Vujović: Vučiću, otkaži miting, da se ne ponovi 24. decembar 1996. godine

Bivši diplomata Nebojša Vujović pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da otkaže miting zakazan za 26. maj, da se ne bi, kako je rekao, ponovio 24. decembar 1996. godine.
Tog dana je Slobodan Milošević organizovao kontramiting s tragičnim posledicama. 
Vujović je agenciji Beta kazao da će miting SNS-a biti repriza kontramitinga SPS-a zbog falsifikovanja izbornih rezultata iz 1996. godine. 
"Pozivam Aleksandra Vučića da otkaže miting zakazan za 26. maj. Prisilno dovođenje ljudi iz unutrašnjosti zemlje je veoma rizično. Kada je Slobodan Milošević organizovao 24. decembra 1996. godine kontramiting opoziciji, koja je tada protestovala zbog izborne krađe na lokalnim izborima, moglo je da dođe do velikog krvoprolića u Beogradu", rekao je on. 
 
Vujović je dodao da je tada bio šef Misije Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u SAD i da su ga predstavnici američke administarcije upozoravali da bi organizovanje kontramitinga moglo da bude veoma opasno s užasnim posledicama. 
 
"Sad mi prisustvujemo jednoj ružnoj reprizi", naveo je bivši diplomata. 
 
Na pitanje Bete da li bi sada američka administracija i EU zbog naraslih tenzija u društvu mogli da utiču na Aleksandra Vučića da odloži zakazani miting, Vujović je rekao da SAD i EU interesuje samo ono što je predsednik Srbije obećao da im isporuči. 
 
"SAD i EU sada posmatraju jednu ubrzanu trku koja se odvija, a to je da li će Vučić da im isporuči Kosovo i sve ostalo što im je obećao ili će sam sebe da uruši. Ako SAD i EU budu delovali, to će biti s ciljem samo da se njihovi interesi ostvare. Demokratija, sloboda medija i ljudska prava u Srbiji njima su u trećem planu", ocenio je Vujović. 
 
Upitan kako ocenjuje trenutno stanje srpskog društva, Vujović je rekao da smo "dotakli dno". 
 
"Vučićeva nervoza je izrazito porasla. On u njegovim istraživanjima vidi kako mu iz dana u dan pada rejting. Učestalim nastupima u medijima i organizovanjem kontramitinga on pokušava da zaustavi nešto što se više zaustaviti ne može", istakao je Vujović. 
Dodao je da Vučiću odgovara svaka situacija u kojoj postoji eskalacija bilo kakvog sukoba. 
 
"Vučić se hrani širenjem mržnje i izazivanjem sukoba. On se ne snalazi u normalnim situacijama. Kada smo u ponedeljak, na protestu, prolazili pored Predsedništva Srbije niko ni reč nije izgovorio, da bi on nas kasnije nazvao hijenama. Vučić vodi celu državu u opasnu destrukciju koju više niko neće moći da kontroliše", zaključio je Vujović.
  • Bojan

    11.05.2023 12:50
    @Boki

    Koji ti je to jezik?
  • Boki

    11.05.2023 11:00
    Skup
    Sto sad neko boji skupa pa zar to.nije.demokrarski, jer se opozicija ,alaze za demokratiju? Pa to je primer xemokratije. Zakazes skup, prijavis policiji mesto, vreme relacija eventualnog.kretanja itd. Tako ze radi.
  • Žika

    11.05.2023 10:15
    Traže odlaganje mitinga
    Ne...!
    Nipošto odložiti...!!
    Neka narod vidi ko je od '90-tih, na ovamo, podstrekavao nemire i nerede, pretio "100 za 1"...!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.