bezbednjake: Kvadrat više neće biti (samo) 500 evra
Foto: 021.rs
Kako je navedeno, razlog ove izmene je jer je zbog inflacije i poremećaja na tržištu neophodna, između ostalog, "korekcija kuporodajne cene tih stanova", piše Nova ekonomija.
U njemu više neće pisati da cena kvadrata za bezbednjake ne sme premašiti 500 evra.
Naime, Vlada je predložila da se izmeni stav Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stranova za pripadnike snaga bezbednosti, u kojem je do sada pisalo da "kupoprodajnu cenu stana na svakoj pojedinačnoj lokaciji određuje Komisija koju obrazuje Vlada, a koja ne može biti određena u iznosu višem od 500 evra po metru kvadratnom stana".
 
Predlaže se da, umesto toga, u tom zakonu piše da "kupoprodajnu cenu stana na svakoj pojedinačnoj lokaciji određuje Komisija koju obrazuje Vlada, na osnovu uslova koje propisuje Vlada".
 
U obrazloženju se ukazuje da je došlo do poremećaja na tržištu, značajno povećanje cena finansiranja i najavljeni inflatorni pritisak, kao i na to da je odobreno povećanje vrednosti izvedenih radova.
 
"U tom smislu neophodno je izvršiti sveobuhvatnu korekciju ukupnih troškova koji se odnose na realizaciju projekta, a samim tim i korekciju kuporodajne cena stanova, a koja bi u svakom slučaju bila niža od cene koja vlada na tržištu", piše u obrazloženju.
 
Sredstva za izradu tehničke dokumentacije, kao i za izgradnju stambenih zgrada, komunalne i ostale infrastrukture unutar stambenog kompleksa obezbeđuje i finansira Republika Srbija, dodaje se u obrazloženju predloženih izmena zakona.
Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti usvojen je u maju 2018. godine. Tada je počela i realizacija projekta. Svi ugovori za izvođenje radova bili su tipa "ključ u ruke" i otpočeli su sa realizacijom februara 2019. godine.
 
U ovom trenutku, realizacija projekta Prva A i Prve B faze je 99 odsto, dok je kumulativno, sa do sada ugovorenim radovima i iz II faze realizacija 97 odsto ukupnog obima posla.
 
Ugovorena je izgradnja 5.953 stana, od toga je izgrađeno 5.267 stanova, pa je u izgradnji još 686 stambenih jedinica.
  • Gaša

    27.06.2023 01:26
    !!!!?
    @Cccc
    А вала су га и "бранили" и одбранили све пунећи хлањаче углавном убијеним цивилима. После њихове херојске борбе не оста ни С од "Срца Србије". Што се мене тиче заслужили су стан и храну о државном трошку доживотно и то у некој земљи ЕУ.
  • Nedeljko

    27.05.2023 13:50
    Bruka, bruka i bruka
    Jednima je Srbija majka a drugima ni maćeha.
    Diskriminacija po definiciji.
    Odabranima stanovi po 500 evra,ovi novi po 700 a za ostale šipak.
    Meni nije krivo i ako imam 70 godina a i dalje bez stana koji mi "duguje" vojska.
    Moj doprinos stambenoj izgradnji u toku službe u iznosu od 40.000 evra pojela maca.
    Idite u vojsku i policiju.
    Ajd zdravo.
  • pajo patak

    11.05.2023 13:44
    neće biti (samo) 500 evra
    posle izmene zakona biće (čak) 501 evro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.